2007. augusztus 7., kedd

Radikalis nyugdijcsokkentest!

Radikalis nyugdijcsokkentest!

Elkepesztonek tartom, hogy ma 1 TB befizetore 1 db nyugdijas jut, s ma a nyugdijak 1/4-et hitelekbol fizetik. Hihetetlen, de a nagy partok az aberralt 13. havi nyugdijon egyeznek, mint garancian kozben a nyugdijasok nemcsak a mat, hanem a jovot is felzabaljak! Kovetelem a nyugdijak radikalis csokkenteset addig, amig arra a befizetesek fedezetet nyujtanak, es a nyugdijak teljesen uj munkaido- es gyermekaranyos elosztasat! Vedjuk meg a jovonket es a jelenunket a partok kepmutato es hazug garanciajatol!

Süketek párbeszédére nem vagyok vevő!
Világosan fogalmaztam, hogy a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülk közül 270 ezren kapnak 25 ezer Ft-nál kevesebbet, és ezen belül az "öregségi nyugdíjasok közül is közel 10 ezren kapnak 25 ezer Ft alatt"- mindezt arra válaszként, hogy Kétségbe vontad, hogy létezhet 18 ezer Ft-os nyugdíj is, azt a szomorú tényt, hogy vannak nyugdíjasok, akiknek a 26 ezer Ft-os nyugdíjminimumnál kevesebb pénzből kell megélniük.


Amúgy duma, mert a nyugdíjminimum 26 ezer valahányszáz forint.
2007-es adat: A havi 25 ezer Ft alatti nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma 270 ezer fő!
De még a saját jogú öregségi nyugdíjasok közül is közel 10 ezeren kapnak 25 ezer Ft alatt.
http://www.onyf.hu/picker.php?id=bronernpreyqiutasotr


A legtöbb idősnek nem kellene lemondania semmi különösről, elég lenne józanul figyelembe vennie, hogy nem bírunk többet adózni, és esetleg lemondhatna arról, amire nincs is igazán szüksége. Mire gondolok?
Pl. arra, amikor a budapesti, 130-160 nm-es belvárosi lakásban egyedül élő néni nem tudja megvenni a parizert a kisnyugdíjából, mert ő egy "nagyon szegény asszony". Közben aló hangon 40 millás lakásban nyomorog, melynek nemcsak az állagát nem tudja megőrizni, de a rezsijét alig képes kinyögni. Esetében az egyetlen racionális megoldás az lenne, ha eladná a fenébe (elehtőleg még akkor, amikor a férje is él még), és venne helyette egy 40-60 nm-est, amelynek könnyedén kifizeti a rezsijét akkor is, amikor már egyedül él. Várható élettartama alsó hangon 5-6 évvel nőne pusztán attól, hogy tud fűteni és rendesen eszik, meg telik a gyógyszerre is, ha kell. A nagy lakás eladási árának fele-harmada meg megmarad, abból kiegészítheti a nyugdíját. Ő is jobban élne, nekünk se kerülne annyiba, mert nem kerülne kórházba, csak mert az elfekvős dokinak 30e még mindig kisebb kiadás, mint a fűtésszámla... De sebaj, a nénike inkább éhen hal a 130 nm-en, semhogy vegyen egy egyszemélyes lakást. Pedig a férje 50% tulajdonjogának ellenértékét, amennyiben vannak gyerekek és ők örökölték, szintén ki tudná fizetni a különbözetből. A gyerekei is jobban járnának, mert hozzájutnának az apai örökségükhöz, amíg még ér valamit a nagy lakás. Mert +20 év gondozatlanság után már csak egy lelakott nyomortanya lesz, s majd akkor adhatják el a néni halála után, potom pénzért.
Meg arra is gondolok, hogy a szerencsétlen, kistelepülésen élő, hátrányos szociális helyzetű pofától elvárjuk, hogy menjen el akár 100 km-rel odébb dolgozni a minimálbérért is, miközben utazási kedvezménye nuku. Gyakorlatilag a keresete 80%-át elköltené a bejárásra, a többi meg hideg vízre sem elég. Csoda, hogy inkább a segélyért kuncsorog? Az se sok, de legalább mind az övé, plusz egész napja szabad. Ehhez képest természetes, hogy minden nyugdíjas ingyen utazik, még az is, akinek 200e feletti nyugdíja van. És esze ágában sincs lemondani róla, mert az neki "jár". Hogyne. Soha, de soha nem fizette be az ellenértékét semmiféle kasszába! Ahogy nyugdíjjárulékot is csak az év 12 hónapjára fizetett, mégis fel lenne háborodva, ha a 13. havit nem kapná meg. Pedig annak az ellenértékét se fizette be soha senki.
Hadd ne soroljam. A helyzet az, hogy a minimális, még a saját érdeküket szolgáló, életszínvonalukat javító döntseket sem képesek meghozni. Csak arról filóznak naphosszat, hogy bezzeg, ha Orbán/Gyurcsány lenne/maradna hatalmon, akkor kolbászból lenne a kerítés...
Nem fog ez így menni, ha minden párt csak a nyugdíjasok szavazataira hajt. Mert ennyi agyhalottat nem tud ám minden határon túl eltartani az a 2,7 millió dolgozó, aki járulékot és adót fizet, pláne, hogy kb. 1,8 millió minimálbérre van bejelentve...

Nincsenek megjegyzések: