2007. augusztus 18., szombat

"Kérdezze meg orvosát, GYÓGYSZERÉSZ

"Kérdezze meg orvosát, GYÓGYSZERÉSZ

2006.08.04 14:40:24

A gyógyszereket és élelmiszereket ellenőrző amerikai hatóság, a Food and Drug Administration (FDA), valamint a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó közösen kiadott közleményből kiderül, hogy a Paxil nevű készítmény szedése növeli az önpusztítási hajlam kialakulásának veszélyét. A figyelmeztető levél kiadásával párhuzamosan a Paxil és a Paxil CR címkéje is változott, utóbbi a gyógyszer ellenőrzött kiadása.

Az igaz, hogy a helikofferes mentést eddig végző BaSe Kft-ben érdekelt Lévai Anikó unokatestvére.



1., Árrésrendelet:
1,2%-ot "ad vissza" a 93 óta elvett 15%-ból. Mivel a mikéntjét, vagyis a technikai kidolgozását, valamilyen csoda folytán ránk bízta a minisztérium, nem tűnik rosznak. Kb., 3-4 milliárdot jelenthet a 2100 patiára elosztva. Ha tekintetbe vesszük a forgalomnövekedést, akkor lehet az akár 5 milliárd 2004-ben is. Amitől félünk, az hogy, mit kell érte nyújtanunk cserébe.
2., Nincs véleményem.
Fogalma nincs az OEP-nek arról hogy mit csináljon. Minden a körmükre égett, amit elmulasztottak az EU-csatlakozáshoz, és most megint jönnek a nem egyeztettett hatásvizsgálat nélküli ránk kényszerített rendelkezések.
Egy újabb őrületüktől félünk.

Egy 5-patika + 1-PC szerver "pilot project" alapján, július 01-zől kötelezően minden patika on-line fog gyógyszert kiadni. Az információs és kommunikációs technológia, a mobiltelefóniából ismert GPRS renncer lenne. Ez nem a mi munkahelyi szervereinkhez, hanem az egyes terminálokhoz csatlakozna, így patikánként 1--2-3-4-5-9... hardver kellene. Minden egyes expediálásnál ellenőriznünk kellene a beteg e-pénztárcájának állását, a korábban valahol máshol vagy más orvos által felírt gyógyszereket, azonos hatóanyagot, interakciót, stb., A mikéntjéről semmit nem tudunk, a pilot- project leírását nem kapta meg a kamara, demót nem tudtak prezentálni mert lejártak a pilot- project engedélyei (sic) ?????
Azzal indokolta ezt az OEP illetékese, hogy szeretnének a gyógyszerkassza pillanatnyi állapotáról folyamatos képet kapni. Mire azt találtam neki mondani, hogy ehhez elég lenne, ha mi a TB elszámolásokat minden este elküldenénk, bármilyen adattartalommal, amit kérnek, ők éjjel feldolgozzák, reggelre ott az adat a kasszaállásról. Igaz ezt eddig nem tudták megoldani a normál elszámolásban sem, mert a heti havi elszámolásokat kinyomtatjuk, floppyra mentjük, és beautózunk vele a terület MEP irodákba.
Az illetékes válasza az volt, hogy ez nem megoldható, mert valamikor a jövőben az orvosok digitális vényt fognak írni a saját komputerükön, ha nincsenek a rendelőjükben akkor egy PDA- ra, majd felküldik a az OEP központi szerverére. A beteg az e- cardjával bejön a patikába, ennek alapján én lehívom a központi szerverről a vényt, mely digitális aláírással lesz hitelesítva, és kiadom a gyógyszert. SE köpni se nyelni nem tudtam a technológia fejlettség ilyen magas fokú alkalmazásának lehetőségétől, de választ nem kaptam arra, hogy addig is mi lesz?
A problémám csak az, hogy ellentétben az OEP- pel, mi már alkalmazunk kétféle digitális e-kommunikációs rendszert.
Az egyik az EDI, melyet a nagykereskedőkkel való kommunikációban alkalmazunk, Ez zárt, kétoldalú kétirányú, rendelést és vissza a számlát már így kapjuk, legalább 5 éve, szinte minden patika. Ugyanígy bankolgatunk is már.
A másik a vivőmédiaként Internetet használó intranet, ami egy zárt kommunikáció, megfelelő titkosítással. Egyelőre még csak a patikai info- renncergazdák kommunikálnak velünk ílymódon. Jogszabálykövetés, árváltozás renncerfrissítés, nagykerek cikktörzsei, stb. Az a faramuci az egészben, hogy itt vannak már előkészítve patikai oldalról az OEP- pel, és az orvosokkal való e-kommunikáció egyes lépései. Inaktív menűpontokban már ott van. "napi jelentés az OEP- nek, például. DE úgyanígy az orvosokkal való rendszerösszekapcsolásra is felkészültünk. Azonban sem az OEP informatikája, sem az orvosoké még nem készült el a fogadó oldalon. Ahogy tudom, nem is nagyon foglalkoznak vele. A szélessávú Internet kapcsolatok elterjedése pedig az on- lin expediálást is lehetővé tenné, egyben integrálna bennünket az eü- ellátás más szereplőivel. Bár ismétlem, sehol nincs még ennyire előrehaladott állapotban a dolog, mint a patikákban.
Ehhez képest az OEP most egy harmadik kommunikációs technológiát akar ránkeröltetni, ami bizonytalan technológiailag, kiépítése és működtetése drága, és semmi másra nem lenne használható, mint az OEP on-line ellenőrzésére. Ha vettél már autópálya matricát egy hétvégén, akkor tudhatod mi vár ránk és a betegekre, mert a technológia nagyjából ugyanaz.
AMi meglepő, tegnap az új Eü- Közlönyben láttam, pályázatot, ami valami hasonló rendszer kiépítését tervezi az EU- strukturális alapjából, és az adott pályázat is az INZTRNETET teszi az összekapcsolt eü- ellátási rendszerek informatikai alapjává és középpontjává. Olvasd el az EüK 25 számában levő pályázatot.
Ehhez képest az OEP már kiírta a közbeszerzési pályázatot a három mobilszolgáltató számára, a patikákba telepítendő országos lefedettségű mobil- GPRS rendszer kiépítéséről. A Közlöny olvasása óta tudom, hogy ez a GPRS- lobbynak való "lefekvés" az OEP részéről.
Szóval, ilyesféle árakat "fizetünk" majd az 1,2%-os árrés emelésért?!

Furcsa módon a levél számszerű példájábaól az olvasható ki, hogy a patikusok jobban járnak, mint korábban. A levélben példának hozott 1000 Ft kisker. árú gyógyszernél, ugyanis a patikus a kisker árrés OEP-től neki járó 140 Ft-jából 28 Ft-ot esetleg csak a következő hónapban kap meg, viszont mindenképp magánál tartja azt a 45 Ft-ot, amely a beteg által 100%-ban kifizetett részből tulajdonképpen a nagykereskedőnek járna, de az OEP mégis összesen csak 80%-ot szán oda (az OEP példa számításában 600 Ft-ot, 645 helyett).
Vagy a rendszer az átgondolatlan, vagy a magyarázó levél. Mindkét eset elég ok arra, hogy az OEP vezetése távozzon és hozzáértő, komoly emberek kerüljenek a helyükre.


"az állam a TB érdekeit védi, a TB, OEP a kvazi gazdája az ellátó rendszernek, a betegnek meg nincs helye, szerepe a system- ben?!?!!"
Persze, a beteg meg az egész egeszsegugyi ellatorencer ebben az esetben csak egy szukseges rossz. van ugye négy szereplo, a beteg, az állam, az oep, meg az egeszsegugyi ellatorencer.
- az allam (vagy inkabb a politikusaink) erdeke az, hogy ez a kva sok penz, amit itt egeszsegugyre koltunk, az follyon keresztul az o kezukon.
mert ugye, csurran-cseppen.
minel tobb folyik keresztul, annal jobb.
- az oep az egy sima burokratikus vizfej, ami cserebe azert, hogy egyaltalan letezhet, jol kiszoljalja az allamot a csurrantas-cseppentes ugyeben, es ellatja az ugyeletes bunbak szerepet, ha valami balhe van. olyankor meg szoktak jol reformalni:)
- a betegre kizarolag azert van szukseg, hogy fizessen. ez az o funkcioja, tole jon a penz, aztan mivel idonkent obegat, legcelszerubb szukseges rossznak titulalni.
- az egeszsegugyi ellatorencerre ket okbol van szukseg, az egyik, hogy el ne fogyjon az elozo pontban emlitett penzforras (ki ne haljanak, mibol ellne meg akkor a politikus?), masreszt, hogy legyen urugy, hogy miert is veszik el neki a penzet, szoval ez is egy szukseges rossz.
osszefoglalva, van a ket egymassalo osszenott celszervezet, az allam meg az oep, azert celszervezet, mert az a cel, hogy nekik jo legyen, meg van a ket szukseges rossz, az elozo erdekeben:)



Folyamat leírás
A gyógyszer árának összetevői
A. – A gyógyszereladásban: Teljes ár 100% támogatás 70%

D. – Árelemek a hóközi eladásban 80%-os szinten
Gyártó a nagykereskedőnek: 750 x 0,8 = 600 Ft
Nagykereskedő a gyógyszertárnak 800 x 0,8 = 640 Ft
Gyógyszertár kap értékesítéskor: Termelői ár Nagyker. árrés Kisker. árrés
betegtől → 300 Ft, ebből → 225 Ft 15 Ft 60 Ft
OEP-től → 700x0,8=560 Ft, ebből → 420 Ft 28 Ft 112 Ft
Összesen 860 Ft ebből → 645 Ft 43 Ft 172 Ft
E. – Korrekció pld. 95%-os szinten
Gyógyszertár kap OEP-től: 95/80 = 1,1875 x 560 = 665 – 560 = 105 + 7,0 (árréspótlás)
ebből:
Termelői ár: Nagyker. árrés: Kisker. árrés:
78,75 Ft 5,25 Ft 21 Ft
Gyógyszetári árrés összesen: 172 + 7 + 21 = 200 Ft VESZTESÉG: Ø

Gyógyszertár utal a nagykereskedőnek korrekcióként: 78,75 + 5,25 = 84 Ft
Nagykereskedelmi árrés összesen : 15 + 28 + 5,25 = 48,25 Ft VESZTESÉG: 3,5%
Nagykereskedő utal a gyártónak: 78,75 Ft
Gyártó termelői árbevétele összesen:225 + 420 + 78,75 = 723,75 Ft VESZTESÉG: 3,5%

Nincsenek megjegyzések: