2007. augusztus 6., hétfő

A tervezett egészségügyi reformról, The he designed about health reform

A tervezett egészségügyi reformról
2006. 07. 12 17:43:50

Az első öt %
Kösz. Az volt a félreértés, hogy a számot az egész EÜ- re "vettem".

APEH: a leépített közszolgáknak bizonyára jó helye lesz. (Mert ez az a terület, ahol csak egy picinyke változásra lenne szükség: a magyar néplelket kellene átalakítani, ami éppen sikereink és kudarcaink kulcsa.) Bérek: normális, nagy cégek alkalmaznak bértáblákat - de nem emiatt kérdeztem, hanem az egyébként egymásnak feszülő politikusok egységes véleménye miatt.
Az első öt % egy egyszerű törvényi kijelentés: TVK (Teljesítmény Volumen Korlát)- maximálisan elnyerhető bevétel - 2006-ban nem lehet nagyobb, mint 2005 évi 95%-a.
Sarc csomag hatását -20%-ra becsüljük, de ha ügyes a managment, lezár épületrészeket, nem romlik el semmi nagy értékű műszer javíthatatlanul, korlátozza a helyben ellátható esetek fajtáját, és nem akad össze egy műhibaperrel, nehezen de túlélhető.

Mit tud produkálni az APEH? Ez teljesen politikai kérdés. Ahova kiküldik ott találni is fog.

Nincs. Nem is érdekes, a szakemberszerzés már évek óta piaci árakon megy. Az egész bértábla úgy hülyeség, ahogy van. Ki milyen szaki, hogy tudja magát eladni, érvényesüljön. Ez az egységes tábla szerinti bér csak arra jó, hogy a sok... Kényelmesen ellegyen vele.
Azt gondolom, hogy egy orvos-vállalkozói BT, kedvezőbb költségelszámolást tesz lehetővé, ha mondjuk a nem orvos nej a másik tag, például. Míg az egyéni vállalkozó szja- szerint adózik, ha jól tudom. Ha meg nem egyéni vállalkozóként végzi, annak egyszerűen nem tudom az adózását és a költség elszámolási lehetőségeit. Ez utóbbi esetben viszont teljesen törvényes, ha a szerződésbe belefoglalják azt is, hogy az orvos a kórház eszközrendszereit használja.
Van megbízhatóadat, hogy nagyjából mennyiből él egy orvos Mo- on? Kökény, Mikola, Éger elég egybehangzóan állítják, hogy 4-5 szőrös kereset-növekedést látnak szükségesnek.

Most akkor létezik olyan, hogy szabadfoglalkozású orvos, vagy nem létezik?
Nézegetem itten. Ezt a 2003. évi LXXXIV törvényt. A jogtár szerint teljesen hatályos, aszondja:

"7§(2) Az egészségügyi dolgozó egészségügyi tevékenység végzésére, illetve az abban történő közreműködésre - a rendelkezésre álló lehetőségek között - az alábbi jogviszonyok keretében jogosult
a.) szabadfoglalkozás keretében,
b.) egyéni egészségügyi vállalkozóként,
c.) társas vállalkozás tagjaként,
d.) közalkalmazotti jogviszonyban,
e.) munkaviszonyban,
f.) közszolgálati jogviszonyban,
g.) szolgálati jogviszonyban,
h.) egyházi személyként,
i.) önkéntes segítőként."


Aztán, hogy felre értés ne essék, definiálja a szabadfoglalkozás mibenlétet is.

"A szabadfoglalkozás
8. § (1) Az egészségügyi dolgozó jogosult bármely egészségügyi szolgáltatónál megbízási szerződés alapján a szakmai kompetenciájába tartozó egészségügyi tevékenység ellátására.
(2) A szabadfoglalkozású jogviszony keretében működő egészségügyi dolgozó e tevékenységet az egészségügyi hatóság, egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélye és - amennyiben az őt foglalkoztató egészségügyi szolgáltató nem követeli meg - a tevékenységével esetlegesen okozott karok megterítését biztosító kötelező felelősség biztosítási szerződés megkötése nélkül végezheti.
(3) A szabadfoglalkozású jogviszony keretében működő egészségügyi dolgozó az egészségügyi tevékenységet az őt megbízó egészségügyi szolgáltató nevében végzi.
(4) A szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenység egyéni vállalkozóként is folytatható. A szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységhez szükséges egyéni vállalkozói igazolvány igényléséhez az egészségügyi dolgozónak az orvosok, illetőleg az egészségügyi szakdolgozok működési nyilvántartásába vételéről szóló igazolványát, - és ha ez nem tartalmazza - a szakképesítést igazoló okirat hiteles másolatát kell mellékelni. A szabadfoglalkozásra jogosító egyéni vállalkozói igazolványban fel kell tüntetni az egészségügyi dolgozó által folytatható egészségügyi tevékenységet és azt, hogy az igazolvány kizárólag szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységre jogosít.
(5) A szabadfoglalkozásra jogosító egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezi egészségügyi dolgozó egészségügyi szolgáltatóként nem működhet. E jogviszonya alapján kizárólag személyesen es csak az igazolványban feltüntetett egészségügyi tevékenységet végezheti, alkalmazottat, bedolgozót, segítő családtagot, tanulót nem foglalkoztathat, közreműködőt nem vehet igénybe, nem tarthat fenn telephelyet, fióktelephelyet, az egyéni vállalkozói igazolványban megjelölt székhelyet azonban nem köteles cégtáblával megjelölni.
9. § (1) A szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó es az egészségügyi szolgáltató közötti megbízási szerződésben rögzíteni kell
a) az ellátandó feladat(ok) pontos megnevezését, a feladatok ellátásához szükséges tárgyi feltételek biztosításának módját, valamint a munkavégzés helyet es idejét,
b) a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó szakmai felettesének megnevezését,
c) amennyiben a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó feladatkörébe más egészségügyi dolgozok szakmai irányítása is beletartozik, az általa irányított, illetve felügyelt egészségügyi dolgozók munkakörének megnevezését,
d) az Adott időszakban, de legfeljebb 6 hónap alatt a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó által végzendő egészségügyi tevékenység időtartamát es beosztását, illetve a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó nyilatkozatát az önkéntesen vállalt többletmunka tervezett mértékéről,
e) az ellátott feladatok díjazását,
f) a megbízás keretében okozott kar megtérítésének szabályait,
g) a szerződés megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseket.
(2) Az (1) bekezdés szerinti szerződés további tartalmára a szakmai kamarák ajánlásokat adhatnak.
(3) A szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó által ellátott feladatok díjazására a szakmai kamarák tehetnek javaslatot, amelyet az Egészségügyi Közlöny hozzátesz."

miért is mondjak azt, hogy ilyen állatfajta hogy szabadfoglalkozású orvos, nincsen is?
Nekem úgy tűnik, hogy létezik, a megbízási jogviszony egy speciális esete.
Mit néztem el?

Erre megint az egyik OEP- főigazgató - valami nyilvános fórumon hallott - poénja jut eszembe: a mindenkori kormány biztos helyen kívánja tudni a mindenkori éves költségvetés tervezett hiányát, ezért úgy is mint annak bevált őrzőjére, az Egészségbiztosítási Alapra bízza azt. Mekkorát fogunk röhögni, ha ezt lecsupaszítják, elvíve/ elkülönítve a pénzbeli ellátások járulékhányadát (akárhova)... és eccercsak látható lesz: mennyi pénz is folyik be az egészségügyet finanszírozó kasszába (a maradék járulékhányadból) a - most így hívja őket a jogszabály - "egészségügyi szolgáltatásokra jogosultaktól.

Kb. egy hete olvastam 1 jó Gyurcsány- mondatot, ami valahogy úgy szólt: ha nem változtatunk a jelenlegi eü- finanszírozási rendszeren, 20 év múlva annak teljes költségvetését képes lehetne kimeríteni a gyógyszerkassza. (Vagy a franc tudja, lehet h a teljes központi költségvetést, említette? ;o) )

Ebben számomra csak az a (tragi)komikus, hogy a száz akárhány éves, "klasszikus" magyar társadalombiztosításból - aminek csupán 1990 óta része az egészségügy finanszírozása - most, az egészségügyi lobbi felülkerekedése révén, épp a tradicionális ellátási formák látszanának kiszerveződni...

Úgy tűnik (nekem), mintha rendszerváltás utáni kormányaink az általuk leváltottak hülyeségeit is tabuként kezelnék. Nem ide tartozik, tudom - de talán sok idevágó probléma eredője is - a megyék, a megyei önkormányzatok (úgy is, mint a megyei kórházak fenntartói) hatáskörének minimálisra való csökkentése. Erre itt van most ez a regionalizációs huzavona. Kit érdekel - ki néz utána, vagy teszi szóvá -, hogy egyik-másik nyugat-európai ún. régió területe/lélekszáma nem több mint a mai Magyarország egyik-másik megyéjéé? Asszem, nagyobb blama lenne (bármilyen színű) kormánynak azt mondani: boccs, hülyék voltunk.

"Szent igaz. De a vevő eldöntheti, hogy ha megvette, és tovább is akarja adni, mennyiért adja tovább. "

Szent igaz. A vevő állam akár ingyen is továbbadhatja, és akkor eljutottunk az egykori szemináriumokon propagált kommunizmusba (mindenkitől képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint).

Ezzel szemben én úgy gondolom, hogy az állam az én adómból ne támogasson semmiféle terméket. Még emlékszem rá, amikor 1974-ben az olajárak megálltak a határainknál... aztán beledöglött a magyar gazdaság az "olcsó" olaj következményeibe :o(

Támogatni embereket kell! Arra, pedig ott van az önkormányzat.

"Olvastam egy cikket, amiben kimutatták, hogy ez a gondolatmenet helyesnek látszik, de a tényleges összegeket kimutatva kiderült, hogy bizony egy dohányosra élete utolsó 1 évében sokkal többet kell kifizetni, mint amennyi plusz adó befolyt tőle. Tehát a dohányzó állampolgár nettó anyagi veszteség. "

Én is olvastam ilyen cikkeket -- de szerintem az állítás csak ködösítés, durvábban szólva valótlanság. Pár évvel ezelőtt egy másik forrásban tételesen levezettem, de most nincs kedvem keresgélni. Egyébként belátható sok számolás nélkül is, hogy az emberek életük utolsó 1 évében általában sokkal több eü. szolgáltatást vesznek igénybe, mint korábban. Csakhogy ez nemcsak a dohányosokra igaz, hanem szinte mindenkire. A különbség: a dohányos kifizetett mai árszinten számolva évi kb. 200. 000 forintot, amiből mondjuk évi 160.000 Ft a jövedéki adó. Ha 30-35 évig dohányzott, akkor kerekítve, mai árszinten kb. 5 milliót fizetett be -- a TB- járulékán felül, mert persze azt is fizette, akárcsak a nemdohányzók. A dohányosok közül kevesebben érik meg a nyugdíjat, és ha mégis, rövidebb ideig kapják, tehát ez is "megtakarítás" rajtuk.

Az államnak ezért nem célja a dohányzás visszaszorítása. Nem véletlen, hogy a cigaretta ára évtizedek óta arányaiban nem változik. Olyan szinten van, hogy a kis keresetűek is meg tudják fizetni, hiszen ez a cél.

Tisztázzuk: mai napság Nyugdíjbiztosítási Alap meg Egészségbiztosítási Alap létezik. Mindkettő kiadásait - úgymond - biztosítási jogviszony révén vehetik igénybe a biztosítottak. (Az 1 talány számomra is, hogy a baleseti rokkantsági járadékok mért az E. Alapból fizetődnek kifele, de ezen viszonylag könnyű lenne segíteni: áttehető lenne a költség a nyugdíjbiztosítási kalapba.)

Amit változatlanul viruló félreértésnek látok: hogy ha egyik napról a másikra arányosan kiemelődnének a NEM egészségügy-finanszírozásra fordított tételek (pl. az összes pénzbeli ellátás) - naná: arányos járulékbevételeikkel együtt! - az Egészségbiztosítási Alapból, hogyan/mitől maradna az E. Alapban több az egészségügy finanszírozására? :o))

Szociális alapról (?) nem tudok (főleg, amit szét kéne választani az "EÜ(?)-alapoktól" :o)) ), szociális ellátásokról is csak annyit: azok - megfelelő (hmmm.. rászorultsági) - feltételek fennállása esetén állampolgári jogon járnak. Ezeket jól meg lehet nyirbálni, vagy akár -szüntetni is. Ám amihez biztosítási jogviszony - majdnem azt mondtam: járulékfizetés (de tudjuk jól, momentán nem ugyanaz a kettő) - révén jutott valaki, azt nem. (Emelgetni-csökkentgetni persze ezt is lehet. Beleértve a rokkantak társadalombiztosítási alapon járó haviját is, ami csak és csakis azoknak jár, ismétlem, akik biztosítottságukkal erre jogot szereztek. És ez nagyon nem tévesztendő össze azzal a juttatással, ami az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, és olyan rokkantaknak adható, akik pl. nem szereztek biztosítási jogviszonyt - hogy a tébés ellátást "kiérdemelnék" -, vagy csak nem ütik meg a 67%-os mértéket...)

Kukacoskodom? ;o) Lehet. De asszem, addig parttalan minden vita/párbeszéd, amíg nem ugyanazokat értjük az általunk használt kifejezések alatt... (Az enyimék a joxabájtokéhoz igazodnak, ami nem azt jelenti, hogy föltétlen teccenek, de tudomásul veszem: ez a közös nyelv... ;( )
"A magam részéről inkább a keynesi gazdaságfilozófiát szeretem. :-)"

Jogos. Közismert, hogy Keynes a foglalkoztatásról, a kamatról és a pénzről szóló fő művében határozottan kiállt a költségvetésből történő fogyasztói gázár támogatás mellett. Bebizonyította, hogy részleges foglalkoztatottság mellett is kialakulhat a termelési tényezők egyensúlya, ha az állam a kedvezőtlen keresleti viszonyokat fogyasztói gázár támogatással billenti helyre.

Ezért kell a gázárakat támogatni! :o)

"Nem arról van szó, hogy ne lenne jó a világpiaci gázárat kifizetni. Tök jó dolog az, ha világpiaciak a bérek és a nyugdíjak, meg ha a magyar GDP és GNP eléri a világszínvonalat.
"

Egy orvosnak nincs szüksége mély közgazdasági ismeretekre, de azért az alapösszefüggéseket mégiscsak jó, ha ismeri. A világpiacon a termékekért világpiaci árat kell fizetni, ez az alaphelyzet. Az eladó politikai érdekekből eltérítheti az árakat lefelé, de annak meg másféle szolgáltatás lesz az ellentétele. A világpiacon sincsen ingyen ebéd! Tehát az eladó általában tojik arra, hogy a vevőnél mekkora a GDP és mekkorák a nyugdíjak.

"el lehet vonni hirtelen nagy pénzt a mentőszolgálattól, mert kevéssé hatékony, csak aztán el kell számolni az út szélén ellátás nélkül meghaltakról is. És pillanatnyilag épp ez zajlik. "

A mentőszolgálatnak alig van köze a gázártámogatáshoz -- de mégiscsak az eü-ről szól a topik, tehát jogos a felvetés. A problémára szokás szerint az a válaszom, hogy zavaros rendszerben, zavaros érdekeltségi rendszerben a beteg könnyebben meghalhat az út mellett. Ezért kell kivenni az állam kezéből az eü. finanszírozását!
Kedvenc példám a dohányzás. Mivel a jövedéki adók az állam zsebébe folynak be, az állam nem érdekelt abban, hogy az emberek leszokjanak a dohányzásról. Pont fordítva: az állam szempontjából az ideális állampolgár kamaszkorában rászokik a bagóra, egész életében önkéntes adót fizet, majd elpatkol még a nyugdíj előtt. AZ államnak érdeke, hogy minél többen dohányozzanak! Ezzel szemben a magán-egészségpénztárak (leendő magán-egészségbiztosítók) nem részesülnek a jövedéki adóból, tehát nekik az az érdekük, hogy az állampolgár szokjon le a bagóról, hiszen akkor élete folyamán több biztosítási díjat tud befizetni.

Ilyen egyszerű.
A TB- járulék csökkentésétől önmagában senkinek nem lesz munkája, de ha általános adócsökkentés következik be, akkor a csökkenő költségek miatt megéri majd egyrészt megjelenni a fehérgazdaságban, másrészt meg felvenni új munkaerőt.

Most nem ugrik be a neve, de létezik az az adókulcs-adóbevétel görbe, aminek mi erősen a jobb oldalán a lejtőn vagyunk szerintem. De ez mellékvágány.

Viszont ha azt szeretnéd, hogy keressünk munkát a példámban szereplő apának, ez azt jelenti, hogy ismét több pénzt szeretnél a családnak, ugye?

Tehát akkor hogy is állunk az aktuális pénzelvonással?

A kormány ugyanis épp kirúgta a példában szereplő apát, és épp ott tart, hogy a szülők rosszak, el kell tőlük venni a gyereket (aka "rossz és kevéssé hatékony struktúra, nehogy már adjunk pénzt").

"mi a módja a munkahelyteremtésnek?"

sok lehetséges módja van.
például az, hogy megszűntetjük az összes szociális támogatást meg pótlékot meg járadékot meg nyugdíjat meg hasonlókat, aztán aki nem akar éhen dögleni, teremt magának munkahelyet. akinek nem sikerül, megdoglend, de legalább azzal is munkahelyet teremt, a temetkezési bizniszben.
vagy például bevezetjük a kmk intézményét, akinek nincs munkahelye, azt beviszik a rendőrök az Örsre, és jól megverik.
rengeteg lehetséges módja van a munkahelyteremtésnek, ez két nem túlzottan népszerű, bar kétségkívül hatékony metódus lett volna...

éppen azért nem működtek az állami vényellenőrző programok, mert ezeket az állami közvetítők szerezték be. az állam volt a közvetítő a gyártó és a vevők között. pont te mondod azt, hogy ez milyen jó, hogy az állam a közvetítő.

persze elmondhatod, hogy a központosítással volt a baj, de akkor csak annyi változás van hogy kevesen lopnak sokat, vagy sokan lopnak keveset. itt a probléma azzal van, hogy a közvetítőknek nem kell versenyezniük.

nagy összegben mertem volna fogadni, hogy azt fogod mondani, ebben semmi új nincs. de ez mindegy is.

na de miért is nem hozzák meg azt a törvényt, gondolom sejted. azért mert a haveri körök olyan lusták, hogy még nincs kész a cucc, amit majd jó pénzért el lehet adni az állami intézményeknek. és addig a törvényt se szabad meghozni. aztán meg szokás szerint csinálnak valamit, ami nem működik. meg egyáltalán megnézzük az egészségügy területén az it fejlesztéseket, és megnézzük a kiosztott pénzek milyen arányban állnak a kapott szoftverekkel, na. és itt mindenhol állami közvetítők voltak, ami szerinted a tuti. mert ők nem nyúlják le a pénzt, mint a piac. hát te akkorát tévedsz, mint ide lacháza, csak nem akarod belátni.

van egy elképzelésed, ami azonos a jelenlegi rendszerrel, ami jól láthatóan nem olcsó, nem átlátható, és nem is igazán működik, aztán csak annyi érved van összesen, hogy szerinted ez így a legjobb.

lehet csinálni fejlesztési ügynökséget is, de ha ez állami kézben van, attól még az állam osztja a pénzt. és attól még monopolhelyzetben lesz, aki eloszt. és akkor jönnek be azok az esetek, amiről beszélsz. pont abból adódik, amit te védesz. és ezt még el is adjátok itt a közalkalmazottaknak. akik meg zsigerből szidják a piacot, mutogatnak a minisztériumra. így aztán egy csomó cég az állam csecsén lóg, az iparvállalatok megszedik magukat, mert simán kihasználják a helyzetet.

az egészségügyből hiányoznak a tőkeerős ernyőszervezetek, akiknek céljuk az lenne, hogy más ágazatok elől hozza el a pénzt. ezért igyekeznek bevonni minden feltörekvő kis cégeket, és összekapcsolni a nagyok erejével.

Tehát nem abból akar meggazdagodni, hogy patikust tönkreteszi, mert abban nem érdekelt, hiszen akkor saját intézményrendszerét tenné tönkre, hanem abból, hogy elmondja az embereknek, ez az ellátórendszer tök jó, európai színvonalú, sőt, és rábírja az államot, a helyhatóságokat, a nemzetközösséget, a történelmi egyházakat, az idős generációt, a fiatal populációt, hogy az egészségügy szolgáltatói ágazatában tegyék, vagy tartsák a pénzt. Mert ugye itt is van verseny. Csak az ágazatok közötti verseny. És ha van ilyen ernyőszervezet, akkor az, nem a saját ágazatukat akarják tönkre tenni értelemszerűen. Ma nincs olyan szereplő, aki mondjuk abban érdekelt, hogy ez a rendszer hosszú ideig működjön.

a gondolkodásotok tökéletesen belterjes, eszetekbe sem jut, hogy az ágazatok között is folyik a verseny. de talán igaza van lopikulának, fennakadok a hülyeségen. és talán igaza van a fideszéknek is. az egészségügyben annyi az állampárti ember, és sikeresen magyarázzák el egymásnak az állampárti elképzeléseket, hogy ott igaz a tétel, ha 40 évig mentünk befele az erdőbe, akkor 40 évig tart a kifele jövet is. Ezért a legokosabb megoldás, ha a járulékok nagy részét elengedjük, és az egész ágazatot az államháztartás terhére működtetni.

majd meglátjuk az ellenfeleik mire mennek veletek.

Az a különbség kettőnk között, hogy én egyből kihagynám a kötelező szereplők közül a közvetítőcéget, mert eddigi ismereteim alapján ezek alapvetően fölöslegesek, le is írtam, miért. Nem tudok arról, hogy bármelyik magánklinika (igaz, csak háromban dolgozom közülük) igényelne efféle cuccot.

De biztos lesz olyan, aki direkt akarja majd a saját bevételét csökkenteni. :-)

és kiderül, hogy a z-care csalt, hát akkor mindenki a minisztert fogja dicséri, hogy leleplezte a csalást.

:-)

Látszik, nem nagyon foglalkoztál az egészségüggyel a 90-es években. Meg sem tudom számolni, hány vényellenőrző programot vett meg az állam, és egy sem működik közülük.

És emlékszünk ugye az R- klinikára is.


azt ígérik lesz 500Mrd fejlesztésre, és kérdés, hogy ezt a pénzt ki fogja elosztani,

Valamelyik fejlesztési ügynökség, szóval az állam - ez már lefutott dolog.



ha piacon történik az elosztás, akkor egy csomó feltörekvő céget be lehet vonni.

Igen, különösen az ügynökség unokaöccsének feltörekvő cégét.

mert kitalálják, hogy ne használjatok el egy csomó papírt, hanem már sokaknak van e-mailjük, oda kapják az elektronikusan aláírt pdf- be a cuccot, és a papírt nem kell visszavinni a háziorvoshoz, és ott kapsz megint egy papírt, azt elviszed a patikushoz, hanem csak mennek a pdf- ek, és sms- ben is értesítenek.

Már rég ki van ez találva (ld. még spanyolviasz és melegvíz), de a t. parlament évek óta képtelen meghozni egy rohadt törvényt az elektronikus aláírásról*, emiatt valamennyi, számítógépes hátterű cég szív, mert minden, ami villanyosan megvan, nyomtatásban is tárolandó.

*=Egész pontosan az Info és Hírk. Minisztériumra kell ez ügyben légitámadást kérni.
a közvetítők között nincs verseny. ezért a piac félig zárt. mert a kórházi adminisztrációnak nem kell állnia senkivel versenyt. van egy kényelmes kis íróasztala és kész.

mert közvetítőként nem léphet be senki. pontosabban beléphet, de a kórházi adminisztráció szerepét akkor sem veheti át. tehát itt szó sincs a klasszikus piacról.

kimész a piacra és veszel almát. ez a klasszikus piac. felhívod az almatermelőket mennyiért szállítanának neked almát, na ha kevés a termelő, kihasználják a helyzetedet. most te azt mondod, hogy az utóbbi a jó, mert olcsó. de ezzel sok baj van.

de hagyjuk az almát. mondjuk itt van a mobiltelefon. akarsz mobiltelefont, előfizetéssel. ha most én ellátásszervező lennék, ami nem leszek, mert simán megélek abból, amit csinálok, de ha az lennék, azt mondanám. mobiltelefont akarsz venni előfizetéssel, inkább adjunk minden orvosnak egy pda- t, tehát ott lesz a hardver, adunk hozzá szoftvert, az orvos naprakész módon tájékozódhasson az osztály működéséről, és lesz hozzá netver is, lesz voip lehet telefonálni olcsóbban, még internet hozzáférésed is lesz. tehát a klasszikus piac, mindig többet akar kínálni, mint amit a vevő eredendően venni akar.

és ha a kórházat referenciaként felhasználhatjuk, akkor mindezt adjuk olcsón. akár alámegyünk a mobilszolgáltató árainak. vagy adjuk annyiért, mint a legjobb ajánlat. mert mondjuk be akarunk törni más országok piacára a termékünkkel. és lehet, hogy itt az ellátásszervező maga nem is fejleszt, hanem csak egy rendszerintegrátor, amit én személy szerint nem szeretek, mert az innovációt szeretem, de elfogadom, hogy vannak, akik csak összerakják a dolgokat, és ebben is van hozzáadott érték. összeszervezik a szoftverfejlesztőt, a hardvergyártót, az Internet szolgáltatót, esetleg behoznak egy kockázati tőkést. tehát többet kapsz olcsóbban, itt szó sincs a kassza lenyúlásáról, ez is sokat elárul, hogyan mennek a dolgok.

most persze fel lehet tenni a kérdést, hogy az egészségügybe miért mennek ezek a cégek. és a válasz azért, mert egyrészt tudható, hogy vannak az udvari szállítók, akiknek a termékeik sosem állnák meg a helyüket a piacon, ezek szorosan kötődnek az állami adminisztrációhoz, és ők a döntéshozók, és ott olyan emberek ülnek, akiket onnan nem lehet kimozdítani. Vagy esetleg egy másik megoldás eleve meg sem felel a kiírásnak, mert bár ugyanazt tudja, de másképpen tudja, és akkor már lehet azt mondani. Ráadásul nekem az a tapasztalatom, hogy a kicsik nem is mernek belépni egy nagyobb piacra, mert félnek, hogy az állam emberei lenyúlják a megoldásaikat. Előfordult már hogy valaki a saját megoldását látta viszont egy nyertes pályázatban, aztán csak nézett, hogy mi van, és nem tehetett semmit.

Tehát azok a cégek, akik amúgy jól megélnek a piacon, és ténylegesen a piacról élnek, nem az állam csecsén lógnak, messze elkerülik az államot, benne egészségügyet.

ha van ellátásszervező, akkor rajtuk keresztül ezek a piacról élő cégek, ezek között sok kicsi, de jó cég van, beléphetnek az állami adminisztráció által uralt piacra. a kis fejlesztő cég felkínálja a termékét, és lehet, azt mondja neki az ellátásszervező, hogy öreg, ezzel labdába se rúghatsz, mert van a piacon jobb, vagy azt mondja, fejlessz még mellé valamit, mert van pont ilyen csak, olcsóbb, vagy azt mondja célirányosan fejlessz ebbe az irányban, mert ebben látok fantáziát. És lehet, hogy kockázati tőkést is talál. mondjuk egy görög milliárdost, aki éppen nem tudja hova tenni a pénzét, és akkor lesz pénz fejlesztésre. de ekkor a milliárdos pénze külső forrás, és nem annyi történik, hogy lenyúlják a betegkasszát, hanem új érték jön létre, és akkor adót, meg járulékot fizetnek, és lehet hogy a megoldásuk nem lesz drágább, mint másé. de a döntés az intézmények kezében marad, tehát nem az ellátásszervező dönt, hogy mit az intézmény mit kapjon, nem ő vevő, ha a főorvos azt mondja, hülyeség ez a pda, és neki mobil telefon kell, hát akkor az kell, a piacon ezt is tudomásul kell venni, de az ellátásszervező eleve meg fogja keresni az összes kórházat, és akkor mondjuk lesz egy kórház, ahol minden orvos zsebében lesz egy pda. és lehet, hogy egy szlovák kórház lesz ez, ha az ellátásszervezőnek szlovák kapcsolatai is vannak.

tehát ha az állam által uralt a nagy területeken, az egészségügy, az oktatás terén belépnek a piaci közvetítők, akkor egy csomó kis cég előtt megnyílnak a lehetőségek. ha van a piac, oda ki lehet vinni az árut, és ha az kórház, vagy az iskola venni akar valamit, akkor megveszi. ez lenne a normális. a kórház vásároljon be a piacon, úgy, mint minden háziasszony, nyilván a rendelkezésre álló kereteken belül. az egész rendszer egyszerűbben, olcsóbban, átláthatóbban működik, ha a piac a közvetítő, mint amikor a közvetítők közalkalmazottak.

Bevezetés A magyarországi irányított ellátási modell gondolata az Amerikai Egyesült Államokban kialakult ellátás szervezési megoldásból, az ú.n. Managed Care-ből származik. Maga az irányított ellátás mint kifejezés a managed care tükörfordítása. A managed care típusú ellátás- és finanszírozás szervezési koncepció az USA hagyományos fee-for-service típusú[1] üzleti biztosítási rendszerében megfigyelhető súlyos problémák megoldására tett kísérletek eredményeként fejlődött ki.
A managed care és az irányított ellátási modell ígérete, hogy a rendelkezésre álló forrásokból még több egészséget, egészségnyereséget állít elő a rendszer az ellátók szorosabb irányítása, szervezése, a betegutak optimalizálása, a prevenciós és gondozási (betegségmenedzselési) tevékenységek előtérbe helyezése és megfelelő finanszírozási és ösztönzési technikák alkalmazása révén.
Mindenekelőtt látni kell, hogy az USA Managed Care megoldásai sajátos szabályozási és rendszerirányítási kísérletként foghatóak fel. A sajátosság lényege, hogy bonyolult szerződéses, ellenőrzési és finanszírozási eszközökkel a privát szektor próbálja megoldani azokat a súlyos problémákat, amelyek -elméletből is levezethető, bejósolható módon- törvényszerűen fellépnek egy privát szektorra alapozott nem megfelelően szabályozott egészségügyi rendszerben.
A managed care sikere abban rejlik az USA-ban, hogy sajátos megoldásaival és eszközeivel képes arra, hogy néhányat enyhítsen azon súlyos anomáliák közül, amelyek az USA privát egészségbiztosítási és privát egészségszolgáltatási piacán az adekvát állami szabályozás és beavatkozás hiányában törvényszerűen megjelennek. Számos managed care technika feltehetően átültethető más országok egészségügyi rendszereibe, azonban a managed care számos eszköze olyan problémák megoldására szolgál, amelyet az összes európai ország másképp, más logika szerint old meg.
A másság lényege, hogy az európai országok egészségügyének fő jellemzője az univerzális és kötelező egészségbiztosítás, az egészségügy közszolgáltatási jellege és az igen nagy mértékű és adekvát állami beavatkozás (amit az egészségügy mint piac fundamentális jelentőségű hibái és a súlyos információs problémák tesznek szükségessé). Ezért számos olyan súlyos probléma, amelyet a szabályozatlan amerikai egészségbiztosítási piacon a privát szektorban kell bonyolult szerződéses rendszereken és adminisztratív eljárásokon keresztül megoldani, az európai országokban vagy meg sem jelenik, vagy egészen más módon történik megoldásuk.
Tegyük hozzá, a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok és egész könyvtárnyi- szakirodalom szerint vitathatatlan, hogy összehasonlíthatatlanul eredményesebben. Az USA és az európai országok egészségügyi rendszerei közötti fundamentális különbségek mélyen fekvő oka, hogy az alapvető megközelítést tekintve az egészségügy Európában alapvetően a köz szolgálata, míg az USA-ban üzlet.
A managed care elnevezés egy tág gyűjtőfogalom. Különböző tulajdonosi, szervezeti formában működő és a legkülönfélébb rendszerirányítási technikákat alkalmazó szervezeteket illetik e névvel. A Managed Care Szervezetek hatását, eredményességét a szakirodalomban széles körben elemzik. A bizonyítékokon alapuló egészségpolitika számára azonban nem lehet megítélni a managed care eredményességét, mert nincs elegendő bizonyíték arra, hogy e szervezetek ígért és vélt pozitív hatásaiból mi és milyen mértékben valósul meg. A managed care értékelésével kapcsolatos módszertani nehézséget az alábbi problémák okozzák:
A folyamatos szervezeti és szervezési innovációk miatt nehéz definiálni mi is a Managed Care Szervezet (mi a vizsgálat tárgya).
A managed care szervezetek által alkalmazott technikák általában ismertek. Ezek speciális részletei azonban üzleti titkot képeznek, azaz pontosan azok a részletek nem ismertek, amelyek miatt adott managed care szervezet sikeres, míg egy másik látszólag ugyanolyan eszköztárral dolgozó szervezet pedig sikertelen.
Az egyes alkalmazott technikák hatása izoláltan elemezhető, azonban az egyes managed care szervezetek sikeressége az együttesen és egyidejűleg alkalmazott technikák speciális kombinációján alapul, amiről nincs pontos információ, ugyanis üzleti titkot jelent.
Maguk az alkalmazott módszerek és kombinációik is folyamatosan fejlődnek változnak, más szóval abban az időtávban, amely alatt a managed care szervezetek egészségi állapotra gyakorolt hatása értékelhető lenne (minimum 5-8 év) sokszor változnak meg az alkalmazott eszközök. Az egészségi állapot változása és az egyes intézkedések közötti ok okozati kapcsolat ezért sem állítható fel.
A managed care eredményeit kizárólag a hagyományos fee-for-service alapon működő, fór-profit üzleti biztosítók eredményeivel lehet összehasonlítani, mert az amerikai egészségügyben más összehasonlítási alap nincs, Európában pedig ilyen megoldás nincs. Az összehasonlító elemzések konklúziója, hogy a managed care szervezetek teljesítménye általában nem rosszabb a mérhető egészségnyereség és egyéb teljesítménymutatók tekintetében, mint a hagyományos üzleti biztosítók teljesítménye. Az amerikai egészségügy azonban a rosszul (gazdaságtalanul és igazságtalanul) működő egészségügy, és a hogyan nem szabad csinálni tankönyvi példája.[2] Más szóval az, hogy a managed care eredményei nem rosszabbak a híresen rossz amerikai üzleti egészségbiztosítási rendszer eredményeinél, azt jelenti, hogy a managed care biztosan nem megoldás egyetlen európai ország kötelező egészségbiztosításon alapuló, és az USA egészségügyénél lényegesen olcsóbban, hatékonyabban, eredményesebben és igazságosabban működő egészségügyének a problémáira.
Módszertanilag lehetetlen a managed care szervezetek teljesítményét bármilyen más modellel összevetni, továbbá ilyen ellátás szervezési megoldás Európában nem létezik. Ezért sem empirikus tapasztalat, sem más tudományos bizonyíték nem létezik arra vonatkozóan, hogy az európai egészségügyi rendszerekben a managed care modell bármiféle nettó hasznossággal járna a fennálló, történelmileg kialakult szolidaritás elvű, kötelező egészségbiztosítási rendszerekkel szemben.
Számos szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy a managed care rendszerhez hasonlatos ellátás és finanszírozás szervezési megoldások Európában a XIX. században voltak megfigyelhetőek, a jelenlegi szolidaritás elvű kötelező egészségbiztosítási rendszerek előzményeiként. Más szóval a managed care az európai rendszerekhez képest nem előrelépést, hanem egy XIX. század első felére jellemző modell újra feltalálását jelentené.
E tekintetben az európai országokra univerzálisan jellemző szolidaritás elvű kötelező egészségbiztosítási rendszerek az amerikai managed care megoldások egy fejlettebb változatát jelentik. Az európai országokban pontosan azért vezették be a XIX. század második felében, illetőleg a XX. Század első felében a kötelező egészségbiztosítási rendszereket, mert látható volt, hogy az egészségügyi piac problémái önkéntes egészségbiztosítási alapon nem kezelhetőek megfelelően.
Az európai országok egészségügyi rendszerei folyamatosan ugyanazokat a problémákat kell, hogy kezeljék, mint az amerikai managed care szervezetek, de ezeket számos esetben más eszközökkel oldják meg. A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján ezt sokkal hatékonyabban teszik, mint az amerikai rendszer. Megjegyzendő, hogy az európai országok egészségügyeiben is számos olyan ellátás- és finanszírozás szervezési megoldás jelen van, amelyek managed care szervezetek alkalmaznak (pl.: háziorvosok kapuőr szerepe [3], fix fizetésért dolgozó orvosok, kapitációs finanszírozás [4], ösztönzők tudatos beépítése a szolgáltatók finanszírozásába stb.). Az európai országok kötelező egészségbiztosítási rendszerei e tekintetben államilag menedzselt ellátást jelentenek, szemben az USA önkéntes és privát ellátás menedzselési modelljével.
Összegzésképpen elmondható, hogy ugyan számos adat áll rendelkezésre a managed care szervezetekről, működésükről, az általuk alkalmazott technikákról és azok hatásairól, de gyakorlatilag nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a managed care szervezetekkel kapcsolatos pozitív elvárások teljesüléséről, illetve teljesülésük mértékéről. Ismert, hogy van valamilyen pozitív hatása a managed care szervezeteknek az amerikai üzleti biztosítókkal összehasonlítva, de nem ismert, hogy e pozitív hatások pontosan minek, és milyen mértékben tulajdoníthatóak, továbbá, az sem ismert, hogy mindennek mi a relevanciája az európai országok egészségügyi rendszerei esetében.
A managed care szervezetek által alkalmazott technikák, eszközök A managed care lényege, hogy egy ellátásszervező, finanszírozó és menedzselő központ az ellátás optimalizálása érdekében különböző eszközökkel
vertikálisan integrálja az elkülönült ellátási szinteket,
koordinálja az egyes ellátási szinteken folyó prevenciós, ellátási és gondozási tevékenységeket a betegutak és az ellátási problémák mentén, megfelelő diagnosztikai, terápiás és gondozási protokollok bevezetésével és betartatásával,
összegyűjti, integrálja és szakmailag elemzi az emberekről a rendszer bármely pontján az ellátásuk során keletkező adatokat,
nagy hangsúlyt helyez az egészség megőrzésére és a prevencióra,
olyan finanszírozási és rendszerirányítási technikákat alkalmaz, amely a hatókörében lévő szolgáltatókat az általa optimálisnak tartott működés irányába ösztönzi.
Ez utóbbi lényege, hogy minden finanszírozási technika valamilyen pénzügyi ösztönző hatással is rendelkezik egyben, amely statisztikailag kimutathatóan valamilyen irányba befolyásolja a szolgáltatói magatartást. (pl: fee for service a túlkezelések, indokolatlan beavatkozások, míg a fejkvótaszerű finanszírozás az alulkezelések, és az indokolt beavatkozások elmaradása irányába hat.) Ezért az ellátók finanszírozásának kialakításakor szükséges annak végiggondolása, hogy az egyes ellátási szintek esetén alkalmazott finanszírozási technikák ösztönző hatásai együttesen a kívánatos irányba hassanak. Pozitív hatás csak akkor érhető el, ha megfelelő szabályozás és az ellátottak egyéni és közösségi egészségi állapotkövetésén alapuló ellenőrzés társul hozzá.
A managed care működésének a kulcsa az az informatikai rendszer, amely integrálja az egyes elkülönült ellátási szinteken és ellátó szervezeteknél az egyes ellátottakról keletkező (kellően részletes) adatokat és különböző statisztikai, szakmai és ellenőrzési célú elemzésre alkalmassá teszi. Ez az előfeltétele annak, hogy az ellátásszervező megfelelő információkkal rendelkezzen arról, hogy ténylegesen mi történik az általa menedzselt emberek ellátásával.
A managed care szervezetek általában az alábbi eszközöket alkalmazzák:
1.) Egészségügyi szolgáltatók választásának korlátozása az előre kiválasztott szolgáltatói körre
2.) Szelektív szerződéskötés szolgáltatókkal
3.) Szolgáltatók pénzügyi ösztönzése
alapvetően három féle módon finanszírozhatóak a szolgáltatók: fee-for-service jellegű finanszírozás, fizetés, kapitáció.
A pénzügyi ösztönzési technikák lényege a különböző pénzügyi kockázat megosztási technikák részleteiben rejlik, pl.: finanszírozás (egy részének) visszatartása, feltételekhez kötése, bonuszok stb.
4.) Háziorvosok kapuőr szerepe
5.) Profiling, azaz szolgáltatók tevékenységének valamely bench-markhoz történő hasonlítása (pl.: a többiek átlaga, szakmai irányelvek, protokollok stb.). Ez hasonlatos a magyar modellek által alkalmazott TAJ szám alapú betegút követéshez, illetve a betegutak és kiadások TAJ szám alapú elemzéséhez.
6.) Utilization review(rendszer használat elemzése, ellenőrzése, továbbiakban: UR)
prospektív UR: betegfelvétel, ellátás (elektív) előzetes engedélyhez kötése
concurrent UR: a kórházi kezelés alatti engedélyeztetés, pl.: abban az esetben ha az előzetesen engedélyezett ellátási időtartamtól, vagy ellátási intenzitástól/tartalomtól eltérő kezelésre kerül sor. (Ugyanakkor, ha az engedély megtagadása miatt egészségkárosodás lép fel és perre kerül sor, a felelősség a kezelő orvost terheli és nem az engedélyt megtagadó biztosítót.)
retrospektiv UR: az ellátást követő ellenőrzés. Ha bizonyos előírásoknak, protokolloknak nem felel meg az ellátó, a finanszírozó megtagadhatja a számla kifizetését;
7.) Esetmenedzsment (egyes nagy költségű, vagy komplikált beavatkozások esetén)
8.) Betegségmenedzsment programok
9.) Szolgáltatók folyamatos képzése, továbbképzése (lényegében tréningezés a rendszer logikája szerinti működésre, illetőleg bizonyos szakmai visszajelzések mentén szakmai problémák megoldása)
10.) Szervezeti kultúra és a szolgáltatók önkiválasztódásának elősegítése, illetőleg a szolgáltatók folyamatos képzése annak érdekében, hogy a rendszer elvárásainak megfelelően működjenek.
A managed care által alkalmazott eszközöknek lehet pozitív hatása az egészségügy működésére, már csak azért is, mert általában feltételezhető, hogy egy olyan ellátó rendszer, amelyet szakszerűen és intenzíven menedzselnek eredményesebben működhet, mint egy olyan amit egyáltalán nem, vagy nem kellő odafigyeléssel menedzselnek. Ezért valószínűleg a magyar egészségügy működésére is pozitív hatással lehet az, ha a jelenleginél sokkal részletesebb adatok alapján, sokkal szorosabb ellenőrzés és tervezés mellett, sokkal árnyaltabb ösztönzési rendszerrel, továbbá sokkal intenzívebben történik a rendszer menedzselése.
Széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a kötelező társadalombiztosítási rendszerek túl bürokratikusak, pazarlóak, míg a privát jellegű megoldások hatékonyak. Ezzel összefügg az a mítosz is, hogyha valamely privát entitásra építve managed care technikákat kezdenénk el alkalmazni, akkor biztosan nőne a rendszer hatékonysága. Ennek hátterében egy fundamentális logikai hiba is meghúzódik: abból ugyanis, hogy az állami, illetőleg TB rendszer számos problémával küszködik, egyáltalán nem következik logikailag az, hogy egy privát rendszer, vagy egy privát ellátásszervező nem küzdene épp annyi megoldatlan problémával, illetőleg hogy a fennálló rendszer problémáiból bármit meg tudna oldani anélkül, hogy a rendszer más pontján ne okozna más, legalább ilyen súlyos problémákat.
E mítoszokkal és logikai hibával kapcsolatosan fontos szem előtt tartani, hogy az amerikai managed care szervezetek adminisztratív költsége - azaz mindaz a pénz, amit nem közvetlenül ellátásra fordítanak - mintegy 35-40%, éppen a bonyolult szerződési, ellenőrzési, informatikai, jogi, finanszírozási, elszámolási és ellenőrzési eszközök alkalmazása miatt. Ezzel szemben az összes európai országra jellemző szolidaritási elvű és kötelező (állami vagy társadalombiztosítási) rendszerekben az adminisztratív költségszint 5% körüli, többek között azért is mert e rendszerek másképpen (pl: intenzív állami szabályozással) oldanak meg számos olyan alapvető problémát, amelyet a privát amerikai rendszer csak a managed care-ben alkalmazott megoldásokkal tud kezelni, 7-8 szoros adminisztratív költségszinten.
Abból, hogy egyes managed care technikáknak lehet pozitív hatása a magyar egészségügy működésére még nem következik az, hogy ezeket a technikákat kizárólag OEP-en kívüli szervezetek, netán vállalkozók képesek alkalmazni, továbbá az sem igazolható, hogy ezen technikákat az OEP helyi szervezetei ne tudnák olcsóbban, hatékonyabban, továbbá átláthatóbban és számon kérhetőbb módon alkalmazni, mint az OEP egységes rendszerén kívüli ellátásszervező vállalkozók. E tekintetben fontos szem előtt tartani, hogy egy vállalkozó, vagy egy vállalkozás bármikor csődbe mehet, vagy eltűnhet, az OEP és az állam azonban nem.
Magyarán ha az ellátásszervezőnek nem sikerül beváltani az ígéreteket és teljesíteni az elvárásokat és egyszerűen odébb áll akkor az összes általa okozott problémáért 100%-osan az államnak kell helytállnia. Ez az elvileg is belátható módon jelenlévő - bár explicitté nem tett - 100%-os állami készfizető kezesség vállalás[5], beláthatóan rossz ösztönző hatásokat hordoz az ellátásszervező vállalkozással szemben, a vállalkozó ugyanis már a kezdet kezdetén tudja, hogy lényegében semmit nem kockáztat. Ha sikere lesz a haszon az övé[6], ha kudarcot vall a következmények felszámolása az állam feladata és az adófizetők terhe lesz. Ez a sajátos externália[7] hatás az üzlet és a vállalkozás legalapvetőbb lényegi elemét, a felelős kockázatvállalást ássa alá. Ez az elvi oka annak, hogy egy irányított ellátásra vállalkozó privát ellátásszervező vállalkozás soha nem fog igazi vállalkozássá válni, és felelős vállalkozóként működni, az üzlet kockázatát ugyanis az első pillanattól fogva nem ő, hanem az állam és az adófizető emberek viselik.

(folytatás)

[1] Tételesen, szolgáltatásonként megállapított díjak alapján történő finanszírozás
[2] Az amerikai egészségügy a GDP kb. 14-16%-át emészti fel, míg az európai országokban ez 7,5-10% körüli, országonként eltérően. Annak ellenére, hogy mind a finanszírozói, mind a szolgáltatói oldal alapvetően privát az USA-ban, az állami finanszírozás aránya 46-50%, azaz mind arányában, mind egy főre jutó összegében kb. megfelel az európai országok egészségügyi kiadásai szintjének. Ugyanakkor az amerikai egészségügyi mutatók nem jobbak az európai országokénál. Emellett közel 40 millió embernek egyáltalán nincs egészségbiztosítása és további közel 40 millió ember nem rendelkezik adekvát egészségbiztosítással (Ez úgy értendő, hogy ha például szabadságra megy és utasbiztosítást köt, akkor már ide számolják statisztikailag). Az amerikai egészségügyben az adminisztrációs költségek (ideértve minden kiadást, amely nem közvetlenül a betegellátásra fordítódik) egyes becslések szerint 35-40% körüliek, míg az európai rendszerek adminisztrációs költségszintje maximum 5% körülire tehető.
[3] A háziorvos kapuőr szerepének a lényege, hogy az ellátott a háziorvos beutalásai alapján juthat el az ellátás magasabb szintjeire. Így a háziorvosi beutalási rendszer révén korlátozódik az ellátás magasabb szintjeihez való hozzáférés. E megoldás másik fontos hatása ideáltipikus esetben és feltételezve minden háziorvos közel azonos szintű szakmai rátermetségét-, hogy jelentősen enyhíti az egészségügyre jellemző információs asszimetriából adódó problémákat, azaz nem az ellátottnak kell eligazodnia a rendszerben és megtalálni a számára legmegfelelőbb szakellátót, hanem ezt megteszi helyette a háziorvosa.
[4] A kapitációs finanszírozás lényege, hogy egy ellátottanként meghatározott havi vagy éves fix összegből képzett fixált összegű költségvetésből kell megoldani az adott populáció ellátását. Ez a megoldás csökkenti a túl kezelések számát, gyakoriságát, elvileg jelentős pénzügyi ösztönzőt jelent arra, hogy a kapitációval finanszírozott ellátó az ellátás lehető legalacsonyabb szintjén nyújtson definitív ellátást, továbbá hangsúlyt fektessen a prevencióra és az egészségmegőrzésre. Megfelelő ellenőrzés, továbbá egészségi állapot követés nélkül ez a megoldás káros lehet, mert az alul kezelésekre, kezelések megtagadására jelentős a pénzügyi ösztönző hatás. Ez a megoldás a megfelelő költségkontroll szempontjából ideális és ajánlott, de csak akkor jár pozitív eredménnyel, ha megfelelő egészségi szükségletfelméréssel, állapotkövetéssel, ellenőrzéssel és szankcionáló mechanizmusokkal kiegészítve alkalmazzák. Megjegyzendő, hogy ez a megoldás egyfajta kockázat megosztást is jelent a finanszírozó és a szolgáltató között.
[5] Ezt implicit állami garanciának hívják, amelynek lényege, hogy a költségvetési törvényben a garanciavállalás nem jelenik meg, de lehet tudni, hogy baj esetén az állam biztosan közbelép, vagy más törvényben szabályozott ellátási kötelezettségek teljesítése miatt, vagy politikai okokból. Ha például egy irányított ellátást szervező, aki mondjuk egy egész megye, vagy régió ellátását szervezi eltűnik, vagy csődbe megy, biztosan valószínűsíthető, hogy az állam alapvető ellátási kötelezettségeinél fogva, továbbá politikai okokból nem fogja hagyni hogy sok százezer ember tartósan ellátatlan maradjon, ezért azonnal közbe fog lépni. (ahogyan ezt pl.: a bankok konszolidálása kapcsán meg is tette számos esetben) Ugyanakkor nincs az a privát szektorbeli szereplő, aki egy ekkora méretű károkozásért képes lenne érdemi pénzügyi garanciát vállalni és baj esetén helyt állni.
[6] A magyar irányított ellátási modellkísérletekben ez a haszon az év végén az elvi folyószámlához képesti megtakarításból származik. Az az összeg, amelynek felhasználásáról az ellátásszervező maga dönt. Magyarán a modellkísérletekben a profitot, hasznot, megtakarításnak nevezik. Talán ez is az egyik oka, hogy a modellkísérlet fő célja, a megtakarítás elérése nem feleltethető meg egyetlen olyan célnak sem, amely az egészségügyi rendszerre releváns. A megtakarítás lényegében a vállalkozói profit/eredmény más szóval kifejezett változata. A modellek célja, eredményességük fő mércéje pedig évek óta ez.
[7] Externália hatásról akkor beszélünk, ha egy adott üzleti tranzakció negatív, vagy pozitív hatásai olyanokat is érintenek, akik magában a tranzakcióban nem vettek részt. Ilyenkor, negatív externália esetén a tranzakció szereplői nem szembesülnek üzleti aktivitásuk teljes költségeivel, mert azok egy részét egy külső, a tranzakcióban részt nem vevő harmadik fél viseli (pl: környezetszennyezés, vagy kockázatos hitelek kihelyezése állami garancia vállalás mellett), így mások költségén és kockázatára jelentős extra-profitra tesznek szert.
a kórházi közalkalmazott lett a közvetítő. és körülötte kialakuló slepp, és a fölötte kialakuló klikkek. és ezek pénzbe kerülnek. tehát ők a közvetítők. nem egy piaci szereplő, hanem egy egyre növekvő állami bagázs, aki újabb és újabb szabályokkal terhelik a beszerzést, és ez kihat az gazdálkodás egészére. ráadásul ilyenkor a gyártónak képviseletet kell fenntartani, ami tovább bonyolítja és drágítja a beszerzést. a gyártók vendégül látják a vevőt, megjelenik a nyílt korrupció, mindenki tudja, hogy mi az ábra, de nem jogilag lehet tenni semmit. egy dolgot lehet tenni, újabb szabályokat kitalálni. így a beszerzés, és kórházi működés egyre bürokratikussá válik.

most a logikus az lenne volna, ha megszüntetnénk ezt az overhead- et, és azt mondanánk, ezek az emberek alapítsanak gazdasági társaságokat, és intézzék cégszerűen a beszerzést, és a többi ügyletet, méressenek meg a piacon, és szállhasson be a versenybe akárki. nyilván megfelelő előképzettséggel lehessen valaki csak ellátásszervező. tehát mondjuk általános orvosi ismeretek elengedhetetlenek. itt egy cég egy régió ügyeit is el tudja akár intézni. ha rajtam múlna, regionális szintű ellátási kötelezettsége lenne az ellátásszervezőnek. de több kórház ügyeit is intézhetik.

ezek menjenek ki a piacra, és versenyezzenek egymással.

innentől kezdve a menedzsment közvetlenül lesz érdekelt abban, hogy az egészségügybe pénz kerüljön, ők lesznek az egészségügy lobbistái. nem egy hiábavaló hadakozás folyik a kormányzat ellen, hanem elkezdődik egy munka. mert munka azt kell kitalálni, hogyan épüljön fel az ellátórendszer, munka hatástanulmányokat írni, munka a különféle statisztikai adatokból következtetéseket levonni, és így tovább. mert ki kell találni, hogyan lehet meggyőzni Brüsszelt, Rómát, Budapestet, szegedet, Miskolcot, hogy több pénzt kerüljön a rendszerbe. és ehhez az intézményrendszert is át kell alakítani.

és majd ezek a cégek között lesznek akik tönkremennek. azért mert nem voltak ötleteik, vagy azért mert voltak, de azok túlzónak, vagy irreálisnak bizonyultak. de persze ez nem jelenti azt, hogy merész ötletekkel nem lehet próbálkozni. ezzel lehet meggazdagodni, ha széllel szembe kezdesz el hugyálni, a piac majd szelektál. azok fognak fennmaradni, akik nem a problémán kezdenek el problémázni, hanem konkrét megoldási javaslattal állnak elő. az orvosok meg közben gyógyíthatnak. persze azt is meg lehet tenni, hogy az orvos félállásban gyógyít, a másik felében meg tanácsot ad az ellátásszervezőnek, ez rendben van, mert itt nem ugyanott közalkalmazott, és vállalkozó, hanem intézményesen elválik a kettő.

tehát onnantól kezdve lesznek olyan cégek, akik abban érdekeltek, hogy minnél több pénz kerüljön a rendszerbe, és azon kell törni a fejüket, hogyan is lehetne ezt elérni. mit is kell csinálni. és az államnál a hatósági jogkör marad. ellenőrizni kell az ellátásszervezők munkáját, de azt is ki lehet mondani, hogy mivel közfinanszírozás van, és akkor a beszerzések nyilvánosak, és akkor folyamatosan lehet ellenőrizni.

ők tulajdonképpen a közkórházellátók, és a kórház meg marad a betegellátó. csak azért nem jó a közkórházellátó szó, mert ezek a cégek a rendelőintézeteket is elláthatják. ezért hívom elismerem nem túl szerencsés módon ellátásszervezőknek. de nem tudok rájuk jobb szót.

de egy ilyen cég hasznos dolgot csinálhat, azon túl, hogy kapcsolatban kell lenni a gyártókkal, folyamatosan figyelni kell az ajánlataikat, és a tulajdonost bombázni azzal, hogy többet költsön az egészségügyre, hogy szerezze be az új gépeket, mert ezzel ennyi, meg annyi ember életét menthető meg. és ezzel ki lehet menni a nyilvánosság elé. meg azzal is, hogy egy beszerzés.

és itt az a trükk, hogy ha nem egy kórházzal vagy kapcsolatba, hanem elmész szegedre és ha ott elzavarnak, elmész Miskolcra. és ha kidobnak az ablakon visszamászol a kerítésen. és akkor egy idő után lesz olyan polgármester aki azt mondja, lehet, hogy ő akkor több pénzt rak a rendszerbe. de nem csak szegedben, meg Miskolcban lehet gondolkodni, hanem Rómában, meg Brüsszelben is. pontosabban fel lehet keresni a püspöki hivatalt. és a pártokat is. össze lehet fogni civil szervezeteket, hogy kérjék, hogy emeljék az állampolgári felajánlásokat, és ha már ott van az intézményrendszer előkészítve, hogy felállna egy új gondozói szakápolói hálózat, csak a politikának el kell fogadnia a jogszabályt, akkor könnyebben elfogadják. de ha nem, hát nem. egy csomó dolgot ki lehet találni, tevékeny módon részt lehet venni az átalakulásban.

egy ilyen cégbe nem árt bevinni embereket, akik értenek a marketinghez, vagy meg tudnak egy futóversenyt szervezni, és akkor ott lehet gyűjteni, meg kihívni a városi tévét, meg győzködni az alpolgármestert, de mindezt a cég azért teszi, mert meg kell küzdeni a piacon. ugyanazt kell csinálni, mintha intim betétet akarnál eladni, csak itt a termék, a magyar egészségügy. ugyanúgy növekedést kell produkálni, mint minden más cégnek. tehát ezek cégek abban lesznek érdekeltek, hogy elindítsák az átalakulást.

basszus, ott a kórházban az egyre növekvő adminisztráció, a minisztériumokban szintúgy, plusz a képviselet. azt mondjátok, hogy a kulcsmásolás is úgy megy, hogy többe kerül az adminisztráció, mint maga a kulcs.

ha van ellátásszervező, akkor a gyártó vagy fenntart külön képviseletet, vagy nem. de többnyire nem, mert ugye ilyenkor nem muszáj. és ez is olcsóbbá teszi a beszerzést.

iparvállalat -> ellátásszervező -> közkórház

nem kell még egy közvetítő, ezt én nem mondom, ezt te mondod. te mondod, hogy legyen képviselet, meg legyen minden kórházban külön beszerzési osztály, és akkor erre jön rá a minisztérium, és a hatóság. és akkor ugyanabban a kézben, nevezetesen az állam kezében van a végrehajtás és az ellenőrzés. mert ha a beszerzéssel baj van, akkor az államnak saját magát kellene büntetni. mert ugye hallottunk olyanról, hogy az orvosokat lepénzelték, de ezt nem vizsgálta ki senki. és akkor kik járnak rosszul a te megoldásodban, a tisztességes orvosok. a te elképzeléseddel ugyanis az a baj, hogy kihagytad belőle piacot.

és nem elég, hogy minden kórházba beszerveztél oda nem illő hivatalnokokat, fenntartasz egy béna hatóságot, plusz még minden gyártónak van külön képviselete, akiket szintén meg kell fizetni. ők konkurensei egymásnak, tehát nem fognak soha összefogni, viszont ha az állam a nyílt piaci viszonyok törvényes kereteket megteremti, akkor ez az overhead megszűnik. persze törvényben nem lehet megtiltani a képviseletet, de ezek nagy részéré nem lesz szükség.

azt hiszed legolcsóbb megoldás az, ha a gyártó és a vevő közvetlen kapcsolata a piaci közvetítő nélkül. közgazdászként felültél egy állampárti, piacellenes dumának, akik hangosan kiabálják, hogy le az árdrágítókkal, miközben maguk is árdrágítók. ez az évek óta zajló piacellenes magatartás egy bürokratikus és korrupt intézményrendszerhez vezet.

én meg azt mondom, hogy legyen közkórházellátók, egy közvetítőre mindenképpen szükség van, mert az iparvállalatokat nem lehet betelepíteni a kórházakba. több közvetítő meg nem kell, mert az csak a betegkasszából venné ki a pénzt. nyílt piaci szereplőkre van szükség, hogy verseny legyen, akinek a működése átlátható.

az ellátásszervező feladatait törvényben kell szabályozni, a működésüket a hatóságnak kell ellenőrizni, és egy ilyen intézmény kiszolgálhatja közkórházakat éppúgy, mint rendelőintézeteket.

az "jelenlegi jól működő rendszer", amit te képviselsz évek óta nem tudott több pénzt magához vonzani. az egész szolgáltatói ágazatban nincs egy tőke erős piaci szereplő, aki közvetlenül is érdekelt lenne abban, hogy ez az ágazat növekedésnek induljon. nincsenek lobbistáitok, nincs aki a média megjelenést biztosítsa, nincsenek potens vezetőitek, nincs semmi, ami az érdekeiteket szolgálná, de ezeket éppen ti zártátok ki. így lassan az egész ágazat bűnözőkből és balekokból állni. sajnos ennek a helyzetnek emberek esnek áldozatul. és ebben ez a legszomorúbb.

a háziorvos ma belgyógyász szakorvos, szakápoló, ellátásszervező, és még gyógyszerész is. ezeket a feladatokat nem tudja ellátni. idő, eszköz, felkészültség híján. továbbra is állítom, hogy a diagnoszta és a terapeuta szerepkört nem egymás alá, hanem egymás mellé kell rendelni, nem véletlen, hogy már mindenütt diplomás szakápolókat képeznek. arról nem is beszélve, hogy egy gondozói-szakápolói hálózatot fenntartani olcsóbb, mint a kórházi ágyakat szociális céllal fenntartani.

amit te képviselsz, hogy ne legyen ilyen hálózat, mert univerzális járó-fekvőbetegellátó intézmények kellenek az a háborús intézményi logika része, amikor az betegségek és a szegénység kezelése összefonódik. de ide tartozik a szülőotthonok kérdése is. a szülőotthonokat fel lehet szerelni mindennel, ami kell ha a szülés során komplikáció lép fel.

az ellátásszervezők, meg például éppen ahhoz kellenek, hogy a beteg eljusson a rendelőintézetbe. de félreértés ne essék, a rosszul felszerelt kiskórházak megszüntetésével a rendelőintézeteket nem kell felszámolni, a közkórház és a rendelőintézet két külön intézménynek kell lennie. félreértés ne essék, szerintem a járó- és a fekvő betegellátás egymás mellé kell rendelni éppen azért, hogy a járó betegellátást másként kell szervezni. a kórház például épülhet zöld mezős beruházásban a város szélén, a rendelő meg maradhat a városban.

itt az alapvető probléma, hogy az ellátórendszerben az ellátási szintek nem az intézményeken belül, hanem az intézmények között vannak kialakítva. tehát a fekvőbeteg ugyan pár perccel hamarabb fekszik kórházba, de nem kapja meg időben a megfelelő ellátást, sokszor a diagnózis sem megfelelő. tehát itt mérlegelni kellene, hogy az adott megyében milyen az úthálózat, mennyivel később kerül kórházba a beteg, de ma már vannak korszerű mentők, van úthálózat. a járó betegellátás járási szinten megmaradhat. és az ellátásszervező körbemehet a járáson és beviheti a betegeket a szakrendelőbe.

az ellátásszervezőkről meg annyit, hogy az piaci szolgáltató, vagy igénybe veszik a szolgáltatását vagy nem. én azt mondom tőzsdei vállalat legyen. az ellátásszervező a beszerzésekért felelős, attól még az intézmény maga is beszerezheti a gyártótól az eszközöket. persze az eszközt el kell szállítani, a beszerzés után mindig ott van a logisztika, de a kórház maga is szállíthat, ha az így bizonyítottan olcsóbb.

a gyógyszertárak közraktárként működnek, amíg az a szemlélet, hogy az orvos írja fel a receptet, addig közraktárként is fognak működni. a recept a közraktárjegy.

az ellátási szinteket az intézményen belül és nem az intézmények között kell létrehozni. éppen ezzel érhetjük azt el, hogy a beteg időben megkapja a neki megfelelő ellátást. lehet, hogy kevesebb kórházra lesz pénz, lehet, hogy a betegeknek többet kell utazniuk, de sokkal nagyobb érdek, hogy a betegek időben kapják az ellátást, és a diagnózis is helyes legyen, mint az, hogy legyen egy tucat főigazgató. és ugye ez az intézményrendszer tartalmaz ellátásszervező, aki a logisztikai problémákat megoldja. nem akarom a korábbi hozzászólásaidat idecitálni, de itt ellentmondásban vagy önmagaddal. ha jól emlékszem a jelenlegi elképzelés megtartása mellett érveltél, te voltál az aki elmondta, hogy milyen jó, az ellátási szinteket az intézmények között kell létrehozni.

a gondozói-szakápolói hálózat nem a rehabilitációs osztály. Ehhez gépkocsivezetők, diplomás szakápolók, szociális munkások kellenek, gépkocsiijaink vannak, úthálózatunk van, szociális munkára emberek vannak, például egyetemisták, diplomás munkanélküliek, sokaknak majd valamit dolgozniuk kell, hogy tanulhassanak, erre a szolgáltatásra igény van, kétmillió nyugdíjasunk van, a plusz havi nyugdíj lehet a fedezet, olcsóbb, mint embereket a szociális céllal kórházba fektetni. az civil szervezeteket, egyházakat be lehetne vonni, a pályaelhagyó nővéreket vissza lehetne hozni. és akkor, nézzük, azt mondod, hogy kifejezetten hülyeség.

nem tudom miért az orvosoknak miért van egy olyan kényszerképzetük, hogy a szülőotthon eleve rosszul felszerelt. itt arról van szó, hogy a szülők, a nő, és a férfi, nem betegek, és szakítani kellene a háborús intézményi logikával, nem betegcentrumokat kell létrehozni, ahol a járó- és a fekvőbetegek és a terhes anyák találkoznak, mert a fiatalok teljesen idegenkednek ettől. a háborúban szokás otthon szülni. a kiskórházból lehetnének újra szülőotthonok. ha lesz rá igény, miért ne lehetnének, ha meg nem lesz rá, mert a fiatalok kórházakban akarnak szülni, akkor maradjon a régi.

ahol a járó- és a fekvő betegellátás nincs szétválasztva, és a viszony alárendelő, és nem mellérendelő, ott a kórházi betegellátásban jelentkező véletlen terhelések kihatnak a teljes ellátórendszerre. és a teljes ellátórendszer véletlen terhelésnek lesz kitéve. a járó betegellátásban torlódások alakulnak ki, majd ezek a torlódások megszűnnek. a helyesebb a mellérendelő viszony, és a fekvő betegellátásban rugalmas munkaidővel kezelni a váratlan eseményeket. úgy mondjuk, hogy a fekvő betegellátásban a folyamatok sztochasztikusak, és ehhez alkalmazkodni kell. a járó betegellátásban sem mindig azonos a terhelés, a fennmaradó időben szűrni kell. többek között azért kell ellátásszervező, hogy az orvos- beteg találkozókat használva a távközlés adta lehetőségeket megszervezze. a járó betegellátásban a folyamtok stacionáriusak, időben nem változnak, ezért ott a munkaidőt a betegek száma, a fekvő betegellátásban viszont a betegek állapota határozza meg, ami időben változó. tehát mellérendelő viszonyra van szükség, szükség van ellátásszervezőre. így nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szűrésre, a megelőzésre. intézményi háttér nélkül ez csak üres deklaráció marad.

"Magyarországon 500 dollár jut egy beteg ellátására jelenlegi rendszerben, míg az EU- ban ennek a 10-12-szerese az USA-ban pedig majdnem a harmincszorosa. Teccik- nem teccik, ennyi pénzből ilyen ellátásra futja, mert az munkabéreken kívül, minden más a nyugati árszínvonalon kerül az ellátó rendszerbe."

Gondolom, abban egyetértünk, hogy a jelenlegi rendszer nem jól működik. Ha jól sejtem, szerinted és a cikk szerzője szerint az a megoldás, hogy tegyünk bele több pénzt. Emeljük mondjuk 2500 dollárra a mostani 500-at és akkor már csak fele olyan rossz lesz az ellátás, mint Ny- Eu- ban. Sőt, talán nem is lesz rosszabb, mert a magyar egészségügy különleges. Önfeláldozó szakemberekkel vagyunk tele.

Különbség köztünk, hogy szerinted a rendszer alapvetően jó (csak kevés bene a pénz) szerintem pedig alapvetően rossz. Negyven év bebizonyította, hogy tiszta érdekeltségi viszonyok nélkül semmi olyan nem működik, aminek a pénzhez köze van. A foximaxin évtizedekig nyomatták: "a magasabb rendű társadalomban az emberi öntudatra és felelősségérzetre kell és lehet bazírozni. Az új embertípus már nem a pénzre hajt. Az lesz neki a fontos, hogy jót tegyen embertársainak. Lopni akkor sem lop, ha lehetősége van rá, mert belső korlátok akadályozzák ebben: egyszerűen szégyellné magát. A közösségi tulajdon felsőbbrendű, mint a magántulajdon, mert mindannyiunké."

A mi országunkban alaptétel, hogy a mindenkori hatalmat becsapni nem bűn, hanem virtus. Ha én elcsalok húszmillió forint adót, és ez kiderül a szomszédom legfeljebb irigykedni fog rám, hogy volt miből elcsalni. De ha rácsatlakozok a villanyórájára és okozok neki hatszáz forint kárt, gazembernek fog tartani.

A jelenlegi TB- rendszer nagykalap elven működik: a befizetéseknek semmi közük a ráfordításokhoz, mert a költségvetés a hiányt úgyis kipótolja. A jelenlegi rendszer nem is működhet másképp, mert senkinek sem érdeke a járulékok behajtása. Ugyanez a jelenség pl. a BKV-nál, egy másik, érdektelen állami (önkormányzati) szervezetnél: tojnak arra, hogy csak a fizető utasok utazhassanak -- az utazás előtti jegyellenőrzés macerás dolog, megteremtéséhez sok főnöknek sokat kellene dolgozni. Egyszerűbb dolog kipótoltatni a hiányt a költségvetésből, évi soktíz milliárdot, egyetlen tollvonással. Nos, ahogy a közösségi tulajdonú BKV egy kódolt csődtömeg, ugyanez a helyzet az OEP- pel is. Ezért fölösleges a járulékemelés, illetve ezért nem képes az OEP (sem az APEH) a járulékot nem fizetők befogására.

Megoldás csak az egyén érdekeltté tétele lehet a járulékfizetésben, de az a jelenlegi rendszerben illúzió.

"A jelenlegi SZDSZ-es javaslat szerint igenis közpénzből lesz a magánbiztosító profitja. Ugyanis a terv- javaslatuk szerint ugyanúgy fizetjük a TB- járulékokat mint eddig, e központi költségvetésbe,"

Igen, egy része valószínűleg közpénzből -- azaz a mi befizetett pénzünkből -- lesz, feltételezve, hogy egy központ nagykalapba fizetünk. Egyébként ez csak szómágia. Ilyen alapon a kötelező gépjármű- felelősségbizt. is lehetne közpénz, ha úgy maradt volna, ahogy eredetileg volt: mindenki az államnak (ÁB) fizetett, adószerűen. Aztán jött a többi biztosító, és mi továbbra is kötelezően fizetünk, csak az már nem közpénz... Ugyanígy törvényben lehetne előírni, hogy mindenki köteles egy minimumösszeget valamelyik egészségbiztosítónak fizetni (ahogyan a nyugdíjnál is van). És akkor máris nem közpénz, mégis kötelező.

"Könnyen kiszámítható, hogy a profitot és magánbiztosító működési költségét levonva, valóban kevesebb fog jutni magára a betegellátásra, "

A GFB- nél miért nem aggódsz, hogy a sok biztosító profitja miatt kevesebb jut az autók javítására? Állítsuk vissza az Állami Biztosítót? Látatlanba mondom, hogy abból többet kilopnának a tűzközeliek, és több lenne a vízfejszerű, nem hatékony, érdektelen, ügyfél-elégedettségtől független, monopolisztikus működés költsége, mint a mostani biztosítók profitja.

Te, patikus uram, minden beírásodban kitérsz arra, hogy a mostani rendszer ellenzői csakis SZDSZ-agymosottak lehetnek. Te miért hiszel a Kádár-rendszer egykori monopóliumaiban?

"Mielőtt ilyen megfellebbezhetetlen kijelentést teszel, talán olvass egy kicsit a WTO-GATTS tárgyalásokról."

Nem akarom magam eü. szakközgazdásznak kiképezni. A gazdaság általános törvényei minden ágazatban működnek.

"a közjó előmozdítása nem a gazdaság elsődleges feladata, erről csak és kizárólag a kormányok gondoskodhatnak, ami a legfőbb feladatuk is egyben."

Szép és igaz alapelv. Hol tiltja meg, hogy a kormány -- gazdasági tevékenység helyett --törvényekkel és szigorú ellenőrzéssel gondoskodjon a közjóról? Hol írja elő, hogy a kormánynak magának kell a közjóért működő gazdasági szervezeteket létrehoznia és működtetnie?
"MOndj egy biztosítót, amelyik alkudozik bármelyik szervízzel, a szervíz saját szolgáltatásának díjáról!! Legfeljebb annyi történik, hogy a biztosító nem fizeti ki teljes egészében a számlát, és az önrészen túl, még ezt is biztosítottnak kell állni."

Ebben sem vagyok szakértő, de úgy tudom, a biztosítók megnézik, mely szervizzel kötnek szerződést. Ha a szolgáltatással elégedetlenek, fel is mondják azt. A szerződéskötésről hozott döntésnél -- logikus módon -- a díjakat is figyelembe veszik, ami kizárja a szemtelenül magas árakat. Összejátszás nyilván lehetséges a biztosító embere és a szerviz között, de a biztosító -- mivel profitra hajt -- érdekelt a saját emberei ellenőrzésében is. Ebben különbözik minden monopolhelyzetű állami szervezettől!

hangversenyre jegyet kell venni, de olvasni ingyen tanulhasson a szegény gyerek is. A villamosra jegyet kell venni, de tiszta vizet hadd ihasson mindenki. Az utcán a gépkocsi parkolásért fizetni kell, de levegőt még ingyen vehetünk.

"Ezzel mi is a problémád?"

Talán ezt a részt már nem olvastad el. Elég hosszan kifejtettem, hogy sem a tanulás sem a víz, sem a levegő nincs ingyen. Mindez kádári illúzió.

Éljen meg egymás mellett az állami OEP és néhány magánbiztosító, kár előre sírni és temetni.

"Amennyiben nem akarsz 60 éves korod után élni, rendben is van a dolog. Mert akkorra már mindenképpen kiszór a magánbiztosítód a törvényszerűen jelentkező nyavalyáid drágasága okán, és mehetsz a szegénybiztosítóba,"

Megette a fene, ha a mostani rendszerben kívánom gyógyíttatni az öregkori nyavalyáimat. A mostani rendszerben az orvos ráutaló magatartással követeli ki a pluszpénzt. Ha nem fizetek, akkor két méterről, ránézésre diagnosztizál és placebókat ír fel, amelyek legalább nem ártanak. Az OEP- nek pedig lejelenti azt a vizsgálatot, amelyet el sem végzett. Mindez saját tapasztalatom, nem a levegőbe beszélek.

De miért kellene engem kidobnia a magánbiztosítónak? Miért ne lehetne törvényi úton olyan szerződéskötésre kötelezni, hogy ameddig X díjat fizetek, köteles Y szintű ellátást biztosítani nekem? A szerződéses kényszer ma is él pl. a gépjármű-biztosításoknál.
láttam annak idején a közművállalatok átalakítását, az új tulajdonos első dolga volt, hogy az alaptevékenységhez nem tartozó rutinfeladatokat kiszervezze. egy gázmű gázt szolgáltasson, és ne legyen benne varroda, mosoda, könyvtár. tiltakozás mindenhol volt, de sehol nem omlott össze az ellátás. mitől is omlott volna össze. arról volt szó, hogy a szolgáltatók újra az alapfeladatokra tudtak koncentrálni. most a tulajdonosok persze pénzt is raktak be. de a befektetésük hamar megtérült, és nem kizárólag megtakarítások, az is, hanem a minden addiginál szervezettebb működés.

az állampártiaknak mondom, nemcsak a piac csinálja ezt, hanem sok esetben az állam is. számos város közös gazdaságirányítás alá vonta közműveit, és ezzel nemcsak pénzt takarítottak meg, ily módon egyesítették az erőiket, és közös akciótervet, és közös stratégiát dolgoztak ki rövid és hosszú távra egyaránt. jó példa erre Debrecen, amelyik sokáig vegetált, és egyszer fejlődésnek indult. persze pénzt is kapott az ottani polgármester, de megvolt saját erő is, így ki tudtak lépni a szükségből és fejlődésnek indult a város.

most persze nem azt állítom hogy az intézményes ellátásszervezés megoldja az egészségügy problémáit, de ez egy intézmény a sok közül. {közkórház, magánklinika, rendelőintézet, gyógyszertár, egészségközpontok, betegbiztosítók, szakápolók, ellátásszervezők}

most nem ártana, ha úgy vitatkoznánk, hogy ha megosztanátok az elmondjátok az orvos szakma álláspontját, az intézményrendszert,

mert az világos, hogy ha van 150 kórház, akkor nem kell 15*150 ilyen osztály. és ezek csak a kórházak. az ellátásszervező kiszolgálhatná a rendelőintézeteket.

ha én orvos lennék úgy érvelnék, hogy ezeket a feladatokat szervezzük ki, csináljunk egy részvénytársaságot, és hogy az átalakulás ne a tb kasszát terhelje, ezt a társaságot vigyük ki a tőzsdére, mert a részvényei kapósak lesznek, ha bemutatjuk az új intézményrendszert, akkor a világ elhiszi nekünk, hogy ez az ágazat növekednésnek indul, és az emberek többet költenek majd az egészségükre, és majd kevesebbet költenek mondjuk új autókra.

tisztelt állampárti urak, ebben a megoldásban a befektethető pénzt hoz, nem vesz ki semmit a járulékkasszából. a befektető abba az ágazatba rakja a pénzét, amelyik el tudja hitetni, hogy a közeljövőben növekedésnek fog indulni.

piacgazdaság van, és azt kell látni, hogy nemcsak az ágazatokon belül folyik a verseny, hanem az ágazatok között is. tetszik, nem tetszik, a piac méri az ágazatok teljesítményét. lehet azt mondani, hogy a piac értékítélete önmagában nem mérvadó, és ez valószínűleg így is van, de az tény, hogy azok az ágazatok sikeresek, ahol vannak tőzsdei vállalatok, és az egészségügynek is lehetne. és mindez nem zárja ki, hogy a kórházak állami kézben maradhassanak, épp ellenkezőleg ezt tenné lehetővé.
"A tőkebevonás helyett forrásbevonásra lenne szükség. Járulékra, adóforintokra, vagy - óh, irgalom atyja ne hagyj el! – co- paymentre, kiegészítő biztosításra"

A doktor úrnak nem lenne ellenére a járulékemelés vagy az emelt szintű biztosítás a gazdagoknak (előtte néhány sorral az egységes, kockázatközösséges, nemzeti, szolidaritásos, általános magyar biztosítási rendszert dicsérte).
Jöhet több pénz, csak a rendszer ne változzon.

Itt arra gondol a doktor úr, hogy ma Magyarországon 500 dollár jut egy beteg ellátására jelenlegi rendszerben, míg az EU- ban ennek a 10-12-szerese az USA-ban pedig majdnem a harmincszorosa. Teccik- nem teccik, ennyi pénzből ilyen ellátásra futja, mert az munkabéreken kívül, minden más a nyugati árszínvonalon kerül az ellátó rendszerbe.

"a befektető a megtérülésen kívül profitot is akar. De miből lesz a profit? Közpénzekből"

- igen, a jelenlegi -- a szerző által fenntartani kívánt -- rendszerben közpénzekből lesz a profit. Amikor a korrupt köztisztviselő unokahúga beszámláz egy sohasem teljesített sokmilliós szolgáltatást a beszállítónak. Ez a kenőpénz a profittá alakult közpénz, nem az, amikor a biztosított pl. magánbiztosítónak teljesít befizetést. Az utóbbi sohasem válik közpénzzé.

Tévedsz!
A jelenlegi SZDSZ-es javaslat szerint igenis közpénzből lesz a magánbiztosító profitja. Ugyanis a törvény- javaslatuk szerint ugyanúgy fizetjük a TB- járulékokat mint eddig, e központi költségvetésbe, majd az OEP közreműködésével, a magánbiztosítók a velük szerződött betegek után a központi költségvetésből kapnának a beteg után úgynevezett fejkvótát. Könnyen kiszámítható, hogy a profitot és magánbiztosító működési költségét levonva, valóban kevesebb fog jutni magára a betegellátásra, hacsak a járulékok összegét nem emelik meg a magánbiztosítók működési költségeivel és az elvárt (garantál?) profittal. A rendszer simliseit na magasztald föl annyira, hogy a rendszert kritizálod és veted el.

"A globalizálódó tőke világszerte [...] nyomul a közszolgáltatásokba is, hogy hozzáférjen a közpénzekhez"

Tudja, doktor úr, ha eleve kevesebb közpénzt szednének be a túlburjánzott államok, a tőkének is nehezebb lenne a dolga: az egyes ügyféltől nehezebb elszedni a pénzét, mint a korrupt hivatalnokokkal megállapodni. Megoldás: az állam foglalkozzon a szabályalkotással és az ellenőrzéssel, ne pedig pénzbeszedéssel és közellátásnak álcázott gazdasági tevékenységgel.

Mielőtt ilyen megfellebbezhetetlen kijelentést teszel, talán olvass egy kicsit a WTO-GATTS tárgyalásokról. Bonyolultabb kérdés ez mint gondolod, legalább tudd mi ez egyáltalán?!

http://www.vedegylet.hu/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=22

(...)

Hazánkban a közszolgáltatások
piacosításának folyamata a
világban tapasztaltnál lényegesen
gyorsabban halad: a kórháztörvény
előkészítette a kórházak privatizációját,
a kistelepülési posták
bezárása szabad utat ad a posta
privatizációjának, a vidéki mellékvágányok
felszámolása a vasút
piacosítását készíti elő, a felsőoktatási
„reform” pedig egyetemeinket
degradálja egyszerű gazdasági
vállalkozássá. A GATS e
káros folyamatokat egy globális,
még átláthatatlanabb és
antidemokratikusabb keretbe
helyezi, és visszafordíthatatlanná teszi őket: bebetonozza a fenntarthatatlanságot.

(…)

A közösségek gondjainak
megoldása, a közjó előmozdítása
nem a gazdaság
elsődleges feladata, erről csak
és kizárólag a kormányok
gondoskodhatnak, ami a
legfőbb feladatuk is egyben.
Éppen ezért a kormányok
számára akkor értelmes nemzetközi egyezményeket
kötni, ha ezekkel hatékonyabban, jobban szolgálják
a közjót: a rájuk bízott, pontosabban: az őket megbízó közösségek javát.
E stratégiai jelentőségű döntéséket csak alapos
társadalmi vita után, a fenntarthatóság ökológiai
és szociális szempontjai alapján, a jövő
nemzedékek érdekeit figyelembe véve szabad
meghozni.

A GATS egyezményt nem ilyen módon hozták létre, hiszen megszületéséről sokan nem is hallottak. Meggyőződésünk, hogy az egyezmény nem szolgálja a társadalmi és ökológiai fenntarthatóságot.

(...)

A fentieken túl az Egyezménnyel
kapcsolatban az egyik legnagyobb
probléma, hogy a tárgyalások
titokban zajlanak, csekély legitimitással,
a lakosság és az érdekvédelmi
szervezetek kizárásával,
egyedül az üzleti lobbit bevonva.
Hazánk eddig vonakodott
nyilvánosságra hozni a hozzá
beérkezett piacnyitási követeléseket
és vállalásait, holott
Ausztrália, Kanada, Új-Zéland,
Norvégia és az Egyesült Államok
is már megtette ezt.37

(...)

Pl: gyógyszertámogatások: a gyógyszergyáraknak (tőke!) sokkal olcsóbb megvenni -- akár százmilliókért -- a döntéshozókat a százmilliárdos üzlet reményében, mint okvetetlenkedő magánbiztosítókkal alkudozni -- mert azoknak érdekük lesz a gyógyszerár lenyomása, míg az OEP- nek jelenleg az ellenérdekeltsége sejthető, lineáris jutalékokat feltételezve...

Mondj egy biztosítót, amelyik alkudozik bármelyik szervizzel, a szerviz saját szolgáltatásának díjáról!! Legfeljebb annyi történik, hogy a biztosító nem fizeti ki teljes egészében a számlát, és az önrészen túl, még ezt is biztosítottnak kell állni. És általában igaza van a károsultnak, amikor nem ahhoz a biztosítóhoz viszi az autóját reparáltatni, melynek számláját teljes egészében állná a biztosító.
Szóval miért is érdeke a magánbiztosítónak és egyáltalán bármilyen biztosítónak lenyomni a szolgáltatások árát? Ezt a karitatív biztosítókról szóló mesét, nagyon mélyen bemosatta s az SZDSZ a talpnyaló médiával a fejekbe.
Az OEP- et illetően igazad van, de ez már több mint 10 éve így van.

"hangversenyre jegyet kell venni, de olvasni ingyen tanulhasson a szegény gyerek is. A villamosra jegyet kell venni, de tiszta vizet hadd ihasson mindenki. Az utcán a gépkocsi parkolásért fizetni kell, de levegőt még ingyen vehetünk.

Ezzel mi is a problémád?

Éljen meg egymás mellett az állami OEP és néhány magánbiztosító, kár előre sírni és temetni.

Amennyiben nem akarsz 60 éves korod után élni, rendben is van a dolog. Mert akkorra már mindenképpen kiszór a magánbiztosítód a törvényszerűen jelentkező nyavalyáid drágasága okán, és mehetsz a szegénybiztosítóba, ami itthon az OEP lesz a dolgok jelen állása szerint az USA-ban meg a Medicare és Medicaid. Persze ezek igencsak alapszolgáltatásokat fognak nyújtani amikor szükséged lesz rá, messze nem olyan szintűeket mint a korábbi magánbiztosítód borsos díjakért nyújtott volna, csakhogy amíg fiatal voltál nem szorulttá ellátásra, így ez ígérvény volt. Viszont a pénzed elment a szolidaritáselvű állami biztosításba nem fizettél, így majd szépen valahogyan meghalsz alapellátással.

Nem véletlen ez, hogy az EU nem óhajt az USA rendszerére áttérni, az egész EU- ban a szolidaritáselvű társadalom biztosítás az ami működik és működni fog a jövőben is. Ne tévesszen meg a látszat, hogy például Németországban 3száz-valahány magánbiztosító van, mert ezek inkább munkáltató, ágazat vagy szakszervezeti biztosítók, és a járulékokból fedezik az ellátásokért kifizetett összeget némi co- píyment-tel fűszerezve. Anglia például még látszólag sem tért át a magánbiztosítós rendszerre, komplett állami egészségügyi ellátó rendszer van, szintén olyan amilyen de van. És tudod miért? Mert kiszámolták, hogy ez a legolcsóbb!!!






The he designed about health reform

07. 2006.. 12 17:43:50

The first five % Kösz. Misunderstanding was, that the number the whole EÜre "I "buy"ed."

An APEH: the reduced commissionaires will have a good job. (because this is the territory, where there would be a picinyke onto change need: it should transform Hungarian the mind of the people, which is are key of our successes and failures just). Wage: normal, large companies employ a bértáblákat but because of it I did not ask it, but that otherwise for politicians tightenning's uniform opinion to each other. The first five %s are a simple law dictum: a TVK an obtainable income in 2006 (Teljesítmény Volumen Korlát)maximálisan might not be bigger, as its 95% is of 2005. We appreciate effect on, -20% of a tribute packet but if the managment is a great hand at, it is closing down wings of building, anything device of great worth is not getting out of order irreparably, it puts a check on sort of can be provided occurrences in the space, and a műhibaperrel is not jamming, hardly but it is can be survived.

What is the APEH able to produce? This is political totally question. Where they are also sending it out he will find there

Not be. It is not also interesting, the szakemberszerzés has been going on market prices already for years. The whole bértábla is a foolishness, as he is. Outward what chum, that he is able to sell you, prevail. These uniform board of pay in conformity with is good, that the much... Get by with her comfortably. I think, that an orvos-vállalkozói limited partnership, he is making cost accounting possible more favourable if we say it the not a doctor missis the other member, including. While the self-employed szjaszerint is paying tribute, if I know well it. If and he is not done as a self-employed, to that I shall not simply know his taxation and possibilities of the cost account rendered. Conversely this in the latter case totally lawful, if they also comprise into the contract, that the doctor uses system of ways and meanses of the hospital. Is he your trusty one, a doctor Moon is living from its heavens? They stand sloe, Mikola, Éger quite unanimously, that 4-5 hairy kereset-növekedésts see for necessary one.

Then now does he exist, that a freelance doctor, or he does not exist? I scrutinize it drink. These LXXXIV laws of 2003. According to the jogtár totally effective, an aszondja:

"7§(2) Onto writ of the health working health activity, or onto collaboration taking place in that of that between the ready to hand facilities at frame of the following privities he is having the right at frame of the). szabadfoglalkozás, a b). as individual health contractor, a the letter c). as member of social enterprise, d). in jobholder privity, whether in employment, F). in civil service privity, g). in official privity, h). as church person, i). as voluntary helper".

Then, so that they do not fall on a client understanding, the szabadfoglalkozás also gives the definition of state

"the szabadfoglalkozás is 8.. a § (1) He is having the right at any health provider based on a contract of agency onto supply of health activity falling within the competence of her professional competence. (2) A health laborer operating at frame of the freelance privity and in so far as health provider employing her is a must it without limitation with his activity his functional allowance authorizing onto prolongation of the health authority, health service could carry this activity out. (3) A health laborer operating at frame of the freelance privity carries the health activity out on behalf of health provider trusting her. (4) The freelance health activity is also continuable as self-employed. To the freelance health activity the health laborer' self-employeds with need to demand of a pass the doctors, respectively in functional recording of the health szakdolgozok from her purchase pass of solo, and if so this does not contain it has to attach certified copy the qualification. Authorizing self-employeds of the szabadfoglalkozásra in pass he has to demonstrate by the health laborer continuable health activity and that the pass is authorizing onto exclusively freelance health activity. (5) Authorizing self-employeds of the szabadfoglalkozásra command pass as health health provider working it might not operate. He could carry health activity, shown in the pass out exclusively personally with this only based on this privity of his, he might not give work to an employee, outworker, helping flesh and blood, student, he might not lay a participant under contribution he might not keep a depot up, in pass marked a residence however not a ropemaker with sign-board to define a fióktelephelyet, self-employeds. 9th § (1) A freelance health laborer with this in contract of agency between the health provider he has to stabilize it a) the feladat(ok to be supplied) his exact naming, to supply of the tasks method of his insurance, as well as space time with this, of the employment, a b) naming of freelance health professional superior, working, in so far as a the letter c) into its freelance health authority working different health I also work its vocational guidance is belonging to, controled by her, or it took care of naming of health laborers job description, d) the Adott in term, but at the farthest in 6 months by the freelance health laborer duration his arrangement with this, or his self-employed health proclamation labouring from extent planned, on voluntary, whether reward, F) at frame of the errand it caused rules of his compensation, of an arm, g) regulations appertaining to extinguishment. of the contract (2) The professional Chambers could give recommendations onto further content. (3) The professional Chambers could make proposal by the freelance health laborer onto reward of provided tasks which Egészségügyi Közlöny is adding".

why shall I also say, a so állatfajta how a freelance doctor, shall he not be also? He is seeming to be me, that he exists, his errand privity one of special occurrence. What did I watch?

Onto this on something public forum heard point of one of the OEPfőigazgatós is coming in my mind again: on sure space the prevailing government wishes to know lack planned, of the prevailing year-old budget therefore so also as it had proved competent to that onto his keeper, the Egészségbiztosítási Alapra left that. We will guffaw a how large, if they bare this, an elvíve/ isolating the pecuniary supplies járulékhányadát (anywhere..) and an eccercsak will be visible: how many money also flow hygiene a sponsor into till (the rest járulékhányadból) the now so law calls them from authorized to "health invisibles.

Kb. one week ago I read 1 good Gyurcsánymondatot, which somehow so told: if we did not change the present eüfinanszírozási on system, the gyógyszerkassza would be able to exhaust complete budget of that in 20 years. (or the franc knows it, might h be the complete central budget, did it mention? ;o) )

In this onto my number the just (a tragi)komikus, that now from the hecto plenty of year-old, "classic" Hungarian national insurances to which merely since his part financing of hygiene by the good offices of a felülkerekedése, the traditional supply forms would appear a kiszerveződni just...

He seems (for me,) as if that by them our governments after change-over dismissed his foolishnesses also as ineffability I would treat. He is none of one's business here, but I perhaps know it resultant also the counties, the county- municipalities (so also, as sustainers of the county- hospitals) his reduction adapted to to minimum one is suitable for his purview. This regionalizációs protraction is here now onto this. Who he interests who is examining or he does it word -,how a some ún. region területe/lélekszáma of Western Europe not over some county's of the today's Hungary? Let me shrivel, he would be a bigger blama (it is any -colour) to tell government that: we were a boccs, half-wits.

"honest to goodness. But the purchaser could knock it over, if to buy it, and he wants to pass, he passes it for its heavens. "

Honest to goodness. Or the purchaser state could pass it gratis also, and then we were reaching into communism propagandized on the former seminars (from everybody according to his facilities, to everybody according to his necessities.)

Over this I think so, so that let does not the state render no manner of product financial assistance out of my tax. I still remember him, when in 1974 they were stopping by our boundaries... then the olajárak was dying the Hungarian farm is the "cheap" oil következményeibe:o(

He has to render folks financial assistance Thereupon, however there is the municipality there.

"I read an article, in which they let it be seen, that this sequence of ideas look correct one, but showing the effective sums it turned out, that forsooth onto a smoker his life at 1 years of a darrein far more it has to pay it off, as as much added to tax flowed from him. The smoking citizen net material loss so. "

I also read so articles -but i think the statement only clouding, at rougher one speaking untruth. In another ago source I traced it back itemisedly, but now I am having no notion of grope. Without otherwise conceivable many calculations also, that their life at 1 years of a darrein a lot more eü. the folks usually lay service under contribution as earlier. However this not only true of the smokers, but onto everybody. The difference: the smoker paying off on today's price level a yearly kb. 200.. 000 forints, from which we are saying it yearly 160,000 Ft the fiscal tax. If he has smoked for 30-35 years, rounding, then, a kb deposited 5 million on today's price level. -the TBjárulékán because certainly that also it overpaid, just like the non-smokers. Among the smokers on less one he is ripenning the retirement, and if so still, to shorter time they receive, so this also "saving" their start.

Therefore not goal of the state ousting of smoking. He is no accident, that he is not changing since decades in proportions of the cigarette. He is on such a level, that they can also pay it back the little keresetűek, since this is the goal.

We are making it clear: and today's napság Nyugdíjbiztosítási Alap exists Egészségbiztosítási Alap. The policy-holders can lay his expenseses under contribution by the good offices of úgymond insurance privity. Also (the 1 enigmas are onto my number, that invalid allowances accident measured that this. From a base to your payer a kifele, but it would be easy to help on this: can be postponed the cost would be the pension scheme into a hat).

Which to still in flower misunderstanding I see: that if about one of the days to the another one the egészségügy-finanszírozásra items NEM reversed (pl. all pecuniary supply to pro rata Mrs. kiemelőd) rather: a balanced járulékbevételeikkel together! the Egészségbiztosítási Alapból, hogyan/mitől would stay that this. In a base more onto financing of hygiene? :o))

About a social base (?)I do not know (especially, which he should draw apart that "an EÜ(?)-alapoktól":o)) ),from social supplies also just so much: those are appropriate (a hmmm.. rászorultsági) go in case of existence of a conditions on civic right. To curtail these, or either or -to cease To which insurance privity almost that I really said: a járulékfizetés (but we knew well, the two are not amounting to the same thing momentarily) somebody came on its roadstead, not that. (Emelgetni-csökkentgetni might be certainly this also. Including monthly one gressorial of national insurance on base the cripples also, which and is just going certainly to those, I go it over again, who you acquire a right to this a biztosítottságukkal. And this not to be mistaken with the allowance really, he is coming within his activities, and it is can be given for cripples, who a pl. you do not get insurance privity that the tébés supply " I would merit" they do not just hit the extent 67% almost...

Am I fussy? ;an o) Lehet. But let me shrivel, until then shoreless every vita/párbeszéd, until we know the same under utterances used by us... (the enyimék is the joxabájtokéhoz to your true one, which does not mean, that a föltétlen teccenek, but I perish like cognizance: this is the common language... ) "the myself on my part the keynesi gazdaságfilozófiát I rather like-:. "

With Jogo. It is notorious, that with Keyn about employment, the interest and money at main writing of solo definitely his consumers taking place from the budget abided by supporting. He proved, that balance of the productive factors might also form next to a partial employment, if a gázár tips over disadvantageous demand circs consumers of the state with supporting onto space.

He has to render it financial assistance the gázárakat for this! :o)

It does not concern that that not world market would be good to pay a gázárat. Marrow good thing is that, if a világpiaciak are the wage and the retirements, and if the Hungarian GDP and GNP get to the world standard.

a doctor is not having a need onto deep economic knowledges, but the alapösszefüggéseket is and yet good, if he knows it. He has to pay world market price for the products on world market, this is the zero-setting. From the to be sold political interests he could divert the prices down, but and other service will be duplicate of that. Free lunch be on world market! So the salesman usually poops at the purchaser what size how big the retirements.

he may draw sudden large money from the ambulances, because slightly effective, only then he has to discount on edge of the road without supply off the died ones And this just is. "

The ambulances hardly have a distance -but and yet about the eü the gázártámogatáshoz is sounding the topik, so warping is rightful. According to custom my answer to the problem, that in cloudy system, cloudy share system easierly the patient might die next to the road. He has to get financing of the eü out of! hand of the state for this My favourite example is smoking. Because the fiscal taxes flow into pocket of the state the state did not interest in that, so that the folks to get out of the habit of smoking. Exactly inversely: he is taking to the quid in terms of the state at the ideal citizen's adolescence, he is paying rates, then he shall have counted yet before the retirement. Interest of AZ state, so that on the more they smoke! The magán-egészségpénztárak (magán-egészségbiztosítók future) over this they do not receive the fiscal tax, so for them their interest, that the citizen to get out of the habit of the quid, since then during his life more insurance fees he is able to deposit.

As easy as that. From reduction of the TBjárulék in its himself nobody will not have a job, but if general tax reduction is coming about for exes decreasing then the fehérgazdaságban will live to see, on the one hand to appear on the other and to take up new labour.

Now his name is not springing in, but that adókulcs-adóbevétel sweep exists, to which on its opposite prompter on the slope we are strongly i think. But this is siding.

If you would like, that we look for opening in my example to a player father, this means, that you would like again more money to the family, don't we? So then how do we stand the current pénzelvonással? Namely the government has been just giving a father acting the gate in the example and just it shall have held there, that the parents are bad, it has to draw the kid from them (an aka "bad and slightly effective structure, so that we do not give money already.)"

"what is method of the job generation"?

including he has many possible methods. that we would make it ended all of the social supporting and surrogate and allowance and retirement and analogs, then who does not want to die hungry, is creating for you an office. to who not like success, a megdoglend, but at least also an office he is creating, including the burying bizniszben. almost we are installing his km of establishment, who is not having an office, policemen drive in that onto the Örs, and they beat well it up. the job generation have countless possible methods, this two not immoderately pop, bar certainly effective system he would have been

the state vényellenőrző programs were out of order, because these the state mediators were getting the state was the mediator the manufacturer and between the purchasers. exactly you say this is how good, that the state is the mediator.

you might certainly tell, that there was trouble with the centralization, but then just as many as there is change that in small numbers they steal a lot, or many steal the problem is little. here, by must not compete for the mediators.

I would have dared to receive in a large sum, that you will say that, in this nothing new this is not also being. but no matter

at last but why they do not also bring that law, I think your cell. for that ladled chum circles so lazy, that yet the gear is not be ready, at a price he may merchandize the state establishments which. and to the one the law neither to bring. then according to custom will do something, which is out of order. we are viewing the developments drunk, on territory of hygiene altogether and we are viewing moneys distributed in what proportion with the softwares received, to chin, and at last. everywhere state mediators were here, which according to you the sure. ladled they do not shift money, as you are mistaken so large one the market. back, as a lacháza here, you do not want to acknowledge just.

you have a idea, which is is equal to the present system, which is is not cheap visibly well, it is not can be understood, and he is out of order also really, then you have argument just as many as altogether, that this is the best according to you thusly.

to make development agency, but if this is in hand, from the ones the state still deals out money. and from the ones even in monopoly it will be, who is distributing. and the one enter those occurrences, which you are telling about. dot from that it is arising, which you still defend. and this also you shall have been selling here for the jobholders. who from guts they will have been chiding the market, a pack of companies make signs onto the ministry. and consequently prettily the state is hanging, the industrial enterprises make their pile because they exploit the situation smoothly.

are absent from hygiene the ernyőszervezetek well provided with capital, for who would have goal, that from before different branches to take money. therefore they strive to cover every wishing to get on little companies, and to band with might of the large.

So he does not want to get rich, to beat chemist all to nothing, because he did not interest in that, since then he would beat his own institutional system all to nothing but from that, to tell the folks, this ellátórendszer marrow good, European is of a level, even, and he gets to do the state, the municipalities, the commonwealth, the history churches, generation elderly, the young population, to do at branch of hygiene, or they hold money. Ladled here also there is race don't. Race between the branches just. And if so there is a so ernyőszervezet, then that, they do not want to do their own branch according to the sense onto a stump. It is quite out of the question a player today, that we are saying interested, let this system operate to long time.

your thinking he is not coming into your mind, that the race is also flowing. between the branches but a lopikulának has maybe, I perhaps stop on the foolishness. and the fideszéknek has also. in hygiene so many állampárti men, and they explain ideas each other the állampárti successfully, that there the item is true, if we have gone to the forest for 40 years a befele, then the kifele lasts for 40 years on the way here also. For this the cleverest solution, if we let his large part go the contributions, and to have the whole branch operated to the account of budget.

we will be sighting it by their opponents will go your marrow.

The difference between our two, that I would count it in among the players obliging the közvetítőcéget immediately, because these are fundamentally unnecessary based on so far knowledges of mine, I wrote it off also, why. I do not know that their a any magánklinika (true, only in three I work of them) he would require a such gear.

But must be as, that will want to understate his own income directly-:.

and he is turning out, that the z-care cheated, well then the minister everybody stains it speaks highly of, that it told the plain truth of cheating-:.

He appears, you did not deal with hygiene in the 90s really I can reckon not, how many vényellenőrzős bought the state program, and one is not operating of them.

And we also remember that Rklinikára don't we

that they promise he will be onto 500Mrd development, and question, he will parcel out this money outward,

His whe'r developments agency, verbally this the state has already run thing.

if on market the division happens, he may cover a pack of companies. wishing to get on then

Yes, company of wishing to get on. to his nephew of the agency particularly

they guess ladled, so that you do not wear a pack of paper out, but to already much they have had e-mail, there they receive a pdfbe signed electronically the gear, and he does not have to take the paper back to the family doctor, and you are receiving a paper there again, you take to that the chemist, but they go the pdfek just, and they inform a smsben also.

For a long time this is guessed (ld. are even a sealing wax and melegvíz,) but the t. parliament for years unable to bring a law frigging about electronic signing,* because of it any, computational hátterű company heart, because everything, which is subsisting like a light, in print also to be kept.

*a =Egész are the Info and Hírk exactly. This in matter he does not have to ask air attack for a ministry. between the mediators race. therefore the market semi-enclosed. ladled he must stand with anybody race. one of comfortable little desk of the hospital- administration are and not be ready.

ladled as a mediator nobody might enter. to be more exact it might enter, but part of the hospital- administration then word could not receive so here there is not about the classic market.

you are going out onto the market and you are buying an apple. this classic market. you call for heavens of the almatermelőket they would carry for you an apple, if at last few the grower, now you are making use of your situation's services you are saying, that the latter is the good, because cheap. but with this many troubles are.

but we are letting the apple. we are saying here there is the cellphone. you want a cellphone, if I would be an ellátásszervező now with a subscription, which I will not be, because I live to see sg from smoothly, which I make, but if I would be that, that I would say. a cellphone you want to buy with a subscription, let us give for every doctor a pdat rather, so there will be the hardware there, we add software, up-to-date as the doctor find the class's bearings from her working, and there will be also a netver to her, a voip will be to phone it more cheaply, yet an Internet also you will have access. so the classic market, it wants to offer more always, as which to buy the purchaser wants originally.

and if so we could use the hospital up as reference, then we are giving all this to prices of the mobilszolgáltató. cheaply. or an alámegyünk almost we are giving it for that much, as ladled we are announcing we want onto market of different lands with our product. and here you also the ellátásszervező might not develop, but a rendszerintegrátor just, which I do not like according to a person, because I like innovation, but I accept, are, who put things together just, and in this also value added is. an összeszervezik the szoftverfejlesztőt, the hardvergyártót, the Internet provider, perhaps they carry a risk capitalist in. so more you are receiving more cheaply, here word is notting be from reaching down of the till, this is betraying also a lot, how things go.

now raise a question certainly so that why I go to hygiene these companies. and the answer because it is knowable on the one hand, that there are the carriers belonging to the court, who never would stand and their space on the market, these tease the state administration close, and they are the decision makers, and folks sit there, who does not to displace therefrom. Or perhaps another solution does not fit to the writing out from the outset, because a bar knows on my an the sames, but it knows it otherwise, and then to say that already. Moreover for me my experience, that the littles do not dare to enter a bigger onto market, because they fear, that men of the state reach down their solutions. Conversely somebody has already happened again that it had seen his own solution in a winning application, then it had just watched, what is, and it was not allowed to do anything.

So the companies are the ones, who make their living on the market otherwise well, and actually about the market to edge, do not hang the state prettily, they steer clear of the state, hygiene far inside.

if there is an ellátásszervező, these are companies living, about market through them, between these there will be a much small, but smooth types, they could enter the little company developing onto market ruled will offer. by the state administration its product, and it shall be, the ellátásszervező will tell him, a greybeard, with this neither you can kick ball, because it will be better on the market, either it will say that, yet develop something next to her, because it will be it is exactly so just cheaper, or that it will say expediently develop into this in direction, because I will see fancy in this. Might also hit upon a risk capitalist. we could say a greek billionaire, who where is not able to do his money just, and then money will be onto development. but at this time its money billion external source, and so much do not happen, they reach down the betegkasszát, but a value added is coming onto existence, and then tax, they pay a contribution back, and that their solution does not be more expensive, as but the decision at hand of the establishments that of somebody else is staying. so the ellátásszervező is not heeling, what what the establishment receives, not he a purchaser, if the head surgeon says that, a foolishness is this pda, and for her a cellular telephone is musting, well then that is musting, on the market it has to take notice of this also, but the ellátásszervező will look for all of the hospitals from the outset, and then we are saying there will be a hospital, where at every doctor's pocket be a pda. and that a Slovak hospital this be, if be Slovak connections of the ellátásszervezőnek.

so if by the state he ruled the in large areas, the market mediators enter concerning hygiene, education, then the facilities open. before a pack of little companies if there is the market, it may transport to the merchandise out there, and if so that is hospital, or the school wants to buy something, then this gets rabies. the normal would be. let the hospital shop on the market, as every housewife, obviously within the ready to hand frames. the whole system at simpler one, more cheaply, an átláthatóbban is operating, if the market is the mediator, as when the mediators are jobholders.

Bevezetés A thought of a from Hungary controlled supply model supply established in the american USA from organizational solution, the ú.n. Managed comes from Care. Itself the managed supply as utterance metaphrase of the managed care. The managed care type ellátásés financing organizational conception at business insurance system of a traditional fee-for-service típusú[1] as outcome onto solution of observable heavy problems the USA developed. The managed care and the managed are assurance of a supply model, that from the ready to hand sources yet more health, an egészségnyereséget the suppliers produce it the system optimization of his tighter direction, organization, the betegutak, the with prevention and tending (betegségmenedzselési) into foreground and appropriate by the good offices of application of techniques He has to see essentially that solutions of the USA Managed Care specific bringing under regulation and as systems management try comparable up. Essence of the attribute, so that its complicated based on contract, cheques and with financing instruments the private individual sector tries to solve the heavy problems, which are -from theory an lead down, can be predicted módontörvényszerűen ascend onto a private sector based not in health system regulated. suitably Success of the managed care is concealed in in the USA, with its specific solutions and instruments it is able to tone down some on that among heavy anomalies, which the USA failing adequate state regulating and interferense legally attend market. of private person health insurance and private individual egészségszolgáltatási Numerous managed care technique is presumably can be replanted into health systems of different lands, however numerous instruments of the managed care are used for solution, of problems which an all European land as reproduction, is solving according to different logic. Essence of the difference, that main characteristic of the European lands are the universal and obliging health insurance, hygiene his public-utility services character and the ultrahigh mértékű and adequate state control hygiene as a market fundamentális jelentőségű his mistakes and the heavy problems with information make which imperative Numerous heavy problem is the one, which inordinate American health insurance on market in the private sector through based on contract systems complicated and administrative operations he has to solve it, in the European lands you are not their presents, or as a something quite different is happening their solution. Let us add it according to the ready to hand scientific prooves and whole könyvtárnyiszakirodalom unquestionable, that peerlessly more productivly. Hollow-eyed cause of fundamentális differences between health systems, of the USA and the European lands that considering the basic approach hygiene in Europe fundamentally his general service, till in the USA a shop. Managed care naming is a denotative generic term. In different pertaining to a proprietor, constitutional form they concern organizations applying working and the most diverse systems management techniques with this name. They analise effect, efficiency of the Managed Care Szervezetek in the specialized literature in broad circle. For the evidential egészségpolitika however he may not form an opinion about efficiency of the managed care, because proof is not sufficient this organizations promised. and from its supposed positive effects we and what extent really The following problems cause inconveniense with appreciation of the managed care: the expanded for constitutional and organizational innovations heavy to define what the Managed Care Establishment (what object of the examination.) Adapted techniques usually knew by managed care organizations. These special details of his form however business secret, namely you do not know those detailed information exactly, which for was giving managed care organism successful, till an another organism working with seemingly as toolbar however unsuccessful. The failing employed effect of techniques are isolatedly analysable, however collectively and on special combination simultaneously successfulness of individual managed care organizations are resting, about which there is not an accurate information, namely it means business secret. Themselves the adapted methods and combinations evolve also continuously they change, in other terms in the ones the időtávban, which under managed care organizations appreciable would have effect on condition relating to health (minimum 5-8 years) the instruments adapted alter frequently. Cause between his change and the individual measures causal the health condition has it connected therefore not tenable. Outcomes of the managed care exclusively the traditional fee-for-service on base working, to compare it with business insurers outcomes of a fór-profit, because different basis for comparison between is not in American hygiene, however so solution is not in Europe. Conclusion of the comparative analysises, that you usually organize accomplishment of the managed care not worse by the measurable egészségnyereség and miscellaneous teljesítménymutatók, as the traditional business insurers' accomplishment. American hygiene however hygiene operating, like the ill (uneconomically and unfairly) and the how it is forbidden to to make his schoolbooks példája.[2] Más well that outcomes of the managed care are not worse at outcomes of the famously bad American business health insurance system, he means, that the managed care certainly not a solution only European land resting on compulsory health insurance, and at hygiene of the USA and significantly more cheaply, more effectivly, more productivly onto problems of justly working hygiene. Methodologically he is impossible whatever with different model to draw a parallel between accomplishment, of managed care organizations besides so supply organizational solution does not exist in Europe. Neither empiric experience, nor different scientific proof exists thereupon regarding for this, that in the European health systems with net usefulness the managed care model bármiféle would go the lasting, historically solidarity formed -principled, health insurance obliging facing systems. A numerous author brings onto that's to onto that's notice that the managed care to system in Europe in the XIXth. century supply with simile and financing organizational solutions were observable, like antecedents In other terms the managed care compared to the European systems not a follow-up, but typical of new finding onto first client of a XIXth. century he would mean. Solidarity -principled obliging health insurance systems characterizing universally mean variation on the European lands of the American managed care solutions in this look. In the European lands they showed it in for that at second client of the XIXth. century exactly, respectively the XXth. The health insurance obliging at first client of century are systems, because it was visible, that problems of the health market voluntary health insurance on base not manageable on appropriate. Continuously identical the problems health systems of the European lands are musting, are musting, so that they treat it, as you organize the American managed care, but they solve these in many cases. Based on the ready to hand scientific prooves this far more effectivly they do, as the American system. To be remarked, that also numerous ellátásés financing organizational solution are present in hygienes of the European lands, which employ managed care organizations (a pl:. a family doctors porter's part is [3,] doctors working, kapitációs financing for regular salary is [4,] incentives' wilful infiltration etc is in financing of the providers.). Obliging health insurance systems of the European lands mean supply managed at state expense in this look, opposite the USA with management model of a volunteer and private individual supply. It is sayable as a synopsis, that though numerous datum is available the managed care about organizations, working, by them that employed from techniques and from effects of those, but practically not a chin at disposal enow let them prove it the managed care a positive expectations teljesüléséről related, with organizations or from extent of a teljesülésük. He knew, that the managed care organizations had effect on compared to the American business insurers, but it did not know, this positive effects why exactly, and in what extent attributable to, besides, it had not known, for every one what his relevance in case of health systems of the European lands. Adapted techniques, instruments are essence of A managed care by managed care organizations, so that an ellátásszervező, sponsor and managing centre on behalf of with different instruments perpendicularly integral of the supply the supply levels differentiated, a river co-ordinates on the one supply levelses looking after activities along the betegutak and the supply problems, it is appropriate with initiation of diagnostic, with therapy and tending protocols and a betartatásával, he gathers it together, and he integrates professionally he analises about the folks on any point of the system during their supply data originating, health is putting large stress onto its preservation and the prevention, it is employing so financing and systems management techniques, which providers being in its scope that by her in direction for optimum one inspires. This latter essence of his, that every financing technique is also commanding any financial prompting effect together, which biass attitude against his providers into averrably any direction. (a pl: a fee for service are the túlkezelések, unjustified interferenses, till fejkvótaszerű financing is the alulkezelések, and he affects in direction of the justified interferenses). A végiggondolása is necessarying for this at establishment, of the suppliers' financing that prompting effects to affect collectively in case of the individual supply levels into the desirable direction. Positive effect is a blood vessel just if suitable for him. required regulating and that an individual and communal állapotkövetésén relating to health provided resting on cheque like fellow Key of the managed care is that informatics system, which integrates it on the one supply levelses differentiated and at supplying organizations from the one provided originating (it is duly detailed) and makes data suitable for onto different statistic, professional and cheque analysis. of purpose This precondition of his to that, so that the ellátásszervező commands required pieces of information what is actually happening to folks managed's supply by him. Managed care organizations usually employ the following instruments: 1) to choice of providers onto the fore 2 chose) providers of Egészségügyi onto circle Szelektív contracting with providers 3) financial incitement of Szolgáltatók fundamentally three kinds as a finanszírozhatóak the providers: fee-for-service financing of character, payment, kapitáció. His financial incitements are concealed in in from division techniques's detail essence of techniques the differring financial risk, a pl:. financing (one of his part) its withholding, to conditions its binding, bonuszok etc. 4) Háziorvosok a porter's part 5) Profiling, namely comparison taking place of a some bench-markhoz to activity of providers (a pl:. everyday of thes others, professional directives, protocols etc.). With simile by the Hungarian models this employed a TAJ number alapú betegút to follow, or to analysis of the betegutak and exes TAJ number alapú. 6) Utilization has it benefited analysis, cheque of a review(rendszer, hereinafter: an UR) a prospective UR: reception, supply (elektív) its binding a concurrent UR: the hospital trearment infra- engedélyeztetés, pl:. in that event on the preliminary it permited from supply duration, or it is sy's turn treatment dissimilar a supply intenzitástól/tartalomtól. (at the same time, if for his denial an egészségkárosodás spleen and it is sy's turn a trial he lies with the doctor manipulating and not an insurer refusing). the allowance a retrospektiv UR: cheque following. the supply If the supplier will not suit certain prescriptions, protocols, the sponsor could deny to work welling. paying of the bill; 7) Esetmenedzsment (an individual large költségű, or he complicated in case of interferenses) 8) Betegségmenedzsment programs 9) ongoing training, further training of Szolgáltatók (in essense training onto working adjusting for logic, of the system respectively along certain professional echoes solution of professional problems) 10) Szervezeti civilization and the providers contribution of an önkiválasztódásának, respectively ongoing training of the providers on behalf of, that to expectations of the system An employee instruments might have effect on his working by the managed care hygiene, if only because, because it is presumable usually, that a system providing, which professionally intensivly they manage more productivly he might operate, as an as which not, or they manage with not due attention. For this effect on its working Hungarian hygiene might be probably that, if than present one based on more detailed datas, next to tighter cheques and drafting, it is far more halftone with incitement system, besides management of the system is happening far more intensivly. The misbelief spread in broad circle, that the social security systems obliging too bureaucratic, wasters, till the private individual solutions of character are effective. That myth is also being connected with this, if building onto some private entity a managed care techniques we would begin to employ, then effectiveness of the system would grow certainly. A fundamentális intellective mistake is also dopping at background of this: namely, that the state, respectively social security system is striving with many problems, it is not following intellectivly altogether, that a private individual system, or a private individual ellátásszervező would not straggle with just, so much unaccomplished problems respectively that from problems anything it could solve without not somebody else would cause on different point of the system, at least. so heavy problems To keep to fore, that you organize administrative cost of the American managed care namely all is money, 35-40% do not appropriate which to supply circa directly, its contractual, cheques complicated, informatics, relating to law, financing, account rendered and cheques just for application of instruments. Community of interests characterizing onto over this all of the European lands -principled and a binding (state or social security) in systems the administrative költségszint 5% around, still inter alia this systems dared as somebody else (a pl: with intensive state regulating) they solve many basic problems, which the managed in care an employee with solutions private individual American system is just able to deal with, are 7-8 tight administrative költségszintens. From that, that an individual managed care techniques might have yet effect on his working Hungarian hygiene does not follow, that you organize these techniques exclusively, by any chance contractors can employ it, besides it is testable not, that on this techniques not local organisms of the OEP would know more cheaply, more effectivly, besides an átláthatóbban and on number a kérhetőbb as to employ, as ellátásszervező contractors extra uniform system. of the OEP To keep to fore in this look, that an contractor, either an enterprise might go into failure anytime, or it might disappear, however the OEP and the state not. Bluntly if the ellátásszervezőnek like success to exchange the assurances and to fulfil the expectations and odébb chin then a total claim for problem caused by him like a 100% the state must not answer. That theoretically also conceivable as a jelenlévő bar explicit this did not 100% state guaranty of payment vállalás[5,] the ellátásszervező is carrying conceivably bad prompting effects facing enterprise, namely the contractor has known already at the very beginning, that he is playing it safe. If its success the övé[6 is,] the profit if clean-up of the aftermath sustain a defeat and the taxpayers' burden task of the state is. This specific externália[7] effect the shop and the enterprise his most basic germane element, the responsible assumption of risk he undermines. This relating to matters of principle cause of his that private individual ellátásszervező enterprise embarking onto a supply controlled will never become real enterprise, and to operate as responsible contractor, namely risk of the shop since the first moment not he, but the state and the taxpayer folks bear it.

(continuation)

[1] Itemisedly, per service financing taking place was setting 14-16% of the GDP kb out. based on fees [2] American hygiene consumes it till this is 7.5-10% around in the European lands, it is contrary to per land. In spite of the fact, that both sponsor, and his providers side fundamentally a private individual in the USA, proportion of state financing is 46-50%, namely all pro rata, both a kb suits level of the European lands in its per capita sum. At the same time the American health hands are not better at that of the European lands. Beside close almost 40 million men 40 million men not have a health insurance and further he is decreeing with adequate health insurance altogether (this so to be understood, that if including onto holiday he is going and travel insurance he is binding, then they have been reckoning it statistically already here.) In American hygiene the administrative expenses (including every expenses, which is not onto the health care a fordítódik directly) 35-40% are around according to individual estimates, till the European systems administrative költségszintje maximum is may be put to 5% around one. [3] Essence of the family doctor porter's part, that the fraught might reach based on the family doctor's hospitalizations onto higher levels of the supply. Access adapted to. to higher levels of the supply is limited thusly by the good offices of hospitalization system Another important effect of this solution an ideáltipikus in occurrence and assumed every family doctor a almost same level professional rátermetségét,- that remarkably an asszimetriából with information characterizing onto hygiene to tone down problems arising, namely the provided must not get one's bearing in the system and to find the for her a the most appropriate szakellátót, but his family doctor does instead of her this. [4] Essence of kapitációs financing, that an ellátottanként decided upon supply from fixed amounting budget educated from monthly he are a fixed year-old fixed sum it has to solve it This solution puts it down the number, frequency of too treatments, it means theoretically significant financial incentive one, so that the kapitációval supplier financed to stretch out supply on contingent smallest level of the supply a definitív, besides put emphasis on the prevention and the healthcare. Required cheque, this solution might be harmful without relating to health condition follow again, because that below onto treatments, the financial prompting effect is significant onto denial of treatments. This solution recommended in terms of the required költségkontroll, but it is just going with positive outcome, if with required assessment of wants relating to health, an állapotkövetéssel, supplementing with cheque and sanctioning mechanisms they employ it. To be remarked, that this solution risk of a certain kind appeared division also between the sponsor and the provider. [5] They call this implicit state guaranty, whose essence, that undertaking a guarantee does not appear in the budget law but to know, that it must intervene the state in case of trouble, either it regulated in different law for fulfilment of supply obligations, or from political causes. If an organizer is supply including a managed, who we shall say it a whole county, either he will organize he will disappear supply of region, or he will go bankrupt, it is can be presumed certainly, at basic supply obligations of the state since, besides from political causes many one hundred thousand men will not let it that permanently unprovided for stay, therefore he will intervene immediately. (how a pl is this:. he did also it in many cases in connection of consolidation of the banks) At the same time there is not that private individual szektorbeli player, who for damage size an this size could warrant and in case of trouble space to stand. [6] This profit at the end of the year to the relating to matters of principle bank account a képesti the Hungarian controlled supply modellkísérletekben is coming from saving. The sum is the one, to which from its exertion you the ellátásszervező is heeling. Bluntly the modellkísérletekben the profit, profit, they call saving. This is maybe also one of his causes, that the modellkísérlet achievement of his main purpose, saving to an not can be questioned and only goal not, which is is relevant onto the health system. In essense in other terms saving expressed variant of the entrepreneurial profit/eredmény. The models main scale of his goal, efficiency however for years this. [7] We tell about effect Externália, if a specific is business deal negative, or his positive effects also touch as one, who did not take a part in you in the deal This time, in case of a negative externália players of the deal not a szembesülnek with complete costs of their business activity, because an exterior is one of his part of those, not a purchaser third client bears part in the deal (a pl: environmental pollution, or placement of risky loans next to a state guaranty taking,) so on costs of somebody else and a significant extra-profitra the mediator. and towboat forming, round him get its risk the hospital- jobholder been and and these the fölötte cliques forming cost money. so they the mediators. a more than one market player, but a by one growing state bands, who fall upon obtaining with newer and newer rules, and this is affected by whole of husbandry. that moreover the one representation manufacturing has to maintain, which further complicates and steepens obtaining. the manufacturers like guest see the purchaser, corruption appears the arrow, everybody knows it, what the diagram, but legally to do not anything. a thing to do, to fling newer rules out. so obtaining, and hospital- working is getting a divorce continually bureaucratic.

now the logician would be that is thering would be, is thering would be, if we put an end to this the overheadet, and we would say that, let these folks found economic associations, and let them contrive to obtaining a cégszerűen, and the remainder is deal, measure on the market, and the race. general medical knowledges be so we are saying indispensable. here matters of a region or a company is able to arrange. if on me it would pass, the ellátásszervezőnek would have regional level supply obligation. but matters of a more hospital also they can manage.

let these go out onto the market, and let them compete each other.

from here onwards the management will be interested in that directly, so that money costs hygiene, they will be hygiene lobbistái. more than one useless warring is flowing against the régime, but a job is begining. ladled job that it has to guess, how the ellátórendszer, job hatástanulmányokat be built to write, job from the diverse returnses conclusions to deduct, and it scooped it has to find thusly further, how it may convince Brussels, Rome, Budapest, nail, Miskolc, to fight shy of more money into the system. and to this the institutional system also it has to transform.

and between these companies not a volts will be who their ideas will deteriorate, for that ladled either volts dared for that, but those to exaggerator, or they proved to be unreal one. but this does not mean certainly, that it may not try fearless ideas. with this to get rich, if you begin against edge a hugyálni, the market will select. the ones will remain, who do not get to raise problems on the problem, but meanwhile with concrete solution suggestion fore. the doctors could certainly cure. also stand to do, that the doctor is curing in part-time appointment, the ellátásszervezőnek is repaying advice in its the other client, this is ok, because here not at the same place a jobholder, and a contractor, but the two get divorced systematically.

so companies will be from that time, who you interest in that, so that let minnél more money cost the system, and it is musting to have that on their mind, how you could have withers. this to reach. what it has to make. and than state the official authority it has to cheque job of the ellátásszervezők, but to say also, with what there is a közfinanszírozás, and then obtainings are public, and then check out continuously.

they as a matter of fact the közkórházellátók, and and the hospital is just being no good the betegellátó. the közkórházellátó word, because the polyclinics these companies can also provide. therefore I over-develop I acknowledge an ellátásszervezőknek is not having the luck. as but I do not know on them better word.

but such a company might make useful thing, beyond that, that it has to be connected to the manufacturers, it has to observe their bids continuously, and the owner to bombard with that, to spend more onto hygiene, to lay in the new machinery, because with this so much, and so many men' life pardonable and with this go out before the public. and also, by an obtaining.

and here the trick, that if with a more than one hospital you are into connection, but you are going on your nail and if so there they disroot, you are going to Miskolc. and if so they throw on the window you are crawling back on the fence. and then after a time there will be a such a mayor who that he says, then more money he might put into the system. but in your not only nail, and to think in Miskolc, but in Rome, and in Brussels also. to be more exact it may call on the episcopal bureau. and your few to clasp civilian organizations, to ask, to set up civic offerings, and if so there the institutional system shall have been preparing already, szakápolói network would stand up one of his new caretakers, the policy must take law just, then easierly they accept it. but if not, it may hit upon more than one a lot of thing out well, as it may take part the transformation.

is doing any harm to take folks in such a company, who are adept in marketing, or they can organize a foot race, and then to collect it there, and to ask the town TV out, and a győzködni is the deputy mayor, but the company does all this, because it has to straggle on the market. on my an the sames it has to make, as if you would want to sell a pantyliner, just here it has to produce the product, Hungarian hygiene. is growing likewise, as everything to different company. so these will be companies interested, to set off the transformation.

bass, there in the hospital the by one growing administrations, in the ministries you say a szintúgy, surplus the representation, that the kulcsmásolás is going also so, that the administration costs its more, as you the key.

if there is an ellátásszervező, almost the manufacturer will maintain separately representation, or not. but mainly not, ladled will it this time this will not necessity. and also cheaper it will do obtaining.

industrial enterprise is an ellátásszervező a general hospital

an one more mediator is not musting, I do not say this, you say you say this, it make your idea represent on fly, and class it have obtainings separately in every hospital, and then the ministry is finding this out, and the authority. and then an ugyanabban in the hand, namely at hand of the state there is execution and ladled if with obtaining trouble the cheque is. then himself state should punish. ladled we heard that they had bribed the doctors, but nobody was checking this up. and then who go badly in your solution, the honest doctors. namely the trouble, to you counted market in from her.

and it is not enough, that you recruited inapposite office-holders into every hospital, you are keeping a lame authority up, yet every manufacturer have a representation surplus separately, who back themselves has too to pay, they its rivals so they shall have clasped not nary, nevertheless if market circs lawful frames the state builds the arrow up, then this overhead is certainly ending. does not to forbid in law the representation, but large for these will not be need.

you believe the most cheap solution that, if manufacturer and purchasing direct connection without the market mediator. as economist you were taken in by duma, an állampárti, piacellenes who shout loudly, that down with the sharks, while you also this piacellenes attitude breaking up for years sharks have been leading to to a bureaucratic and rotten institutional system.

I say, that a közkórházellátók is, need is onto an mediator anyway, because the industrial enterprises it does not have to immigrate into the hospitals. a more mediator and not ladled need would remove, onto market players undisguised money. the betegkasszából is just that to be race, whose working is can be understood.

he has to control tasks, of the ellátásszervező in law, the authority has to check their working up, and likewise a such a establishment could wait on general hospitals as polyclinics.

that "present system operating," well which you have been representing for years not understood understood more money its seminal one to attract. its whole providers in branch has not been a capital strong market player, who also interested would be in that directly, so that this branch to shoot up. there are not a lobbistáitok, media is not who appearance insure, you are not having potent managers, nothing is not, which would serve your interests, but unfortunately you have been barring these from criminals the whole branch and from dupes to stand. to this situation folks are decreasing like victim. and in this this the saddest thusly.

the family doctor today an internist specialist, szakápoló, ellátásszervező, and even a chemist is not able to attend to these tasks. for want of time, instrument, preparedness. henceforward I stand, that the diagnostician and the terapeuta province not each other but he has to subordinate it next to each other, he is no accident, that an graduate szakápolókat have been forming. not speaking already also, that a gondozói-szakápolói keep network up cheaper, as to keep the hospital- beds up with social goal.

which you are representing, so that not on fly so network, because let universal járó-fekvőbetegellátó establishments rise part of the warlike establishment logic, when that is also being intertwined. but treatment of illnesses and the poverty owe question of the maternity homes the maternity centres to equip with every one here, which must if during the birth complexity is ascending.

the ellátásszervezők, let them rise including just, so that the patient reaches into the polyclinic. but misunderstanding not to decrease, he does not have to sell the polyclinics off with extinguishment of the inadequately supplied kiskórházak, establishment must not be. let the general hospital and the polyclinic decrease separately misunderstanding, in my opinion the járóés the health care lodged next to each other it has to order for that just, that including the health care gressorial it has to organize. the hospital might build an open country folding green in investment the on the confines of the city differently, the orderer might stay in the town.

here the basic problem, that the ellátórendszerben the supply levels not within the establishments, but though between the establishments they are establishing. so with few minutes sooner the inpatients is lying into hospital, but it does not grasp the required supply in time, frequently the diagnosis not appropriate. so here it should consider in county what the road-system, later the patient costs hospital with heavens of the specific, but there have been modern ambulances today already, road-system is. on level of the district the health care walking might remain. and on walking and the ellátásszervező körbemehet could import the patients into the polyclinic.

the ellátásszervezőkről and so much, that that is market provider, either I pass up his service almost that I say a company belonging to the stock exchange on fly. the ellátásszervező a responsible for, obtainings, from that you also the establishment could still lay in the instruments. from the manufacturer certainly the instrument it has to transport, after obtaining always there there is logistics, but you also the hospital might carry, if that a bizonyítottan cheaper thusly.

the drugstores operate as depository, while the view is, that the doctor prescribes the recipe, until then as depository also they will operate. the recipe the dock warrant.

within the establishment and between the establishments he does not have to create the supply levels. with this we could reach that in weather the patient to grasp it the for her adapted for less hospitals there might be money, it might be, that the sick one must travel more, but with many bigger interests, so that the patients to receive the supply in time, and the diagnosis be also correct, as the one, that on fly and this institutional system a dozen director-general is containing. an ellátásszervező doesn't he, who the logistic problems solves. I do not want your previous remarks an idecitálni, but here you are in contradiction to your himself. if I remember it next to keeping of the present idea you argued well, you were who it told, it is how good, it has to create the supply levels between the establishments.

the gondozói-szakápolói has it made a net not the class with rehabilitation. Let drivers, graduate szakápolók, social workers get up to this, there are a gépkocsiijaink, we have road-system, folks are onto social job, including undergrads, graduate joblesses, to much something they must work so that to be able to learn, pretension is onto this service, we have two million pensioners, the monthly retirement added to might be the cover, it is cheaper, than with the social goal into hospital to lay down folks. civilian organizations, it could be to cover churches, sisters the career changer could be to retrieve. and then, we are watching, you say, that declaredly a foolishness.

I do not know why for the doctors why one of their such an obsession is, that the maternity centre from the outset inadequately supplied. here it concerns that that the parents, the woman, and the man, not sick, and it should break up with warlike establishment logic, it has to establish it not a betegcentrumokat, where the inpatientses and the impregnated mothers meet the járóés, because the young persons are averse from this. in war at home to mother totally. the kiskórházból maternity centres could be. if pretension will be, on her again why they could not be, if and it is not on her, because the young persons want to mother in hospitals, then let the old stay.

where the járóés the lodged health care not be dividing, and terms it is subordinating, and not co-ordinative, there random chargings applying in the hospital- health care influence and the complete ellátórendszer to random charging the complete ellátórendszerre will be. exposing. in the health care walking jams form then these jams end. the more correct the co-ordinate relation, and with worktime adapting itself to conditions in the health care lodged to treat the events unlooked for. so we are saying, the processes are stochastic in the health care lodged, and it has to accommodate himself to this in the health care walking not always same the charging, in remanent time it has to filter inter alia for that an ellátásszervező, using meetings the orvosbeteg gave facilities telecommunications to organize. in the health care walking your stream a stacionáriusak, they do not change in time, therefore there worktime the patients' number, nevertheless the patients' condition define in the health care lodged which in time a variable. so onto co-ordinate relation is need, need is an ellátásszervezőre. has to lay thusly bigger stress onto filtering, this is devolving upon outstripping only empty declaration without a establishment background.

"in Hungary 500 dollars come onto one of his sick supply in present system, till in european union the 10-12-szerese in the USA however almost thirty-fold of this. Tecciknem is a teccik, he runs from so much money onto so supply, because outside the wages, somebody else costs the supplying system on the west price level".

I think it, we agree, that the present system is being well out of order. If I suspect well it, in your opinion and according to you according to author of the article the solution, that we place in more money. We have been already setting up 500 we have been saying it onto 2500 dollars and then as bad the present shall have had only client the supply, as NyEuban. Even, it will not be perhaps worse also, because Hungarian hygiene is special. We are filled with self-sacrificing technicians

Difference among us, that the system is fundamentally good according to you (an only little bene is money) i think however it is fundamentally bad. Forty years proved, that without circs nothing its clear shares are out of order, that has a distance to money. The foximaxin they had had it weighed until decades: "in the higher -class society onto human consciousness and consciousness of one's responsibility a bazírozni is musting. and it might be The new race has not been treading on it onto money already. It will be important for him, that to do her fellow-beings good. He is not stealing to steal, if he has possibility on her, because inside limits hinder it in this: it would feel mean simply It is superior the communal own, as the peculium, because that of each's of us".

In our land principle, that slam the prevailing power not a sin, but valor. If I entice away tax twenty million forints, and this will turn out at the farthest my neighbour will envy on me, he was whereby to lure. But if a rácsatlakozok onto his meter and I cause him damage six hundred forints he will regard as a villain.

The present TBrendszer nagykalap is operating on principle: for the payments their nothing distance to outgivings, because the budget completes the lack anyway. The present system might be also out of order as reproduction, because its interest are pleat of the contributions nobody. A the same is the phenomenon pl. at the BKV, an another, it is uninteresting state (it is self-governing) have it organized: they poop so that the passengers paying can just travel trip ante checking of tickets thing with pain in the arse, to his creation he should work for many chiefs a lot. To make only stroke of the pen make good deficiency. simpler thing from the budget, a yearly soktíz is a billion, Well, as one the communal tulajdonú BKV coded bankrupt's estate, the same the situation the OEPpel also. The járulékemelés is unnecessary for this, or therefore not a tropological is the OEP (not the APEH) the contribution onto his not payers harnessing.

Interested item of the individual the járulékfizetésben solution might be just, but in the present system illusion. Profit of the magánbiztosító will be yes according to "the present suggestion with SZDSZ from public purse. Namely according to their budget bill we are paying it up the TBjárulékokat as to this likewise, into this central budget",

Yes, probably from public purse -namely out of our money paid-in -we will partake of, assumed, that we pay a centre nagykalapba. This is otherwise only szómágia. The gépjárműfelelősségbizt obliging. on a so base could be also a must public funds, if it had stayed as it was originally: everybody to the state (ÁB) it paid, an adószerűen. Then the remainder insurer came, and we pay henceforward compulsorily, that is not a public funds just already... He could be to prescribe in law likewise, that everybody ropemaker to pay a minimumösszeget whe'r egészségbiztosítónak (how at the retirement also he is.) And then not a public funds immediately, still a binding.

"it is with ease calculable, that the profit and deducting, functional cost, of a magánbiztosító less will come indeed onto the health care, "

The GFBnél why are not you having fears for, that less come for his many insure profits onto mending of the cars? Shall we reset it his States Biztosítót? I say in unexamined, that they would steal more out from that the tűzközeliek, and the vízfejszerű would be more, it is not effective, uninteresting, cost of ügyfél-elégedettségtől independent, monopolistic working, as the present insurers' profit.

You, Mr. chemist, you mention in your every inscription, that opponents of the present system could be certainly a SZDSZ-agymosottak. Why are you believing in former monopolies of the Kádár-rendszer?

"before you do so non-appealable dictum, perhaps read about negotiations". a little the WTO-GATTS

I do not want to train. myself an eü. szakközgazdásznak General laws of the farm operate in every branch.

furtherance "of the common good is none of the farm's business the governments could take charge of this just and exclusively, which is their chief task also together".

A nice and true principle. Where does he forbid the government -instead of an economic activity shall he take charge of the common good with laws and exacting control? Where does he prescribe that for you the government must create economic organizations operating for the common good and to operate? "a MOndj is an insurer, which is bargaining with their any servicing, from fee of own service!! of servicing So much happen at the farthest, that the insurer does not to foot the bill wholly and completely and beyond the retention, yet a policy-holder has to stand this also".

I am not in this an expert, but I know it so, the insurers view, which enter into a contract with sevice If with the service discontented, they will also recite that. At decision brought about contracting as -logician buy -the fees also into attention, which locks the cheekily. high prices out Collusion between his man insure and the sevice possible, but -because onto profit hair -the insurer also interested at his own men' cheque. Every monopolhelyzetű is varying from state organism in this!

he has to buy ticket onto a concert, but the poor kid learn gratis to read. He has to buy ticket onto the tram, but everybody drink clear water. He has to pay for parking the car in the street but we can still buy air gratis.

"with this what also your problem"?

You have not perhaps read already this part. I have had sg milked out quite long, that neither the study nor the water, neither the air is not gratis. Coopers of all this are illusion.

Let the state OEP and some magánbiztosítós, damage make his living next to each other forward to cry and to bury.

"in so far as you do not want to live after your 60 year-old koro, thing is ok also. Ladled by then the magánbiztosítód shall have scattered on cause of expensiveness anyway, and you can go the szegénybiztosítóba",

Gangrene ate it, if I wish for my old-age maladies to make it cure in the present system. In the present system with attitude the doctor ráutaló demands it the pluszpénzt. If I do not pay, about two metres, and a ránézésre will diagnose it will prescribe placeboes which will do any harm at least. The OEPnek however a lejelenti the examination, which out he did not carried. All this is my personal experiense, I do not babble wildly.

But why should he send me flying the magánbiztosítónak? Why could not he be on road to oblige onto such contracting, that I pay X fees up so long as, does Y shall to provide level supply to me? Today the based on contract constraint is living a pl. at the car insurances. I also saw on time of that modification of the közművállalatok, it had been his new first thing with own, that to the basic activities not owing a gázmű gas a rutinfeladatokat kiszervezze provides. and a dressmaker's room, washery, library. protest do not be in her everywhere it was, but anywhere the supply does not break down. from us also word would have collapsed, be that the alapfeladatokra now the providers were able to concentrate. certainly money also the owners inserted but their investing been repaid again soon, and not exclusively saving, that also, but the everything at her until then more organized working.

I say it the állampártiaknak, not only the market makes this, but is many instances it pulled his public utility under the state also. numerous town common economic management, and with this not only they saved up money an ily as they pooled their resources and common action plan, and common strategy they worked outward short and over the long pull a good example onto the ones Debrecen alike, which vegetated for a long time, and once the mayor of that place began to grow, certainly money also received but own might subsisted also, so they could resign from the need and to improvement started the town.

certainly now that I am not standing that the established ellátásszervezés is solving problems of hygiene, but this is an establishment among the much. a {közkórház, magánklinika, polyclinic, drugstore, egészségközpontok, betegbiztosítók, szakápolók, ellátásszervezők}

now he would do it any harm, if we argued so, that if you would share that you tell the doctor profession his stand, the institutional system,

because light, that if there are 150 hospitals, then 15*150 so classes must not. and the hospitals. the ellátásszervező these could just wait on the polyclinics.

if a doctor I was so I argued, that these tasks we shall organize who, let us make a company of shareholders, and that shall not the transformation fall upon a till social security, let us carry this association out onto the exchange, because its shares will be popular, if we introduce the new institutional system, world will believe us, that this branch will start a növekednésnek, and the folks will spend more soon on their health, and soon they will spend less we shall say it onto new cars.

állampárti messrs. respected, he is bringing can be invested money in this solution, the járulékkasszából is not removing. anything into the branch the investor puts his money, which can have it believed, that he will shoot up in the immediate future.

there is market economy, and it has to see, that not only the race is flowing within the branches, but between the branches it likes also, it does not like, the market measures accomplishment of the branches up. to say, value judgment of the market in its himself not relevant, and it is so also probably, but fact is, those branches are successful, where there are companies belonging to the stock exchange, and also hygiene have. and all this the hospitals can stay in state hand, crosswise it would make this possible just A forrásbevonásra would be instead of "the tőkebevonás need. Onto a contribution, an adóforintokra, or oh, do not leave a mercy atyja! a – copaymentre, onto complementary insurance"

To the Mr. doctor there would not be the járulékemelés or the level insurance raised despite for the wealthy one (in front of her with some rows the uniform, a kockázatközösséges, national, community of interests, it spoke highly of general Hungarian insurance system.) More money might come, let the system not just change.

The Mr. doctor thinks that today in Hungary 500 dollars are coming onto one of his sick supply in present system, till in european union the 10-12-szerese in the USA however almost thirty-fold of this. Tecciknem is a teccik, he runs from so much money onto so supply, because outside the wages, somebody else costs the supplying system on the west price level. "the investor also wants profit outside the refund. But whereby will he be the professional? From public funds"

yes, by -the author to keep the professional up. desired the present will be -from in system public funds. When the rotten officer's niece a beszámláz one a sokmilliós never carried service out to the subcontractor. This payola formed into the profit public funds, the pl. magánbiztosítónak guaranteed when failed in payment. The latter never becomes public purse.

You are mistaken! Profit of the magánbiztosító will be yes according to the present suggestion with SZDSZ from public purse. Namely according to their bill we are paying it up the TBjárulékokat as to this likewise, into this central budget, then with collaboration of the OEP, the with them the magánbiztosítók got a contract sick after from the central budget they would receive after the patient a fejkvótát so-called. It is with ease calculable, that the profit and deducting, functional cost, of a magánbiztosító less will come indeed onto the health care, if by anymeans sum of the contributions they do not raise with functional costs of the magánbiztosítók and that expected (it is guaranteeing)? with profit. At last sound the praises of snide one of the system so, that you criticize the system and you reject.

"the globalizálódó capital all over the world [.. he is also penetrating into the public services, to get near to public funds"

He knows it, Mr. doctor if the states overgrowed levied less public purses from the outset, thing of the capital would be also heavier: heavy with the one clients its money, as to agree with the rotten office-holders. Solution: let the state deal with rule-making and the cheque, however with collection of bills and to a short-sightedness it did not disguise with an economic activity.

Before you do so non-appealable dictum, perhaps read about negotiations. a little the WTO-GATTS More complicated question this as do you think it, at least shall you know it we this altogether!?

http://www.vedegylet.hu/modules.php? name=Downloads&d_op=getit&lid=22

(.. Process of the public services piacosításának is outruning experienced one in Hazáns in world: the kórháztörvény fitted out privatization of the hospitals, shutting of the kistelepülési mails give a passage-way to privatization of the mail, the railway piacosítását prepares clean-up of the country sidings however the higher education „reform degrades” our universities simple economic enterprise. A global are this harmful processes the GATS, yet and an átláthatatlanabb puts it into more undemocratic frame, and a visszafordíthatatlanná does them: a bebetonozza is the fenntarthatatlanságot.

(…) Furtherance of his solution, the common good is none of the farm's business to worries of communities, the governments could take charge of this just and exclusively, which is their chief task also together. For that very reason for the governments intelligent international pacts to bind, if more effectivly, better they serve the common good with these: the them he trusted, to be more exact: communities trusting them are her good one. After this strategic jelentőségű döntéséket only thorough social argument, based on ecological and social angles of the vindicability, to bring it in the light of the generations coming's interests.

They did not called pact into being the GATS thus in this manner, since many did not also noticed from its birth. Our conviction, so that the pact does not serve an the social and ecological vindicability. (..

Beyond the above one in connection with the Convention one of the largest problems, that the negotiations are stealthily, with trifling legitimacy, with disqualification of the inhabitants and safeguarding of interests organizations, alone the business lobbit covering. Hazáns to this a vonakodott to publish assets and takings of a piacnyitási, the to her received albeit Australia, Canada, Maoriland, Norway and the USA has done it an ezt.37 also already (..

Pl: a gyógyszertámogatások: for the pharmaceutical workses (capital)! it is far cheaper to buy -or a százmilliókért -the decision makers the one hundred and milliard in the hope of shop, than to be in sy's own interest to be -an argufying magánbiztosítókkal was daring printing of those, till currently the OEPnek its disincentive assumed presumed, linear commissions...

Say an insurer, which is bargaining with their any sevice, from fee of own service!! of the sevice So much happen at the farthest, that the insurer does not to foot the bill wholly and completely and beyond the retention, yet a policy-holder has to stand this also. And the aggrieved is usually right when he does not carries to have his car repaired to the insurer, to which the insurer would stand wholly and completely his bill. Briefly why it is in sy's own interest to depress the magánbiztosítónak and price of altogether any insurer? This tale on charitable insurers, really deeply a bemosatta and that SZDSZ with bootlick media into the heads. As for the OEPet are right, but over it has been so for 10 years.

"he has to buy ticket onto a concert, but the poor kid learn gratis to read. He has to buy ticket onto the tram, but everybody drink clear water. He has to pay for parking the car in the street but we can still buy air gratis.

With this what also your problem?

Let the state OEP and some magánbiztosítós, damage make his living next to each other forward to cry and to bury.

In so far as you do not want to live after your 60 year-old koro, thing is ok also. Ladled by then the magánbiztosítód shall have scattered on cause of expensiveness anyway, and you can go the szegénybiztosítóba, which at home the OEP will have a job things according to in the USA and Medicare and Medics. These will certainly stretch when you will have need quite an alapszolgáltatásokat far as for peppered fees the previous magánbiztosítód would have stretched out not as level however while a young person you were not a szorulttá onto supply, it was so promissory note. Conversely your money gone gone the szolidaritáselvű into state insurance you did not pay, so nicely someway you will die with basic provision.

This is no accident, that the european union is not desiring to adopt onto system of the USA, in whole european union which the szolidaritáselvű society insurance is also operating and that will operate in the future Let the appearance not deceive, that 3száz-valahány magánbiztosítós are in Germany including, because these rather an employer, branch or trade-union insurers, and from the contributions some copíyment-tels refund sum paid for the supplies seasoning. Including England was not changing yet over to system the magánbiztosítós seemingly, there is proper state health system, providing also as but it is as. And do you know it why? They counted ladled, that this is the most cheap!!!

Nincsenek megjegyzések: