2007. augusztus 8., szerda

A jobboldal kampányának hibái

2007.01.30 11:32:17

"akkor ki rendelte a MaNem cikket?"



Miért , ezeket ki "rendelte"?:))))




Tisztelt Szerkesztőség
Lapjuk ez évi 25. számában Negyven másodperc címmel a Páratlan oldalon egy névvel nem aláírt, rövid szöveg jelent meg. Az írás azt javasolja, hogy Ernst Nolte német történész és vendéglátója, a Terror Háza főigazgatónője menjen gázkamrába, és így "jelentheti a túlvilágról", hogy hány másodpercig tartott a művelet.
[2003-07-04 - Élet és Irodalom - Schmidt Mária-Gerő András]

Tolerancia és/ vagy pluralizmus

A gyűlöletbeszéd értelmezése

Gerő András és Schmidt Mária nyilván "mindent meggondoltak és mindent megfontoltak", mielőtt a honi közéletben szokatlan párosként a nyilvánosság elé álltak. Bizonyára számoltak azzal, hogy pusztán közös fellépésük is súlyos ellenérzéseket vált majd ki, nem is beszélve mondandójuk (Tisztelt Szerkesztőség!, ÉS, júl. 4.) tartalmáról. Kaptak is bőven. Az Élet és Irodalom kritikusai (Vásárhelyi Mária és Eörsi István) elsősorban Gerőt marasztalják el, aki - Vásárhelyi szerint - többrendbeli gyűlöletszítóval (A valószínűtlenség valószínűsége, júl. 11.), illetve - Eörsi szerint - "közéletünk jobboldalának egyik legzüllöttebb figurájával" (júl. 18., Visszhang oldal) áll össze.
[2003-07-25 - Élet és Irodalom - Csizmadia Ervin]



A valószínűtlenség valószínűsítése
Kár, hogy Gerő András éppen azzal a Schmidt Máriával közös nyilatkozatban tiltakozik a gyűlöletbeszéd ellen, aki az Antiszemita közbeszéd Magyarországon című kiadványok egyik leggyakrabban idézett gyűlölködője. Különösen azért nagy kár ez, mert e kötetek egyik szerkesztője éppen Gerő András.
[2003-07-11 - Élet és Irodalom - Vásárhelyi Mária]

Furcsa pár
Nem csak szellemi holdudvar világolhat, amíg eltűrik, egy párt vezetői gárdája körül, hanem biznisz- és buli-holdudvar is, sőt különlegesen visszatetsző körülmények között létrejöhet e két holdudvarnak valamiféle vegyüléke, mely szellemi áruval bizniszel és bulizik, megnyerve nagyhatalmú barátok és pártfogók támogatását. Nálunk jelenleg két különlegesen élelmes bizniszértelmiségi pártholdudvaronc tevékenysége hívja fel magára a figyelmet. Schmidt Máriáé, aki különösebb tudományos erőfeszítés nélkül is képes volt arra, hogy vezéréből, az exminiszterelnökből nagyszabású történeti intézet és pártpropagandát szolgáló történeti múzeum céljaira mesés összegeket hasítson ki, és Gerő Andrásé, aki valóban létező tudományos munkásságára hivatkozva szintén elképesztő összeget kért és kapott Habsburg-kutatás céljaira régi barátjától, a jelenlegi oktatási minisztertől, akinek ez a hivatali feladataitól meglehetősen távol eső tudományos diszciplína rejtelmes okból a szívügye.
[2003-07-11 - Élet és Irodalom - Eörsi István]
--------


Nincs hova hátrálni
A megélhetés emelkedő költségei és a növekvő adóterhek agyonnyomják a kis cégek tulajdonosait



A főváros egyes részein egymásba érnek a kiadó és eladó üzlethelyiségek

Tavaly a vállalkozói igazolványok több mint ötödét adták vissza a tulajdonosok. Ez az év sem ígér sok jót: miközben az emberek vélhetően kevesebbet költenek majd cukrászdára, taxira és fodrászra, a kisvállalkozók maguk is kénytelenek lesznek többet fizetni a büdzsének. Az élőmunka növekvő járulékterhei, a magasabb minimálbér és a minimáladó sokakat padlóra küldhet.

Tibi "bácsi" - ahogy a környékbeliek ismerik - jó húsz éve nyitotta meg trafikját a belvárosban. Időközben számos nagy bolt nyílt a közelben - neki papírforma szerint már be kellett volna csődölnie. A trafik egyelőre tartja magát. A tulajdonos kezdettől fogva egyedül lát el mindent: áruért megy és ő áll a pult mögött - igaz, így nyaralásra csak ritkán tudott időt szakítani. Illetve az utóbbi években úgyszólván egyáltalán nem pihent. Ellensúlyoznia kell, hogy évente húsz százalékkal csökken boltjában a forgalom.

Jó kereskedőként mindig megtalálta a módját, min spórolhat még többet: ha süt a nap, kevesebb áramot használ, az árubeszerzést eddigi pihenőnapján, szombaton intézi - hét közben pedig tovább tart nyitva, így talán kitermel egy kis többletet. Talán. - A megszorításokra jobb nem is gondolni - mondja, és csak mosolyog, amikor azt kérdezem, szerinte meddig maradhat nyereséges. Ő, és a hozzá hasonló kiskereskedők már leszoktak arról a luxusról, hogy hosszú távra tervezzenek.

Tavaly az egyéni vállalkozók több mint húsz százaléka adta vissza vállalkozói igazolványát és hagyott fel tevékenységével, vagy vonult vissza a magángazdaságba. Az Apeh adatai szerint hasonló volt az arány 2005-ben is, míg a korábbi években a vállalkozásukkal felhagyók és az újat indítók száma nagyjából kiegyenlítette egymást.

Ez intő jel lehet annak tükrében, hogy a magyarországi vállalkozások 96,1 százaléka családi vagy mikrovállalkozás - túlnyomó többségük egyéni vállalkozó, három százalék a kisvállalkozások és csupán 0,8 százalék a közép- és nagyvállalatok aránya. A munkavállalók kétharmadát a kis- és mikrovállalkozások foglalkoztatják.

Az adóhatóság illetékese szerint az igazolványok kötelező megújítása, illetve az elektronikus bevallás tavaly év végi kötelezővé tétele miatt túlnyomó többségben olyanok adták vissza az "ipart", akik valójában nem is tevékenykedtek vállalkozóként, csak kiváltották az igazolványt, hátha egyszer szükség lesz rá.

A gyakorlati tapasztalatok azonban nem ezt igazolják. Mazzag Albert, az IPOSZ Zala megyei elnöke elmondta, hogy tavaly tagjaik húsz százaléka szüntette be tevékenységét, ők pedig nem álvállalkozók, hanem termelők és szolgáltatók voltak. - Az állampolgárok jövedelmének csökkenése elsősorban azokat a szolgáltatókat - taxisokat, fodrászokat, kozmetikusokat, cukrászokat, cipészeket - sújtja, akik nélkül meg tudnak lenni az emberek, ha nem futja rá - tette hozzá. De az adóemelések és magasabb közműdíjak miatt csökkenő lakossági keresletnél is súlyosabban érintik a vállalkozókat a megnövekedett adóterhek. A minimumadó, amelyet a veszteséges vállalkozásoknak is fizetniük kell, s még inkább a bérre rakódó adók és társadalombiztosítási járulékok megnövekedése az, amit már nem tudnak kigazdálkodni - állítja a zalai IPOSZ elnök.

A zalai vállalkozások az általuk foglalkoztatottak 35 százalékát bocsátották el - ez a megyében 500-600 dolgozót jelent -, és az elbocsátások nem korlátozódnak a szolgáltatóiparra. Fémmegmunkáló műhely is akadt, amely nyolc alkalmazottjából egyet tartott meg. - Nem tudom, hogy megrendelései csökkentek ilyen mértékben, vagy eljutott arra a pontra, hogy ha a jövedelem 80 százalékát elviszi az adó, akkor bizonyos termékek gyártását felszámolja, vagy másba fekteti be a pénzét - találgat Madzzag, aki maga is ezen a területen érdekelt: forgácsoló üzeme van.

A mikrovállalkozások, nagyobb kft.-k és bt.-k körében tömeges a korábban teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak munkaviszonyának négyórássá alakítása, és sokan az idénymunkások és háztartási alkalmazottak számára bevezetett alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatják tovább alkalmazottaikat. Ez a foglakoztatási forma havonta 15 nap munkavállalást tesz lehetővé, némileg kedvezőbb mértékű adók és járulékok mellett.

A nyugdíj mellett dolgozók közül - akik az idén már 14 százalékkal több társadalombiztosítási járulékot fizetnek - szintén sokan adták vissza a vállalkozói igazolványt Zala megyében és a másodállásban dolgozó vállalkozók is megfogyatkoztak. A megyei elnök nem kívánt találgatni, hogy ők vajon a feketegazdaságba kényszerültek-e, vagy felhagytak tevékenységükkel.

Az adóemelés egybeesett azzal az időszakkal, amikor a kisvállalkozások egy részét - főként az építőiparban és a teherszállításban - a körbetartozások miatti csődök is sújtják - mondja Kassai Róbert, az IPOSZ alelnöke. Ez a helyzet részben szintén egy korábbi adóintézkedés, a visszajáró áfa visszafizetésnek 2004. évi több hónapos visszatartása következtében alakult ki - állítják a lejárt tartozások megvásárlásával is foglakozó faktoring cégek.

A mikro- és családi vállalkozások esetében a magánvagyon és a vállalkozás vagyona gyakorlatilag összefolyik. A vállalkozó és családja teljes vagyonával felel a vállalkozás tartozásaiért. Egy év végén készült IPOSZ-felmérés sok esetet tárt fel, amikor a vállalkozó nem hogy alkalmazottait nem tudta kifizetni, de a háza, autója, bankbetétje is a hitelezőké lett.

A kiskereskedőket tömörítő KISOSZ tagjai, az ágazatot különösen érzékenyen érintő 2007. évi minimálbér-emelkedés, és a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők számára előírt, a minimálbérnél magasabb, 75 400 forint, garantált bérminimum miatt aggódnak. A KISOSZ tavaly ősszel készült felmérése szerint tagjaik 53 százaléka csak nagy nehézségek árán, 32 százaléka pedig sehogyan sem tudja majd kigazdálkodni a magasabb minimálbért. A megoldást a megkérdezettek leginkább a részmunkaidős foglakoztatás bővítésében, illetve az elbocsátásban, kisebb mértékben pedig a szakképesítést igénylő munkakörök csökkentésében látták. A KISOSZ tagjainak 21 százalékánál az alkalmazottak száma már tavaly is csökkent, 70 százalékuk esetében változatlan maradt és csak kilenc százalékuk bővítette a létszámot.

A kiskereskedelmi egységek száma tavaly hatszázzal csökkent, ami a 165-170 ezer bolthoz és vendéglátóhelyhez viszonyítva nem nagy szám, korábban azonban a megnyíló és bezáró egységek száma megegyezett - közölte Antalffy Gábor, a KISOSZ ügyvezető elnöke.

A kereskedelemben tavaly a második félévben 16-18 százalékkal nőtt a részmunkaidős foglalkoztatottak aránya. A karácsonyi szezonban az emberek úgy költekeztek - gyakran hitelből -, mintha nem várnának rájuk megszorító intézkedések, februárban azonban megjönnek az első megemelt közüzemi számlák, és szembesülni kell más áremelésekkel, köztük a közlekedési tarifák drágulásával.

Antalffy szerint a kereskedők és vendéglátók egyetlen szövetségesének a felpörgő infláció ígérkezik, amely megkönnyíti az áremeléseket, és így javíthatja néhány vállalkozás jövedelmezőségét.

------
Az MSZP-tagoknak kötelező lesz a Gyurcsány-írást terjeszteni




Üzleti okokra hivatkozva(sic!) nem árulta el a Magyar Szocialista Párt, mennyibe került Gyurcsány Ferenc írásának megjelentetése a Népszabadság pénteki számában. Nyakó István, a párt szóvivője elmondta, az új politikai szezon indokolta a miniszterelnök gondolatainak publikálását, amit minden párttagnak "kötelessége is lesz (...) terjeszteni, annak a szellemiségét eljuttatni mindenkihez".(sic!)


1
Mennyibe került Gyurcsány Ferenc írásának közlése?

Kár forintosítani, hiszen a Magyar Szocialista Párt - mint minden költségvetésből is gazdálkodó magyarországi párt - az elszámolását, pénzügyi beszámolóját beadja az Állami Számvevőszéknek, majd az megjelenik a Magyar Közlönyben. Ott tehát utána tudnak nézni bármelyik párt, így a Magyar Szocialista Párt hirdetési és rendezvénykiadásainak, támogatási rendszerének.

Ha nyilvános, akkor miért nem árulják el most?

Én azt szeretném, hogy majd együtt értékeljük a pártok ilyen típusú kiadásait. Szerintem ez így kiegyensúlyozott lesz...

Ha miniszterelnökként publikálta Gyurcsány Ferenc ezt az írást, akkor miért nem a Miniszterelnöki Hivatal finanszírozta? Ha pedig az MSZP finanszírozta, aminek Hiller István az elnöke, akkor miért nem ő írta, miért egy elnökjelölt?

Szerintem ez egy álkérdés. A Magyar Szocialista Párt büszkén vállalja miniszterelnökét és annak gondolatait is Ezért a Magyar Szocialista Párt finanszírozta.

Ez akkor tulajdonképpen egy fizetett politikai hirdetés?

Ha Ön úgy akarja felfogni, hogy ez egy fizetett politikai hirdetés, akkor felfoghatja úgy is(sic!) Én azt gondolom, hogy ez egy politikai kezdeményezés volt. Észlelve azt, hogy a magyar közélet hangneme, hangulata rossz irányba megy el, talán már el is ment abba az irányba, valahogy vissza kell csalogatni a Parlament falai közé a normális politikai diskurzust. Ezt a célt szolgálja ez az írás.

A kommunikációnak miért ezt a formáját választották?

Az országos napilap azt a célt szolgálja, hogy minél több emberhez eljusson. Márpedig mai információink szerint a Népszabadság a legnagyobb példányszámú politikai napilap. Nem csak a párttagsághoz szólt a miniszterelnök. Hozzáteszem: a párttagságnak, miután ez az írás megjelent, kötelessége is lesz ezt az írást terjeszteni, annak a szellemiségét eljuttatni mindenkihez. Ezt fontosnak tartom.

Miért most?

Új év, új politikai szezon kezdődik. Február 5.-én még csak a bizottsági ülések kezdődnek el és ha jól emlékszem 15.-én ül össze először a parlament.

--------
Eddig a manifeszt elmebetegnek a blogja volt a"Magyar Közlöny"..:))))


Most már van saját(atv-je) tévéje, ahol esténként magyarázza a "'reformokat":))))
Saját újságja ( Szabad Nép Szabadság) saját 48 oldalas melléklettel..:))
Sajátpártja, ahol ő az egyetlen ..:)
És most egy újabb front - videoblog..:)))

Touch the screen...:)))))
Ha nem ismerném az apró-családelözményeit is jelenjét, azt lehetne mondani, tisztára Moon szekta...:)))

Nincsenek megjegyzések: