2007. augusztus 4., szombat

Itt a tandíj, Here comes the tuition

Itt a tandíj

2006.07.27 17:45:26

Szerintem mára belátod Te is, hogy a dolog igenis megalapozott.


Azt kell belátni, hogy a mindenféle mellébeszélés ellenére - ezt valóban én is nehezményezem - a tandíj alapvető célja nem holmi igazságoskodás, hanem a felsőoktatás költségeinek hosszú távon értelmes szintre csökkentése olyan módon, hogy az értelmetlen, hasznosíthatatlan minőségű vagy mennyiségű képzést visszaszorítsa. Mert ma a felsőoktatásra elköltött minden második forint valahol kidobott pénz.
Erre ez alkalmas, nem gyorsan, ellenben önszabályozó módon, hosszú távon követve a piac-társadalom értelmiséggel szembeni igényeit, és ez jó.
A 15% meg lényegtelen elem, önkényes, éppígy jó lehetne a 20%, de a 10% is, a lényeg az, hogy a legjobbakat premizálja, így képes kiküszöbölni azt, hogy a rossz anyagi hátterű, de jó képességű és szorgalmas diákok ellehetetlenüljenek.
Ebből a szempontból tehát még ésszerű és igazságos is.

Az intézmények közötti rangsort felállítani meg nem holmi országos ZH iratás, vagy valami teljesen áttekinthetetlen audíciós rendszer feladata (ami csak nyelné a milliárdokat), hanem a piacé. Majd ott kiderül, hogy a himi-humi diplomák mit érnek.
A mai képzésben rengeteg olyan diplomát bocsájtanak ki (személyügyi szervező, média, marketing, kommunikáció stb..), amelyek voltaképpen szélhámosságok, nem áll mögöttük értelmesen használható és tudományosan megalapozott információanyag, és én azt is megkérdőjelezem, hogy ezek egyáltalán diplomát, felsőfogú végzettségű minősítést érdemlő dolgok lennének. Hosszú távon egy tandíjas rendszerből ezekből nagyon sok ki is fog kopni, mert a legtöbb ilyen szervező-marketing-büfé-ruhatár diploma a fiókban végzi, soha, sehol nem lehet "eladni".
A gazdag szülők ostobácska gyermekét persze nem érinti a tandíj, de ezekből jóval kevesebb van, mint gondolnád. Ergo csak ők nem lesznek képesek eltartani a büfé-ruhatár szakokat díszdiplomák szerzése céljából, előbb-utóbb ők is arra kényszerülnek, hogy komoly felsőoktatási intézményben szerezzenek végzettséget - amire vagy képesek lesznek, vagy nem.
Hosszú távon ez a szisztéma jótékony hatású lesz, és mindezt áttekinthetetlenül zavaros szabályozás nélkül is képes elérni.
Ezért tehát jó, ezért tehát én támogatom. És szerintem a lelked mélyén már Te is belátod, hogy van ebben valami, már csak becsületből kekeckedsz. :-))
Szerintem az alábbi indoklás mind a mai napig érvényes és sok vonatkozásban tisztázza a tandíj célját

"Úgy érzem, az elmúlt időszak vitái folytán kell még szólnom a tandíj kérdéséről. A tandíj mindenekelőtt azt a tényt is kifejezi, hogy a felsőoktatás a társadalomnak nagyon sok pénzébe kerül. A tandíj a hallgató hozzájárulása saját képzésének költségeihez. Amellett, hogy ez a felsőoktatás jelentős forrása lehet, egyben meghatározó struktúraalakító és hatékonyságbefolyásoló tényező is lesz. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a felsőoktatásért mint szolgáltatásért fizető hallgató kereslete befolyásolni képes az intézmények kínálatát, de a minőséget is, hiszen az oktatásért fizető hallgató követelni is fog valamit a pénzéért. A tandíj bevezetése természetesen növeli a tanulás kockázatát, s ezzel a hallgatót is teljesítményre, fokozottabb teljesítményre ösztönzi. A felsőoktatás teljes ingyenességének megszűnése persze komoly ellenállást váltott és válthat ki, még akkor is, ha ma a felsőoktatási szféra a tandíj bevezetésével egyetért, és természetesen a felsőoktatás költségeinek meghatározóan nagy részét továbbra is az állam viseli. Sokan azonban a teljes ingyenesség megszűnését a szociális igazságosság megszűnésével azonosítják, és az egyes rétegeknek a felsőoktatásból történő kiszorulására következtetnek. Én úgy vélem, hogy pont fordítva van. A tandíj szociális igazságot fejez ki, a tehetősek fizetnek, a szociális helyzetbeli egyenlőtlenségeket pedig nem általános ingyenességgel, hanem jól működő hallgatói támogatási rendszerrel kezeljük. Ennek elveit vázolja a javaslat. A bevezetésére az 1994/95. évi tanév kezdetével kerülne sor."

Megszűnhet az állami felsőoktatás

Az állam nem az intézményeket, hanem egyénileg a hallgatókat kívánja támogatni - értesült a gondola szocialista körökből. Kormányzati körökben elismerték, a tandíj mértéke egyre magasabb lesz, míg el nem éri a teljes képzési összeget. Amint ez megtörténik, gyakorlatilag megszűnik az állami felsőoktatás.

A közoktatási és a felsőoktatási törvény módosítása során számtalan kérdés felmerült, a leghevesebb vitákat azonban a tandíj bevezetése okozta. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) már a törvény elfogadása előtt bejelentette, demonstrációt szervez, ha a parlament zöld utat ad ennek a verziónak, vagy ha nem vonja vissza a tandíjra vonatkozó passzusokat.

Kormányzati információink szerint azonban a felsőoktatási törvény nemhogy csökkentené a fejlesztési hozzájárulás mértékét, hanem emelni kívánja. Jelenleg a teljes képzési költség 20 százalékát kell fizetni az alap, 30-at a mesterképzésben résztvevőknek. A többit az állam fizeti. Mint megtudtuk, a cél azonban a teljes költség áthárítása a hallgatókra.

A finanszírozás természetesen több lépcsőben történik majd, és minden valószínűség szerint először a különféle mentességek szűnnek meg. A tervekben először a doktori képzés tandíjmentességének eltörlése szerepel. Később több lépcsőben, egyre nagyobb arányban kell hozzájárulnia a hallgatónak saját képzéséhez. A szocialista álláspont szerint eljön majd az az idő, mikor megszűnik az állami felsőoktatás.

A hallgatókat kívánják támogatni

Szocialista körökben az a cél, hogy az állam ne az intézményeket, hanem egyre inkább a hallgatókat támogassa. Ez nem jelenti, hogy az összeg, amivel az állam a felsőoktatási intézményeket támogatja, csökkenni fog, csak azt szociális alapon a diákoknak utalják majd át. Vagyis az elképzelések szerint eljöhet az idő, mikor a hallgató a teljes képzését zsebből fizeti, ám pályázhat (pl. szociális alapon) állami támogatásra.

Mindenesetre úgy tűnik, a gazdag-buta gyerekek mindenképpen meg fogják tudni „venni” maguknak a diplomát, a szegényebb-okosabbak, hacsak nincs szerencséjük, nem feltétlenül. Erre utal az az MSZP frakción belül kialakult álláspont is, mi szerint a felvételi rendszert is így kellene átalakítani. Igaz ez már a most elfogadott törvényből is következik.

Ponthatár helyett pénzhatár?

Szocialista részről van olyan elképzelés, hogy a hozott tudás (gimnáziumi pontok, szóbeli vagy/és írásbeli felvételi) egyre inkább el fog tűnni, csupán a tandíj összege határozza majd meg a felvételit határt. A jövőben elképzelhető lesz, hogy azokon a szakokon, ahol sok a jelentkező, felemelik a tandíj összegét, így (a pénztárca vastagság alapján) határozzák majd meg a bejutást.

Ez némileg megkérdőjelezi a kormány ideológiai hovatartozását, hiszen ez nem egy baloldali, szociális hozzáállás. Sőt a liberalizmus elveivel is ütközik, hiszen a tanuláshoz való szabad jogot látszólag ugyan nem, valójában azonban gazdasági alapon szelektálja.

A szegényebbek előtt több lehetőség is van

A dologhoz hozzátartozik, hogy mint a fentiekből kiderült, lehet majd kérni állami támogatást, marad a diákhitel, illetve, hogy a jó tanulók ösztöndíjban is részesülnek, a legjobbak pedig teljesen ingyen tanulhatnak majd. A támogatásnál azonban felmerül a kérdés, miként alakul ennek mértéke illetve, hogy ki lesz, aki a pályázatokat elbírálja? Ha ezt a minisztériumban teszik, akkor négyévente más és más „színű” gyerekek jutnak majd támogatáshoz? Vagy az egyetem mutat rá arra, akinek állami támogatást kér?

Mi van az indexnyitási díjjal?

A törvény rendelkezése szerint nem lehet más összeget beszedni a hallgatóktól a tandíjon kívül. Ám az egyetemek jó szokásukhoz híven különféle egyéb díjakkal (indexnyitási díj, diplomaírási díj stb.) zsarolják a diákok laposodó pénztárcáját. Ebben a kérdésben a miniszternek kellene a sarkára állnia, és rendelettel szabályozni (ti. megszüntetni) ezt a módszert.

Azt is tisztázni kell, hogy miután az állam nem az intézményeket, hanem a hallgatókat kívánja finanszírozni, az egyetemek, főiskolák oktatóinak közalkalmazotti viszonya megszűnik. Hogy ez milyen munkaerő áramlást jelent, az a jövő kérdése. Ezen kívül tisztában kell lennünk azzal a szocialista körökben is tényként kezelt állásponttal, hogy a jelenlegi 72 felsőoktatási intézmény egy része nem fogja túlélni az új rendszert.

A közoktatásban is racionalizálni fognak, ergo iskolák szűnnek meg

A közoktatási törvény módosításának is van egy ilyen célja. Sok iskolaépület félig telt csak gyermekekkel, van kerület, ahol három iskola helyett kettő épülete is elég volna. Ilyen intézményeknél valószínűleg átcsoportosítják majd a gyerekeket a közelebbi iskolába. A hatékonyság a nyolc osztállyal nem rendelkező (általában kistelepüléseken lévő) iskolákat is eléri. A tantestületeket intézményes szinten vonják össze. Vagyis területi szinten (a községben) nem szűnik meg az iskola, ám a 4. osztály elvégzése után automatikusan tovább jár a gyermek a kicsit távolabbi nyolc osztályosba.

Vannak olyan hangok a szocialista oktatáspolitikával foglalkozók közt, akik azt mondják nem 4+8, 8+4, vagy 6+6-os rendszerben lenne hatékony az oktatás, hanem egyben kell elvégezni a 12 osztályt. A szakosodást pedig az utolsó két évben lehetne megkezdeni. Ez természetesen még nem kidolgozott javaslat.

Változik még eleget a törvény

A kérdés még nem sok részletben nem eldöntött, és hosszas fejtörés eredménye lesz. Ám egyben biztosak a frakcióban: mind a felsőoktatási, mind a közoktatási törvényhez hozzá kell még nyúlni (talán nem is egyszer) a ciklus alatt. Ez alapján hozzátehetjük, amit most megszavaztak, az csak a keret egy elnagyolt festménnyel, amit sok helyen be kell tölteni színnel, tartalommal, és az sem elképzelhetetlen, hogy valahol a radírra is szükség lesz.

A kormányzati elképzelések alakulását minden bizonnyal alakítani fogja a HÖOK szeptemberre tervezett demonstrációja. Intő jel lehet a nemrég lezajlott franciaországi diáklázadások története, mely más okból ugyan, de mégiscsak a kormány egy döntése ellen indult meg.
http://www.gondola.hu/cikkek/49442

Na, ez egyszerűen nem igaz. Kezdő diplomás hol kap nettó 200E Ft-t? 10 éve végez, PhD van, és a gyógyszeriparban vagy: nettó 165E Ft-ért. Ja, és vissza akkor kapná az illető, ha a 200E nettó a megélhetsi költségein felül kapná.

Megéri? és itt most ne a karrierre és a pénzre gondoljuk, hanem a társas kapcsolatokra, és úgy ánblokk az életre......
jah igen kilett hagyva még anno a vitából a sportolás, merthat az is idő, és ha sokat tanulsz az bezony nincs, csak kerdes h megeri e a tetves nagy karrier ha a vegen egy fizikalisan csökött nyomorék lesz az ember és a gyereke ballagásán szívinfarktusban elpatkol.

advo és aragorn szópárbaja érdekes, főleg az h nagyjabol totalisan egyetertetek mindenben csak nem veszitek észre :)
egyébként advo tól azt kérdezném h miert nézi le ennyire az ún média-stbstb szakokat. Tényleg nagyon rossz a hiruk (ha rossz hir alatt azt értjük h mókaemberek járják ki mókából) csak ne általánosítsuk már mindenkire, hiszen onnan is kerülnek ki olyanok akik igazán értenek és szeretik azt, mégha az évfolyamuk nagyrésze baromkodasbol jarta is ki. Mindig lenézést tapasztalok a természettudományosok felől a humánosok felé, mert vmi féle felsőbbrendűséget éreznek csak azt felejtik el h sokan nem olyan beálítottságúak és kész, valaki humános és lehet benne istenség, valaki meg reálos... de ezt a lenézést felejtsük már el......
" Egy magyar-történelem szakos középiskolai tanár havi fizetése 200eFt körüli-feletti"

http://www.pdsz.hu/documents/2006_ber.doc
Ha becsülettel letanított 30 évet. Illetve legalább 27 évet, ha a továbbképzésekkel szerezhető előrelépést kalkuláljuk.
Tessék megkapaszkodni 3 oklevéllel a bruttó fizetés közel 25 év után 196 ezer forint, ugyhogy ne beszélj hülyeségeket. Arról meg hogy ki a középszer megint nem nyitnék vitát. Valóban elmehet nyáron mondjuk kőmüves mellé maltert hordani, mert minek henyélnek ezek a szemét tanárok, méghogy Angliába menni továbbképezni magát, üdülni még mit nem. Azt azért ugye elismered, hogy ez a közvélekedés.
Tán még annyit: ahol tanít még a rendszerváltás előtt külföldi diákok is tanultak. Még most is cseng a fülben az egyikük mondata/kérdése : hogy van az hogy itt a tanárok panelban laknak a pincér meg szép családi házban. Hát igen rosszul fektettem be a jövőbe ( ála lopcsány ), de mit, erre ad a fejed.
Még annyit a szülők ki fogják ezt is izzadni ( 105 ezer ) mint minden mást. Nem tehetünk mást.

21.§
"10. hátrányos helyzetű hallgató : az a hallgató, akit középfokú tanulmányai során családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy állami gondozott volt,"

ők a hátrányos helyzetűek.
Egy magyar-történelem szakos középiskolai tanár havi fizetése 200eFt körüli-feletti, de még általános iskolában is a kezdőfizetése is legalább 120eFt. A tandíj meg 5 évre kb: félmillió. Tehát 4-5 hónap alatt visszakapja. Ez a tandíj senkit nem fog ellehetetleníteni, ha emiatt nyáron két hónapot minimálbéres állásban munkával kell tölteni - hát nem fognak belehalni.
A többi akadékoskodás. Nekem is van két diplomám, mellesleg diákok sokaságát személyesen vizsgáztattam. Van a vizsgázásban is szubjektív elem, és lehet az ember indiszponált, de a jól felkészült, jól teljesítő nem szokott megbukni. Soha. Ha meg nem elégedett a négyesével, tehet javítóvizsgát.
Nem nyavajogni kell, hanem rendesen felkészülni. Megint a középszer zajong, aki tudja, hogy nem tud jól teljesíteni, és nem tetszik neki, hogy ezért hátrébb szorul a listán, mint a legjobbak. Pedig csak kezdje megszokni, mert az életben is ez lesz.

"A diák éretlen felelősen dönteni a kreditrendszerben, de felnőtt ember, fizetheti a tandíjat"
Ilyen alapon ne menj orvoshoz, ha beteg vagy, oldd meg magad, Te úgyis mindent jobban tudsz, ne fizess ezért másoknak. Igen, a diák nem tud felelősen dönteni egy olyan tudás ügyében, amivel még nem rendelkezik, de igenis tud tandíjat fizetni. Pont.

Az intézmények természetesen maguk is tehetnek a rossz színvonalról, de ez ma egy ingyenes piaci szolgáltatás. A pocsék színvonalú egyetemek azért életképesek, mert tele vannak diákokkal, akiket nem érdekel, hogy a diplomájukat utána csak a falra akaszthatják - ingyért van, és mégiscsak diploma.
Ebbe a tandíj óriási változásokat hoz majd idővel. És igen, ez az a pont, ahol ezt meg lehet fogni. Egy teljesen ingyenes szolgáltatásra akkor is lesz nagy igény, ha pocsék, mert ingyenes. Miközben valójában százmilliárdokba kerül egy düledező költségvetésnek. Hobbioktatást-hobbiképzést finanszírozunk több tízezer diák, és sok kérdéses alkalmasságú tanár számára. Az akkreditációs követelmények ismertek, ha a tanár a lécet átviszi, akkor oktathat, akkor is, ha nem túl jó.
Ahogy egy szakács is főzhet egy vendéglőben, ha elvégezte a szükséges iskolákat. Ám ha pocsék a főztje, akkor a vendégek elmennek. Egy ingyenkonyhán viszont a pocsék szakács is megmarad, és nem fogod tudni kiszűrni semmilyen praktikával. A papírja megvan, a vendégek meg nem nagyon fognak morogni, mert pocsék a főzelék, de ingyen van. Ha fizetőssé válik az ebéd, rögtön borul a bili.

A diák pedig a minőségi képzésért úgy fog harcolni, hogy többet-jobban tanul, és kerüli a rosszhírű intézményeket. Természetesen nem azonnal és nem az első évben, bár várd csak ki, már jövőre meglepő dolgok lesznek a jelentkezésekben!

Mi ezen az érthetetlen?

Az oktatási rendszer helyrehozása meg egy lassú, hosszú folyamat, amiben viszont a tandíj helyes, jó irányba toló, és szükséges lépés.
Lássuk:

125.§
3. A képzési hozzájárulás tényleges összegét a felsőoktatási intézmény állapítja meg,azzal, hogy az irányadó összegnél ötven százalékkal alacsonyabb, illetve magasabb mértéket nem határozhat meg. A hátrányos helyzetű hallgató mentesül a képzési hozzájárulás megfizetése alól . A felsőoktatási intézmény a képzési hozzájárulás fizetésére kötelezett hallgatói legfeljebb tizenöt százalékát - a Kormány által meghatározott feltételek és szabályok szerint - mentesítheti a képzési hozzájárulás megfizetése alól . A felsőoktatási intézmény a mentességet és a tényleges képzési hozzájárulás összegét olyan módon állapítja meg, hogy a képzési hozzájárulás intézményi éves bevétele elérje, vagy meghaladja a képzési hozzájárulás fizetésére kötelezettek létszámának és a (3) bekezdés szerint számított irányadó összegek szorzatának együttes összegét.

hol van definiálva, hogy ki a hátrányos helyzetű hallgató?

mi az, hogy mentesítheti???? hogy nem biztos, hogy mentesíteni fogja???


Indoklás

Az indítvány összhangban a 2006-2010 közötti kormányzati ciklus kiemelt céljával, a képzés finanszírozásának átalakításával, a fenntartható, igazságos fmanszírozási konstrukció egyik elemeként javaslatot tesz a tanulmányi idő alatti képzési hozzájárulás bevezetésére, elősegítve ezzel a felsőoktatási képzéshez való hozzájutás azonos mértéke és feltételei mellett a társadalmi teherviselés méltányosabb formáját és az állami források gazdaságosabb elosztását

ugyanakkor korlátozott keretek között lehetőséget ad a felsőoktatási intézményeknek a képzési hozzájárulás mértékétől ötven százalékkal történő eltérésre és a hallgatók legfeljebb tizenöt százalékánál a fizetés alóli mentesítésre .
A tervezet szerint igen.

na ez az:

"A módosított felsőoktatási törvény szerint először 2008-ban kell majd fizetni az akkori másodéveseknek. Az alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben évi 150 ezer forintot. A tandíj összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így a legalacsonyabb összeg évi 52.500, a legmagasabb 225 ezer forint lehet évenként. Ez havonta minimum 4375, maximum 13.125 forintot jelent.
Az egyetemnél marad a tandíj
A tandíjból befolyt összeg az egyetemnél marad, legkevesebb egyharmadát, maximum felét kötelezően ösztöndíjra kell fordítaniuk. A felsőoktatási érdekvédelmi szervezetek kifogásolták, hogy a tárca nem egyeztetett velük. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig bejelentette, hogy az utcára mennek, ha a törvényt elfogadják.
A közoktatási törvény elfogadott módosítása ((189 igen, 150 nem, 1 tartózkodás) többek között megemeli a tanárok kötelező óraszámát, valamint kötelezővé teszi a nyolc osztálynál kisebb iskolák tagiskolává válását. Az angolnyelvi képzést kötelezővé teszik, illetve az iskoláknak megtiltja, hogy körzetükhöz tartozó gyerekek felvételét követelményekhez kössék. Az ellenzék mindkét szavazáson nemet nyomott, de ettől még a módosítások érvénybe lépnek. "

ebben nem írnak arról, hogy a rászorultsági alapon való mentesség bent maradt volna....


Az alábbiakban dióhéjban összefoglalom, hogy Róbert bácsi és a megnyomorított magyar nép helyett, kiktől tudtok összeszedni nemcsak 35 milliárdot, hanem akár ennek a százszorosát is... Ehhez hosszú útra kell kelned. Mindenekelőtt eredj oda a címeres gazember, krónikus hazudozó miniszterelnöködhöz és említsd meg, hogy az olajszőkítésből befolyt milliárdokat fizesse vissza haladéktalanul a költségvetésnek. Bizonyára előtted is ismert, hogy a mosonmagyaróvári kádkőgyártáshoz a licencet és a szabadalmat ez a csavargó ingyen és bérmentve nemes egyszerűséggel – azt is tudjuk, hogy kitől – ellopta. Ráadásul fizetség helyett megfenyegette azokat a műszaki zseniket, akik a kutatást végezték. Második utad L... a pénzügyminisztériumba vezessen: említsd meg vörös-veres bérkommunistának és kedves feleségének, hogy az Ukrajnába kilopott ötcsillagos szálloda építésére fordított milliárdok sem merülnek feledésbe. Hiába iratták tehát a fiuk nevére a síparadicsomot és a hozzá tartozó luxus építményeket, azokat most el kell adni és az árát be kell fizetni az Államkincstárnak. Nagyon üdvös volna továbbá, ha a Veres-család lemondana az ingyen szerzett halastóról és arról a szintén ellentételezés nélkül ölükbe hullott penészleki gázmezőről, amit – láss csodát ! - szintúgy a fiuk nevére irattak.

Ugye látod, te r..., hogy máris megvan a 35 milliárd, pedig a sétád még nem ért véget, rá kell nyitnod az ajtót a jó elvtársakra a Honvédelmi Minisztériumban is. Itt rikácsolva követeld - mint az ATV-ben szoktad -, hogy az illegális fegyverkereskedelemből befolyt több százmillió dollárt is juttassák vissza a magyar népnek. Te szerencsétlen! Belegondoltál már abba, hogy amint az amerikaiak megtudják, honnan származnak az orosz gyártmányú, vállról indítható föld-levegő rakéták, amivel tucat számra lőtte le az Al-Kaida az amerikai helikoptereket és repülőket, Gyurcsány táncoslábú Ferkónak kitapossák a belét, vagy élete végéig Guantamón – esetleg a minden bizonnyal lakájos titkos CIA börtönök valamelyikében – rohadhat, edzésben tartva az amúgy gyenge idegzetét ? (Reméljük, hogy a táncos kedve ott sem hagyja el a börtönőrök komálni fogják a műsort.) Reméljük, hogy a sok tetves, általatok pozícióban hagyott besúgónak, titkos ügynöknek is vége lesz mint a botnak, amint kiborul a bili.





Here comes the tuition

2006.07.27 17:45:26

In my opinion you also acknowledge Te by today, that thing substantiated yes.

He has to acknowledge, that despite the every kind of equivocation also I object indeed to this basic goal of the tuition not a belonging igazságoskodás, but to costs of the higher education onto intelligent level reduction of on long distance in such a way, so that the devoid of intelligence, let a hasznosíthatatlan press -rate or training. of quantity back Ladled today onto higher education every second forint spent somewhere a waste of money. This is adapted to, this, not quickly, whereas it is self-regulating as, on long distance following with intelligentsia opposite pretensions of the piac-társadalom, and this is good. The 15% and an unimportant element, it is high-handed, in the same way the 20% could be good, but the 10% also, the essence is that to award premium to the best one, so it is able to eliminate that the bad material hátterű, but a good képességű and diligent pupils ellehetetlenüljenek. In this respect so yet it is reasonable and just also.

To set up precedence between the establishments and not a belonging national ZH iratás, is or something task of vast totally audíciós system (which would wolf down the billion just,) but that of the market's. He will turn out there, what the himi-humi diplomas are worth. In today's training scores such a diplomas they forgive outward (a personnel organizer, media, marketing, communication etc).. which as that of volt barneys, not a chin behind them intelligently serviceable and an információanyag grounded, scientifically and I query also, that these are diploma altogether, things deserve qualification would be a felsőfogú végzettségű. A school fee from system from these much also on long distance will wear out really, because the most so szervező-marketing-büfé-ruhatár diploma finishes it in the drawer, anywhere "never to sell it." The tuition certainly keeps his hands off child of the wealthy parents ostobácska, but less are quite from these, as you would think. Ergo they will not be just able to keep the büfé-ruhatár faculties for acquisition of a díszdiplomák, they are forced to sooner or later, in serious higher-education establishment to get school attendance by the time almost,, or not. On long distance will be charitable of effect this system, and it is able to get to all this without vastly cloudy regulating. For this so it is good, therefore so I render it financial assistance. And i think in one's heart of hearts one's Te also you shall have been already acknowledging, that there is anything in this, from only honor a kekeckedsz already-:. in my opinion the following explanation is applying to and in many relevances the tuition makes his goal clear

"I feel it so, I must still tell owing to arguments from question of the tuition. The tuition also expresses that fact essentially, that the higher education costs much money. of the society really The tuition to costs of own training. of his listening consent Apart from the fact that he might be significant source of this higher education, he will be also struktúraalakítós defining in one and hatékonyságbefolyásoló factor. He is clear namely, that for higher education as for service he is able to bias supply of the establishments against, a payer's listening demand but the quality also, since listener paying for education will demand something for his money. Initiation of the tuition certainly raises risk of the study, and with this the listener also onto accomplishment, more increased onto accomplishment it inspires. Certainly serious resistance changed and ceasing of the higher education might cause yet anyway, if the higher education sphere agrees with initiation, of the tuition today and the state certainly bears identifyingly large part of his costs of the higher education henceforward. However ceasing of complete gratuitousness with ceasing of the social righteousness many identify, and they come to the conclusion a kiszorulására taking place from higher education for the one layerses. I presume, that point is. inversely The tuition is expressing social truth pay the well-to-do, the social helyzetbeli disparities however with not general gratuitousness, but a pecuniary assistance we are dealing with his listeners. operating well with system The suggestion sketches principles of this. A row would cost onto its initiation with start of the 1994/95th yearly school year".

The state higher education might end

The state not the establishments, but the flat-car wishes for the listeners to maintain informed from socialist circles individually. They acknowledged it in governmental circles, extent of the tuition will be continually higher, till it falls short of the complete training sum. As this is happening, the state higher education is ending practically.

Innumerable question occured during amendment of general education and the higher education law, however initiation of the tuition caused the heated debates. The Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) before carrying of a bill he has already announced, he organized demonstration, if the parliament gives green road to this version, or if it does not go back on passages appertaining to the tuition.

According to our governmental pieces of information however the higher education law nemhogy would cut down extent of consent, development but it wishes it to lift. Currently his complete trainings the base he has to pay 20 percents of cost up, 30 the mesterképzésben for participants. The state pays its more up. As we found out, however the goal is reversion of the complete cost onto the listeners.

Financing will happen in certainly more stairs, and the diverse exemptions end first the odds are. Abolition of doctoral training have a role in the plots first. In more coming late more stairs, continually bigger in proportion to he must make a contribution to own training of the listener. The time will come according to the socialist stand, when the state higher education is ending.

They wish for the listeners to maintain

In socialist circles the goal, that the state not the establishments, but render the listeners financial assistance continually rather. This does not mean, so that the sum, with which the state renders the higher-education establishments financial assistance, will decrease they will just transfer that on social base for the pupils. Namely time might come according to the ideas, when the listener pays his complete training up from pocket, though he might make application (on pl. social base) onto state supporting.

He seems anyway, the gazdag-buta kids will get to know the „diploma to buy anyway, the szegényebb-okosabbak, if by anymeans you are having hard luck not definitely. That MSZP is also implying this on fraction stand established within, according to what the taking up system it should also transform thusly. This already evolved from law. accepted now true also

Instead of Ponthatár a pénzhatár?

Such an idea is about socialist part, that the knowledge brought written taking ups (of secondary school points, oral vagy/és) it shall have gotten out of here continually rather, sum of the tuition will decide upon its taking ups boundary merely. It will be imaginable in the future, that on those faculties, where much are the candidate, they lift sum of the tuition up, so based on (the wallet thickness) they will decide upon the admission.

This queries ideologic affiliation of the government slightly, since this is more than one left-wing, social attitude. He is actually banging against principles, of liberalism also since though reality right to the study seemingly not, however he selects it on economic basis practically.

There is also more possibility before the poorer

He is belonging to thing, that as he turned out out of the above one, to ask state supporting, the diákhitel is staying, or, that the first-rate pupils partake in scholarship also, however the best could learn totally gratis. At supporting however does the question occur, a manner does extent of this work out or, who will be, who is a judge of the applications? If this in ministry they do, négyévente somebody else and kids of different colour will come” soon to supporting? Or the university is indicating onto the one, who it is making a pitch for?

What is the indexnyitási with fee?

According to bidding of the law different sum does not to levy from the listeners outside the tuition. The universities are their good to habit with truly diverse miscellaneous fees (indexnyitási fee, diplomaírási fee etc). they ramp wallet of the pupils laposodó. He should stand in this question onto pole of the minister, and to regulate by decree (you. to terminate) this method.

He has also to make that clear that after the state not the establishments, but he wishes for the listeners to finance, jobholder terms of the universities, colleges ended to her instructors. That what labour streaming this means, that is its question coming. In addition to this in its officer we must be in socialist circles also as fact treated with stand, by his present 72 higher-education establishment one of parts will not last the new system out.

They will also rationalize ergo schools end in general education

The general education law his amendment also has a such a goal. Many schools filled with only children half, there is perimeter, where instead of two buildings of three schools there would be enough. They will probably rearrange the kids at so establishments into the exact school. Effectiveness not a disponent are with the eight classes (usually a kistelepüléseken being) he gets to schools also. They pull together the staff together on established level. Namely on space domain level (the township) the school is not ending, though automatically further eight go in search of the child the a bit of farther in belonging to a class.

Voices are with the socialist policy on education dealing ones a distance, who that say not 4+8, 8+4,, or education would be effective in system 6+6, but it has to carry the 12 classes out together. The specialisation however in two years the darrein could be to start. This has not certainly elaborated suggestion yet.

The law still changes enough one

Not in many details the question has not decided yet, and it will be outcome. Though certain about the fraction: he has still to lay hand on law both the higher education, and general education (maybe not also once) under the cycle. We could add based on this, which now they voted, just the frame one botched with a painting, which up it has to load on many spaces with colour, content, and it is unimaginable not, that somewhere onto the eraser also need will be.

He must shape formation of the governmental ideas demonstration planned. of the HÖOK onto September Waving mark might be story lately which though from different cause but a http://www.gondola.hu/cikkek/49442 set in motion against his government one of decision and yet

At last, this simply not true. Where does a start graduate receive clear 200E Ft? he has been done for 10 years, he is PhD, and you are in the pharmaceutical industry: clear for 165E Fts. Oh, and the person would receive it back, if 200E clear received it more than costs of the megélhetsi.

Does he live to see? and now we are not thinking of career and money here, but onto the social connections, and so an ánblokk onto the life... a jah a kilett letting even an anno from the argument the sports, merthat that also time yes, and if so a lot you are learning bezony that is not, large career infested with lice if the vegen a fizikalisan csökött cripple an only kerdes h of megeri will be on man and kid' amble in infarction this is counting.

snip-snap of an advo and aragorn are interesting, that h of nagyjabol totalisan egyetertetek in all just you mostly fail to notice otherwise that I would ask a h of miert advo tól scorns thus ún média-stbstb faculties. The hiruk is really really bad (if under a bad hir we know that a h of mókaemberek they procure it from fun) let us not generalize it onto everybody just already, since therefrom also they really get out of that, as who they understand and they like a mégha their year a nagyrésze baromkodasbol jarta also outward. I always experience disdain from the scientific toward the humánosok, because let not such a beálítottságúak fear superiority vmi feel that many forget h and ready, and someone humános might be deity inside, and somebody is let us already forget this disdain but a reálos... monthly payment of a magyar-történelem majoring in assistant master are 200eFt körüli-felettis"

http://www.pdsz.hu/documents/2006_ber.doc Ha with honor a letanított 30 years. Or at least 27 years, if we calculate a can be gotten follow-up with further trainings. Cling with 3 certificates the gross payment after almost 25 years 196 thousand forints, do not speak foolishnesses an ugyhogy. About that and that the középszer I would not open argument again. He might go indeed during the summer we are saying beside a kőmüves mortar to carry, because why these laze its the eye teachers, méghogy into the United Kingdom to go you of a továbbképezni, yet to rest what not. You acknowledge for that don't you, that this közvélekedés. Tán yet so much: where foreign pupils teach before the change-over also they were still learning. Mondata/kérdése also rings: yet now in the ear their one that there is that that here the teachers in panel to dwelling the waiter and in nice home house. I laid in badly into the future well yes his pseudo is a lopcsány ),but what, your head is giving onto this. The parents will have been still sweating so much out this also (105 thousand )as every different one. We can not do different one.

21.§ "10. tortious situated listeners: that listener, whom during for home circumstances, social situation of his secondary studies into the notary defense bought, or who after systematic child welfare supporting granted, or systematic child welfare onto rebate, you had the right a state nursling was", they the tortious situated. Monthly payment of a magyar-történelem majoring in assistant master are 200eFt körüli-felettis, but even in primary school his starting-salary also at least 120eFt. The tuition and for 5 years a kb: a félmillió. He receives it back in so 4-5 months. This tuition is not staining an ellehetetleníteni anybody, if because of it during the summer two months in job with minimum wage with job he does not have to spend well they die. Remainder captiousness. I also have two diplomas, I have had sg taken an exam pupils' numbers besides personally. There is the vizsgázásban also subjective element, and the man might be indisposed, but the he prepared well, an executor does not fail well. Never. If and he has not nothing to complain about with his quartet, he shall do retake exam. Not a nyavajogni is musting, is musting, but properly to prepare. The középszer is clamoring again, who knows, that it is not able to fulfil well, and it is not appealing to him, that therefore a hátrébb is jamming on the list, as the best. However start to acclimatize, because this will be in the life.

"the pupil on unripe responsible to heel in the credit system, but a man grew up, he could pay the tuition up" Do not go to doctor on a so base if you are sick, solve yourself, Te anyway everything better you know, do not reward different one. therefore Yes, the pupil is not able to heel on responsible in the matter of a knowledge, that he does not command yet, but he is able to pay tuition up yes. Point.

You the establishments could do also about the bad standard, but this today a gratuitous market service. The worthless universities of a level are viable, because it have full of pupils, who he is appealing to, that then they can just affix their diploma to the wall an ingyért is, and and yet diploma. Into this gigantic changes the tuition will bring soon in the course of time. And yes, this is the point, where catch this. There will be large pretension onto a totally gratuitous service anyway, if it is worthless, because it is gratuitous. While into really one hundred and milliard he costs to a run-down budget. Hobbioktatást-hobbiképzést more ten thousand pupils we finance, and for many questionable alkalmasságú teachers. The requirements with accreditation knew, if the teacher carries the lath across, then he might educate, anyway, if it is not too good. As a cook might also cook in a restaurant, if he carried the schools with need out. Though if worthless the cooking, then the guests go. Conversely an ingyenkonyhán is also remaining the worthless cook, and you will not know to filter it any with tricks. His paper is subsisting, the guests will not growl at really, because the greens are worthless, but he is a gift. If a fizetőssé gets a divorce the lunch, the pot will fall immediately.

However the pupil will fight for quality training so, that a többet-jobban is learning, and it fights shy of the establishments of ill fame. Of course not and not in the first year immediately, although just bide your time there shall have been already things surprise next year in the check-ins!

What on this the unintelligible?

Redress of the educational system and a slow, long process, in which conversely the tuition into correct, good direction pushing, and tread with need. Let us see it:

125.§ 3.. The higher-education establishment állapítja meg,azzal is effective sum of consent training, that the competent at sum with fifty percents lower, or he might not define higher extent. The tortious situated listener is relieved of of consent training. Training onto payment of consent at the farthest fifteen percents of an obligant's listeners by the Government according to a well-defined conditions and rules the higher-education establishment could exempt from of consent. training The higher-education establishment the exemption and his effective trainings sum of consent in such a way an állapítja and, so that training to reach it establishment year-old income of consent, or training exceeds onto payment of consent to obligants' number and according to Subsection (3) aggregate sum of his product.

where is he define, who is the tortious situated listener?

what is that he could relieve it??? how is not it sure, that he will relieve it

Explanation

In harmony governmental cycle between the 2006-2010 the motion pointed out with its goal, with modification of his financing, of training, trainings of educational time make proposal as one of elements of the maintainable, just fmanszírozási construction onto initiation of consent, advancing with this next to same extent and conditions to higher education training more bonitarian form of the social bearing the burden of taxation and thriftier division of the state sources.

at the same time between restrained frames training afford chance for difference taking place with fifty percents from extent of consent and at the farthest at fifteen percents of the listeners the payment alóli onto releasement. According to the draft yes.

at last this that:

"the modified higher education by law in 2008 he has to reward the second-year one of that time first. 105 thousand are yearly in the education, the mesterképzésben are yearly 150 thousand forints. The universities +/50 is they can modify with percent sum of the tuition, so the most low sum yearly 52,500, the tallest 225 thousand forints might be annually. This is monthly minimum 4375, maximum means 13,125 forints. At the university the tuition is staying from A tuition at the university a sums received is staying, a third of fewest, they must appropriate his maximum client to scholarship compulsorily. Higher education safeguarding of interests organizations objected, that the wallet had not collated them. However the Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája announced, so that I go onto the street, if they pass law. Amendment of the general education law accepted ((189 yes, 150 not, 1 staying) the teachers óraszámát obliging is a must it inter alia, as well as a smaller schools tagiskolává makes his parting obligatory than eight classes. They make training obligatory the angolnyelvi, or he forbids for the schools, so that to their district owing kids' taking up to requirements they bind. The opposition lay heavy on sex on both votes, but from this yet the amendments into validity to spleen. "

they do not write in this, that the rászorultsági would have stayed exemption adapted to on a base inside

I sum up at the following one in a nutshell, that and the Uncle Róbert crippled instead of a the Hungarian people, from who you can collect not only 35 billion, but the hundredfold one of this also... You must get up to this onto long drive. Originate there the scoundrel of deepest dye essentially, and mention to your chronic liar prime minister that flowed billion the olajszőkítésből repays to the budget immediately. He must have surely known also in front of you, so that from Mosonmagyaróvár a kádkőgyártáshoz the licence and the patent this vagrant with postpaid and free of charge noble simplicity a – also to know, from who a – stole it. He bulldozed the technical geniuses moreover instead of pay, who carried the search out. Let Második út L. a lead into a Treasury: mention and to kind wife of a vörös-veres bérkommunistának, that billions reversed onto building into the Ukraine do not pass out of mind Vainly an iratták so onto name of their son the ski paradise and the to her owing elegant edifices, now those he has to hand in and his price he has to pay the Államkincstárnak away. Really salutary there would be again, if the Veres-család too gave the free fish-pond acquired up and about the one the without in their lap Penészleks fallen of set-off a gázmezőről, which see marvel a –! a szintúgy an irattak is onto name of their son.

You see it don't you, you that a r shall have subsisted... 35 billion immediately, however your walk understands yet end, you must open the door on the good comrades the Honvédelmi Minisztériumban also. Screeching here demand as in the ATV you got used -,that from the illegal trade in arms flowed more one hundred million dollars they give back to the Hungarian people. You are unfortunate! Have you thought that as the Americans find out, where do they originate the Russian gyártmányú, about shoulder start surface-to-air missiles, with which the Al-Kaida shot off the American helicopters and flyers onto dozen number, Gyurcsány a táncoslábú do disembowel Frankie or until end of his life Guantamón a – perhaps in whe'r one – rohadhat, hold in training his otherwise? weak innervation (we hope, so that his dancing liking there the wardens do not to leave they will dig the programme). We hope, that the much are lousy, he let in position by you, to secret agent a telltale was going to be over as to the stick, as the pot is spilling.

Nincsenek megjegyzések: